Τουρκικά παιχνίδια στην Κυπριακή ΑΟΖ: Μετά το Barbaros η φρεγάτα Ιμβρος

Επικίνδυνα παιχνίδια στήνει η Άγκυρα, με «φόντο» τις γεωτρήσεις που ξεκίνησε η Λευκωσία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Οι Τούρκοι απέσυραν το «Barbaros» και έστειλαν την φρεγάτα (Gökçeada) «Ιμβρος», η οποία πλέει προς την Πάφο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας την να μην πλησιάσει. Η φρεγάτα πλησίασε αρκετά την πλατφόρμα "West Capella", που βρίσκεται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Έγκυρη κυπριακή πηγή, που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο ανέφερε ότι οι εργασίες στο γεωτρύπανο "West Capella" συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό.

Οι βόλτες του «Barbaros»

Το βράδυ της Παρασκευής το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros», ενώ είχε πάρει πορεία προς δυτικά, άλλαξε ρότα προς νότο και από τα ξημερώματα έπλεε ανοικτά την Πάφου με κατεύθυνση προς τα οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τελικά το ερευνητικό σκάφος πέρασε δυτικά της Πάφου σε απόσταση 35 ν. μιλίων από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και έβαλε ρότα προς τις ακτές της Τουρκίας, όπως μετέδωσε η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”.

Όπως αναφέρει, «η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση, ενώ το Μπαρμπαρός, στα ναυσιπλοϊκά του δεδομένα μεταδίδει ως προορισμό του την θάλασσα του Μαρμαρά».

Πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας που θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, αρκετά μίλια μακριά από το σημείο που έχει εγκατασταθεί στο oικόπεδο 11 το γεωτρύπανο West Capella, το οποίο εργάζεται για τη γαλλική εταιρεία TOTAL.

Εξάλλου, η Άγκυρα έχει εκφράσει απευθείας αμφισβήτηση για τα oικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας με βάση την παντελώς αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δίκαιου ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Απειλές απο τους τουρκοκύπριους

Την ίδια ώρα,ο υπουργός Ενέργειας της κατεχόμενης Κύπρου δήλωνε πως η Τουρκία θέλει να ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στην Μόρφου, λέγοντας ότι το επόμενο βήμα είναι να πάει και πλατφόρμα για να γίνει γεώτρηση.

Ο Σουνάτ Ατούν υποστήριξε ότι θα γίνει αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με τον οποίο θα μεταφερθεί και το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ενώ είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία και πως ως Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν διεθνή ρόλο.

Κυπριακή κυβέρνηση: Σοβαρότητα και ψυχραιμία

«Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια. Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της Τουρκίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δραστηριότητα της πετρελαϊκής εταιρείας συνεχίζονται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Σε ερώτηση για το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», ο ίδιος απάντησε πως η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις ενέργειες του πλοίου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, επανέλαβε την πολλές φορές εκφρασθείσα θέση ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Κυπριακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς, το αποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα είναι κοινό.

 

«Οι οποιεσδήποτε τουρκικές αξιώσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και η Τουρκία θα πρέπει να ενεργεί καλή τη πίστη και εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Το διεθνές δίκαιο αναφέρει τι είδους ενέργειες προνοούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ασφαλώς το να καταφεύγει ένα κράτος στην πολιτική της κανονιοφόρου για επιβολή των θέσεών του δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές», σημείωνε η σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα