Προς την Πάφο πλέει τούρκικη φρεγάτα. Οξύνει την ένταση η Άγκυρα

Η τουρκική φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) πλέει προς την Πάφο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επιπλέον αναφέρουν ότι η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας την να μην πλησιάσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φρεγάτα έχει πλησιάσει αρκετά την πλατφόρμα "West Capella", που βρίσκεται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Έγκυρη κυπριακή πηγή ανέφερε ότι οι εργασίες στο γεωτρύπανο "West Capella" συνεχίζονται με βάση τον προγραμματισμό. Το πρωί πραγματοποιήθηκαν δύο δρομολόγια ελικοπτέρων από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ πλέον στο γεωτρύπανο μεταφέρονται τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, η 'Αγκυρα στέλνει προς το οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros.

Αρχικά, το σεισμογραφικό έβαλε ρότα για το Αιγαίο με κατεύθυνση την θάλασσα του Μαρμαρά. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας για σεισμογραφική έρευνα στον κόλπο της Μόρφου, άλλαξε ρότα προς την εν λόγω περιοχή. Αργά χθες άλλαξε και πάλι ρότα προς το Αιγαίο και την θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ αργά το βράδυ, άλλαξε ξανά πορεία και μέχρι το πρωί σήμερα είχε κατεύθυνση προς το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν η Ιταλική ΕΝΙ και η Γαλλική TOTAL.

Το Barbaros πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ναυτικών μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και τώρα πλέει νοτιοδυτικά προς το "6", εντός του οποίου αναμένεται να εισέλθει, αν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή. Πάντως, η 'Αγκυρα δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση.

Χριστοδουλίδης: σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια

Απαιτείται σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια. Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της Τουρκίας, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Τουρκίας για την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τις ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δραστηριότητα της πετρελαϊκής εταιρείας συνεχίζονται κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

Κυπριακό ΥΠΕΞ: Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε την πολλές φορές εκφρασθείσα θέση ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου. Μάλιστα, τόνισε το Κυπριακό ΥΠΕΞ, αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, «προς όφελος όλων των Κυπρίων», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Επίσης, ανέφερε ότι η γεώτρηση στο ερευνητικό τεμάχιο 11 είναι διερευνητικού χαρακτήρα και συνεπώς, το αποτέλεσμά της θα πρέπει να ενδιαφέρει και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, εφόσον το όφελος από τη μελλοντική αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας μας θα είναι κοινό.

Κατεβαίνει τρυπάνι στο Οικόπεδο 11

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος», καθώς τα στελέχη του τρυπανιού έχουν μεταφερθεί στο βυθό και το προσωπικό του West Capella, τηςTotal και της EDT Offshore ολοκληρώνουν τους ελέγχους και τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Τα ελικόπτερα που υποστηρίζουν τη γεώτρηση πηγαινοέρχονται συνεχώς από και προς την εξέδρα του West Capella μεταφέροντας υλικό και προσωπικό. Στη πλατφόρμα βρίσκονται συνεχώς 180 άτομα ενώ τις εργασίες παρακολουθούν επί τόπου και υπάλληλοι του υπουργείου ενέργειας της Κύπρου. Παράλληλα οι εργασίες παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο και από τη ξηρά μέσω ειδικών συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί.

Οι διαδικασίες της γεώτρησης αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 75 μέρες όταν το τρυπάνι θα έχει φτάσει στον στόχο των 4.250 μέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Υπουργός ψευδοκράτους: θα κάνουμε γεώτρηση στην Μόρφου

Μέσα σε αυτο το κλίμα ο «υπουργός ενέργειας» του Ψευδορκάτους Σουνάτ Ατούν δήλωσε στην Μιλλιέτ ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στην Μόρφου. Ο Σουνάτ Ατούν υποστήριξε ότι θα γίνει αγωγός από τα κατεχόμενα στην Τουρκία με τον οποίο θα μεταφερθεί και το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία και πως ως Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν διεθνή ρόλο.
"Ασπίδα" προστασίας στην Κύπρο από τις διεθνείς δυνάμεις

Η Λευκωσία, την ίδια ώρα, απολαμβάνει της προστασίας των διεθνών δυνάμεων, αφού στην ευρύτερη περιοχή των ερευνών πλέουν διακριτικά δύο γαλλικές φρεγάτες, ελληνική, ισραηλινή και το αεροπλανοφόρο George Bush. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Γαλλία εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στις κυπριακές ενεργειακές έρευνες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου στην περιοχή της ΑΟΖ της.

Έκκληση Αναστασιάδη: σταματήστε τα πολεμικά σενάρια

Ο ΟΗΕ, πάντως, εκφράζει ανησυχία για το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τέλος στα σενάρια ότι η Κύπρος βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου ή ότι επίκειται ελληνοτουρκικός πόλεμος. Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία αναφέρονται κυρίως σε δημοσιεύματα διαφόρων sites περί επικείμενου χτυπήματος της Τουρκίας στο οικόπεδο 11 ή για προετοιμασία θερμού επεισοδίου.

Διαμηνύουν ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αθήνα και υπάρχει η κοινή εκτίμηση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες πλην των προκλήσεων. Τέλος επαναλαμβάνουν ότι δεν υπήρξε καμία προσέγγιση ή παρενόχληση στο πλοίο – γεωτρύπανο West Capella που τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα

Ωστοσο, ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα, αυτή τη φορά με προσωπική επίθεση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας εναντίον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη («ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαβγίζει»), αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «επιστρέφει αυτολεξεί τις απρεπείς εκφράσεις, αν αυτές χρησιμοποιήθηκαν, από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζεται, επιπλέον, ότι «τέτοιες λέξεις δεν αρμόζουν ούτε στην προσωπικότητα του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ούτε στο αξίωμα που διατηρεί». Και καταλήγει ότι με αυτή την αφορμή «επαναλαμβάνουμε την προσδοκία ότι οι πολιτικοί που διατηρούν υψηλά αξιώματα στην Ελλάδα, να δείχνουν υπεύθυνη στάση σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία».
Ο Ερντογάν παρομοίασε τους Έλληνες με τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου

Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε μία περίεργη ιστορική παρομοίωση σε ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι:

«Αυτό που στόχευαν όλες οι ξένες δυνάμεις από τα Δαρδανέλια και μετά ξεκινώντας από τη Σμύρνη  μέχρι την Άγκυρα, καταλαμβάνοντας τη χώρα μας, το ίδιο προσπάθησαν και στις 15 Ιουλίου οι πραξικοπηματίες», είπε υπονοώντας ότι οι Έλληνες και οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να καταστρέψουν κατά τον ίδιο τρόπο την Τουρκία. 

Επιμένει για τους οκτώ ο Τούρκος πρέσβης

Τη σταθερή τουρκική θέση για επιστροφή των οκτώ φυγάδων στρατιωτικών, αλλά και δύο ακόμη που κρατούνται στην Ελλάδα, επανέλαβε χθες ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ. Αφορμή στάθηκε εκδήλωση της πρεσβείας και συνέντευξη Τύπου του πρέσβη για τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο κ. Τσεβίκ κινήθηκε σε αρκετά χαμηλούς τόνους, αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη αποφασίσει τα επόμενα βήματά της μετά την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ φυγάδων, με το σκεπτικό ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στη γειτονική χώρα. Οπως είπε, η Τουρκία έχει ενημερωθεί μέσα από επίσημους διαύλους για το σκεπτικό της απόφασης, δεν έχει, ωστόσο, λάβει ακόμη αντίγραφό της. Ο κ. Τσεβίκ εκτίμησε, επίσης, ότι άσχετα από τη δικαστική απόφαση, η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει καμία αμφιβολία για τη συμμετοχή των οκτώ στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με άλλα αιτήματα έκδοσης, κυρίως στη Γερμανία, ο κ. Τσεβίκ ήταν πιο αιχμηρός, λέγοντας ότι «με μια προσέγγιση της μορφής “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου” δεν μπορούμε να έχουμε καμία εταιρική σχέση ή συμμαχία». Και τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος της «ατιμωρησίας» όσων συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος ή συνεργάστηκαν γι’ αυτήν μέσα από τις τάξεις της «εγκληματικής οργάνωσης FETO».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα