Τουρκία: Ένας χρόνος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Σήμερα κορυφώνονται σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη οι εκδηλώσεις για την επέτειο του αποτυχημένου αιματηρού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Έπειτα από ένα έντονο πενθήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τα 249 θύματα εκείνης της νύχτας σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Ταγίπ Ερντογάν θα απευθυνθεί στον λαό μπροστά στη Βουλή, η οποία συνεδριάζει από τις 13:00 το μεσημέρι, συμβολικά για τη νύχτα εκείνη που είχαν προσέλθει και παρέμειναν έως το πρωί όλοι οι βουλευτές κάτω από πυρά μαχητικών και ελικοπτέρων, για να αποτρέψουν την κατάληψή της από τους πραξικοπηματίες.

Σχεδόν όλη την εβδομάδα που πέρασε στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε ένα πυκνό πρόγραμμα εντατικής ενημέρωσης με όλο τον κρατικό μηχανισμό, κατέβαλαν τα μέγιστα για να περάσουν στους ξένους δημοσιογράφους το μήνυμα εκείνων των πτυχών εκείνης της νύχτας που είναι ικανές, για να αποκρούσουν τις αιτιάσεις και φήμες για «ελεγχόμενο πραξικόπημα».

Σε κάθε περίπτωση για όσους έχουν ζήσει ή παρακολουθήσει τα πραξικοπήματα των τελευταίων 50 ετών στην Τουρκία, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για το πιο αιματηρό. Ίσως γιατί πρώτη φορά αντιμετώπισε την αντίσταση του λαού έπειτα από τη δραματική εκείνη έκκληση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν μέσω της εφαρμογής face time την ώρα που μετακινούνταν από τη Μαρμαρίδα προς την Κωνσταντινούπολη, για να αποφύγει, με μικρή χρονική διαφορά όπως αποδείχθηκε την επόμενη μέρα, την επίθεση στελεχών των ειδικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο που έκανε διακοπές με την οικογένεια του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι εννέα καταζητούμενοι για το πραξικόπημα ως μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν, συνελήφθησαν χθες παραμονή της 15ης, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν στη Ρόδο με σκάφος από την Μαρμαρίδα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν που σήμερα στις 21:00 το βράδυ θα εγκαινιάσει το νέο μνημείο προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους πέρσι στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου η οποία μετονομάστηκε σε γέφυρα των πεσόντων της 15ης Ιουλίου και θα απευθυνθεί στον λαό. Ήδη όλοι οι δρόμοι που οδηγούν προς τη γέφυρα έχουν κλείσει για την προετοιμασία της μεγάλης πορείας του λαού που θα καταλήξει εκεί στις εννέα το βράδυ για τα αποκαλυπτήρια.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Άγκυρα για την ομιλία που θα κάνει στις 2:32 τα ξημερώματα μπροστά στη Βουλή όπου θα έχει ήδη καταλήξει η μεγάλη πορεία του λαού που πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Στη συνέχεια τα ξημερώματα η πορεία στην Άγκυρα θα καταλήξει μπροστά στο τέμενος του Λαού που βρίσκεται στο συγκρότημα του νέου προεδρικού μεγάρου και από εκεί μπροστά στο νέο μνημείο για την 15η Ιουλίου μπροστά στην είσοδο του μεγάρου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο που έγραψε ο ίδιος και δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη Σαμπάχ χαρακτηρίζει την 15η Ιουλίου μέρα «Αναγέννησης» της Τουρκίας και αντιδρά στις χώρες και τους οργανισμούς που θεωρεί ότι υποστηρίζουν τους υπεύθυνους του πραξικοπήματος και προθέτει: «Το πραξικόπημα μάς έδειξε τους πραγματικούς μας φίλους.»

«Η αντίσταση του τουρκικού λαού στο πραξικόπημα θα αποτελέσει ελπίδα και παράδειγμα για τους λαούς που αγαπούν την ελευθερία τους σε όλο τον κόσμο. Αλλά δυστυχώς σύμμαχοι της Τουρκίας και ειδικότερα οι φίλοι μας στη Δύση, απέτυχαν να κατανοήσουν ουσιαστικά τα όσα ζήσαμε. Κάποιες δυτικές κυβερνήσεις και φορείς, αντί να συμπαρασταθούν στον λαό μας που αντιστεκόταν στο πραξικόπημα, ακολούθησαν στρατηγική “αναμονής”» γράφει σε άλλο άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική Γκάρντιαν ο πρόεδρος της Τουρκίας και συνεχίζει : «Η διπροσωπία τους και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζουν έχουν ενοχλήσει βαθιά τον τουρκικό λαό...» Στο ίδιο άρθρο ο Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται στη Δύση λέγοντας ότι «οι σκληρές επικρίσεις για τις προσπάθειες εντοπισμού και απομάκρυνσης από τον κρατικό μηχανισμό των μελών της οργάνωσης του Γκιουλέν, προκαλούν ερωτηματικά για τη στήριξη της Δύσης στη Δημοκρατία και ασφάλεια της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα