Η Total αγνοεί τους εκβιασμούς Ερντογάν. Ξεκινούν οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι απειλές της Άγκυρας δεν φαίνεται να πτοούν την γαλλική Total.

Κληθείς από το πρακτορείο Reuters να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, ο διευθυντής γεωτρητικού προγράμματος και παραγωγής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού είπε ότι η εταιρεία ουδεμία ανησυχία έχει, αναφορικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της στην Κύπρο.

Εντός της εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η έναρξη της γεώτρησης της Total στο τεμάχιο «11», στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρος εξέδωσε NAVTEX για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11

Απειλές Ερντογάν

Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως οι πόροι των υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί.

«Αυτό που περιμένουμε από οποιονδήποτε παίρνει θέση υπέρ μίας πλευράς στις εξελίξεις στην Κύπρο είναι ότι θα πρέπει να αποφύγει βήματα που μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εντάσεις στην περιοχή», είπε.

«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν κατονόμασε τις εταιρείες.

Γιλντιρίμ: Τα πετρέλαια της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε πως τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας συνεκμετάλλευσή τους.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συμπλήρωσε πως «αντί η ελληνοκυπριακή πλευρά να “μπλοκάρει” την ειρήνη και να ξεκινά έρευνες μονομερώς, θα ήταν πιο χρήσιμο να δείξει μία πιο εποικοδομητική στάση».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε ότι η ενέργεια είναι από τους σημαντικούς τομείς μιας χώρας και κοινός στόχος είναι να διασφαλιστεί η καλύτερη και πιο επωφελής χρήση του πετρελαίου για την ευημερία κάθε περιοχής του κόσμου. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι το δόγμα τους όσον αφορά τη συνεργασία με τους γείτονες είναι το «όλοι κερδίζουν (win win)».

Κάλεσε τη Λευκωσία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

Στήνεται η εξέδρα στο τεμάχιο 11

Αύριο αναμένεται η πλωτή εξέδρα, με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Η εξέδρα έχει ως δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Πριν από την άφιξη της εξέδρας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα.

Το υπουργείο Μεταφορών με έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε η τηλεόραση του ΡΙΚ, προειδοποιεί ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η παραβίαση της ζώνης ασφάλειας.

Το έγγραφο κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στα αρμόδια υπουργεία, στον γενικό εισαγγελέα, στις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο και στους συνδέσμους ιδιοκτητών και διαχειριστών πλοίων.

Το σημείο, όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή

Την ολομέλεια της Βουλής ενημερώνει σήμερα Τρίτη στις 11 το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά στο Κυπριάκο, όπου αναμένεται να τεθεί και το θέμα των πετρελαίων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα