Σάφι Ρούσσος: Συγκλονίζουν οι γονείς του νεότερου θύματος της επίθεσης στο Μάντσεστερ

Σήμερα 4 Ιουλίου 2017 θα ήταν τα 9α γενέθλια της μικρής Σάφι Ρόουζ Ρούσσος, του νεότερου θύματος της τρομοκρατικής επίθεσης της 22ας Μαΐου στο Μάντσεστερ Αρίνα. Ανήμερα των γενεθλίων της μικρής Σάφι, ο πατέρας της Άντριου, θέλησε να κάνει κάτι που θα έκανε χαρούμενο το κοριτσάκι του: να μιλήσει σε όλο τον κόσμο για εκείνη.

Ο Άντριου Ρούσσος, με καταγωγή από την Κύπρο, εμφανίστηκε στην εκπομπή της Victoria Derbyshire στο BBC. Ήθελε να μοιραστεί φωτογραφίες και videos της μικρής Σάφι γιατί το όνειρο της κορούλας του ήταν να γίνει διάσημη και θα της άρεσε να τη βλέπει ο κόσμος στην τηλεόραση.

Το όνειρό της δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει πραγματικότητα. Το νήμα της ζωής του 8χρονου κοριτσιού κόπηκε βίαια εκείνο το μοιραίο βράδυ της 22ας Μαΐου, όταν μετά το τέλος της συναυλίας της αγαπημένης της τραγουδίστριας, Αριάνα Γκράντε, ήταν ανάμεσα στα θύματα της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε ο 22χρονος νεαρός καμικάζι Σαλμάν Αμπέντι.

Ανάμεσα στους τραυματίες, η μεγαλύτερη αδερφή της, την 26χρονη Άσλι Μπρόμγουιτς και η μητέρα της, Λίζα, ήταν ανάμεσα στους τραυματίες. Η μητέρα της έμεινε σε κώμα πολλές μέρες, υποβλήθηκε σε πολλές επεμβάσεις και για καιρό δεν ήξερε ότι η κορούλα της είχε πεθάνει. Όταν συνήλθε από το κώμα, περιέγραψε ο Άντριου Ρούσσος, δεν χρειάστηκε να πουν πολλά. «Η Σάφι πέθανε, έτσι δεν είναι;» ρώτησε η Λίζα τον σύζυγό της. Κι εκείνος απλά έγνεψε καταφατικά.

«Το φοβόμουν. Απλά με κοίταξε και μου είπε "πέθανε έτσι δεν είναι;". Είπα "ναι". "Το ήξερα", μου είπε», περιέγραψε τη σπαρακτική στιγμή ο Άντριου Ρούσσος. «Λίγο γελάμε, λίγο αστειευόμαστε, λίγο κλαίμε και αγκαλιαζόμαστε και έτσι περνάμε κάθε μέρα. Μένουμε δυνατοί ο ένας για τον άλλο», λέει.

Η Σάφι είχε έναν υπέροχο χαρακτήρα και ήταν η κόρη που όλοι θα ήθελαν να έχουν, είπε ο πατέρας της. «Ήταν ένα υπέροχο κορίτσι. Αστείο, όλα όσα θα μπορούσε να ευχηθεί κανείς σε ένα μικρό κορίτσι» τόνισε ο Άντριου Ρούσσος στην πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης. «Λάτρευε το χορό, τη μουσική και τη γυμναστική. Αν ήθελε κάτι, θα το έκανε. Ήξερα ότι η Σάφι θα χαιρόταν να παίξουν οι φωτογραφίες της και να μιλήσουμε για εκείνη στην τηλεόραση», σημείωσε.

Η αδερφή της, μιλώντας επίσης στο BBC, είπε πως η Σάφι είχε μανία με την Αριάνα Γκράντε. «Μου έλεγε, "έλα Άσλεϊ, μου υποσχέθηκες πως θα σηκωνόσουν να χορέψουμε", οπότε χορέψαμε για λίγο. Ήταν τόσο χαρούμενη» είπε η αδερφή της, τονίζοντας πως η μικρή Σάφι ήταν χαμογελαστή και χαρούμενη καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

Όλα όμως άλλαξαν στο τέλος της βραδιάς. «Θυμάμαι ότι πετάχτηκα μακριά και μετά, από ένστικτο, σύρθηκα γιατί δεν μπορούσα να περπατήσω», είπε.

Ο Άντριου Ρούσος τόνισε πως ήταν σαν να άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως. Θυμάται πως όταν έφτασε βρήκε την Άσλεϊ να δέχεται τις πρώτες βοήθειες, ενώ η σύζυγός του και η Σάφι αγνοούνταν. «Η αστυνομία είχε φτάσει στο σημείο. Ήταν ένα χάος. Ήμασταν σε πανικό, ανησυχούσαμε. Δεν ήξερες τι είχε συμβεί». Με τη βοήθεια ενός φίλου του, τελικά κατάφερε έμαθε ότι η σύζυγός του είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Σάλφορντ. Αλλά κανείς δεν ήξερε τίποτα για τη Σάφι.

«Καθώς περνούσαν οι ώρες, σκεφτόμουν το χειρότερο». Η τελευταία του ελπίδα ήταν πως η μικρή του κόρη ήταν σε ένα από τα ξενοδοχεία που είχαν ανοίξει για να περιθάλψουν τραυματίες. Αργότερα, όμως, οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν. Ένας ντετέκτιβ τον ενημέρωσε πως η Σάφι ήταν νεκρή. «Δεν μπορούσα να αντιδράσω. Απλά καθόμουν εκεί και τον κοιτούσα. Ήταν ο χειρότερος εφιάλτης. Δεν ήξερα τι να πω, τι να σκεφτώ».

Ο πατέρας της Σάφι είπε πως συνάντησε την Αριάνα Γκράντε, την τραγουδίστρια είδωλο της κόρης του, μετά τη συναυλία One Love Manchester στη μνήμη των θυμάτων. «Ήθελα να της πω πόσα σήμαινε για τη Σάφι. Ήθελα να της πω να μην ρίχνει το φταίξιμο στον εαυτό της. Το μόνο που μπορούσε να μου πει ήταν "λυπάμαι". Της είπα ότι δεν είχε τίποτα για το οποίο έπρεπε να λυπάται. Ότι έκανε τη Σάφι τόσο χαρούμενη με αυτό που έκανε».

Ο πατέρας της 8χρονης Σάφι δήλωσε χαρούμενος που η κορούλα του μπόρεσε να δει όλη τη συναυλία πριν πεθάνει.

Δείτε την εξομολόγησή του στο BBC

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα