Αmy Johnson: Ποια είναι η γυναίκα που η google τιμα τα 114η επέτειο από την γέννησή της

Πετάμε σήμερα στο doodle η Google με την Αmy Johnson την πρώτη γυναίκα που επιχείρησε και πραγματοποίησε το υπερατλαντικό ταξίδι με αφετηρία την Αγγλία και τελικό προορισμό την Αυστραλία.

Η google τιμα τα 114η επέτειο από την γέννησή της

Η Amy Johnson είναι η Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας.

Έγινε γνωστή από το ρεκόρ που πραγματοποίησε σε μοναχική (σόλο) πτήση από το Λονδίνο στο Ντάργουιν της Αυστραλίας.

Γεννήθηκε στο Χαλ της βορειοανατολικής Αγγλίας την 1η Ιουλίου 1903. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τέσσερις κόρες ενός ιχθυέμπορου. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και εργάστηκε ως γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου.

Απέκτησε δίπλωμα χειρίστριας αεροπλάνου στις 6 Ιουλίου 1929 και αργότερα μέσα στον ίδιο χρόνο έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε άδεια μηχανικού εδάφους.

Με την υποστήριξη του πατέρα της αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αεροπλάνο τύπου de Havilland DH.60 Moth, το οποίο ονόμασε Jason (Ιάσων), από το όνομα της πατρικής επιχείρησης.

Πριν το πρώτο της παγκόσμιο ρεκόρ το 1930 η ισχυρή αποφασιστικότητα και η οδήγηση της την οδήγησαν στο να είναι η πρώτη εκπαιδευμένη γυναίκα μηχανικός στον κόσμο, τίτλο που διατήρησε ωστόσο για μικρό χρονικό διάστημα.

Στις 5 Μαΐου 1930, απογειώθηκε από το Κρόιντον του Νοτίου Λονδίνου για να πραγματοποιήσει την σόλο πτήση της προς το Ντάργουιν της Αυστραλίας.

Έφθασε εκεί στις 24 Μαΐου, πραγματοποιώντας παγκόσμιο ρεκόρ για γυναίκα πιλότο.

Απέκτησε έτσι μεγάλη δημοτικότητα και ο βρετανικός Τύπος την αποκάλεσε «Βασίλισσα του Αέρα».

Με την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατατάχθηκε σε βοηθητικό σώμα της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας με τον βαθμό του Σμηναγού.

Έχασε την ζωή της στις 5 Ιανουαρίου 1941, όταν το αεροπλάνο της συνετρίβη στις εκβολές του Τάμεση.

Ναύτες από το παραπλέον πολεμικό πλοίο HMS Haslemere είδαν την Amy Johnson να πέφτει με αλεξίπτωτο και να καλεί σε βοήθεια. Ο κυβερνήτης του πλωτάρχης Walter Fletcher βούτηξε στην θάλασσα για την σώσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Στο σημείο επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και έντονο κρύο.

Ο ίδιος μάλιστα έχασε την ζωή του λίγες ημέρες αργότερα από υποθερμία. Η σορός της Amy Johnson δεν βρέθηκε ποτέ και αυτό δημιούργησε διάφορες θεωρίες, όπως ότι διαμελίσθηκε από την προπέλα του πολεμικού πλοίου ή ότι το αεροπλάνο της καταρρίφθηκε από φίλια πυρά.

Το 2016, ο ιστορικός Alec Gill ισχυρίστηκε ότι ο γιος ενός μέλους του πληρώματος δήλωσε ότι η Amy Johnson έγινε κομμάτια από την προπέλα του πλοίου.

Υπάρχει ακόμα κάποιο μυστήριο για το ατύχημα, καθώς ο λόγος για την πτήση εξακολουθεί να είναι κυβερνητικό μυστικό.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κόσμος

-
Σχολιάστε το άρθρο: