Βρυξέλλες: Ψάχνουν την ταυτότητα του βομβιστή αυτοκτονίας

Έρευνα για τον εντοπισμό της ταυτότητας του βομβιστή αυτοκτονίας διεξάγει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Βέλγιο μετά το χθεσινό περιστατικό στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών.

Ο άνδρας, που προσπάθησε να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, πυροβολήθηκε από στρατιώτες και πέθανε. Ωστόσο, στο εσωτερικό του σταθμού προκλήθηκε μικρή έκρηξη, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Στο σημείο επικράτησε πανικός με τον κόσμο να φωνάζει και να τρέχει.

«Θεωρούμε το περιστατικό αυτό ως τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας Έρικ Βαν Ντερ Σιπτ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με τις οποίες, ο άντρας φώναζε ισλαμικά συνθήματα πριν ενεργοποιήσει έναν ή δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχε μέσα σε μία βαλίτσα.

Ο εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο άντρας είχε μία βόμβα που περιείχε καρφιά, ενώ απέτυχε η πυροδότηση της, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ στις Βρυξέλλες.

Το χρονικό της επίθεσης

Το βραδυ της Τρίτης ο σταθμός εκκενώθηκε -όπως και η παρακείμενη εμβληματική πλατεία Grand Place- η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διακόπηκε και όλο το τετράγωνο αποκλείστηκε. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα.

Αρχικώς έγινε λόγος για έναν άνδρα που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά. Στη συνέχεια ειπώθηκε ότι είχε τη βόμβα σε καρότσι αποσκευών. Αυτόπτες λένε πως τον άκουσαν να φωνάζει  "Αλλάχου Ακμπάρ" -δηλαδή ο "Θεός είναι μεγάλος". Όταν τον πυροβόλησαν στρατιώτες που βρίσκονταν στον σταθμό έγινε μια μικρή έκρηξη.

O Remy Bonnaffe που βρισκόταν στον σιδηροδρομικό σταθμό την ώρα της έκρηξης περιέγραψε στο CNNi όλα όσα ακολούθησαν: «Ο κρότος ήταν πολύ δυνατός, σαν ένα μεγάλο πυροτέχνημα που έσκασε μπροστά στη μύτη μου. Η φωτιά που ξέσπασε μετά από λίγο ήταν μικρή».

Ο Arash Aazami περπατούσε στον δρόμο όταν ξαφνικά είδε ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό. «Η στρατιωτική παρουσία ήταν πολύ ισχυρή στο σημείο», ανέφερε στο CNNi.

Κάνοντας retweet το τιτίβισμα του κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Η βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού επί 18 μήνες και πλέον, αφότου τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι τον Νοέμβριο του 2015 και κατόπιν διέπραξαν τις πολύνεκρες επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό της πόλης τον Μάρτιο του 2016.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα