Πορτογαλία: Εκτός ελέγχου η πύρινη λαίλαπα. Φόβοι ότι οι νεκροί θα αυξηθούν

Εκατόμβη νεκρών φοβούνται οι αρχές στην Πορτογαλία, που ήδη μετρά 62 θύματα από τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το Σάββατο την περιοχή Λεϊρία της κεντρικής χώρας. Πολλοί από τους νεκρούς παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους και δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν, καθώς οι φλόγες «σάρωσαν» ακόμη και τους δρόμους.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις πορτογαλικές Αρχές, οι νεκροί έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 62, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 59. Τα περισσότερα θύματα παγιδεύτηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και απανθρακώθηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Από επίσημα χείλη εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 100, καθώς οι φωτιές μαίνονταν ανεξέλεγκτες και δεν έχουν πλήρη εικόνα για το καταστρεπτικό τους έργο. Τα μέσα ενημέρωσης στην Πορτογαλία μεταδίδουν ότι η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου παρότι 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.

«Περάσαμε δραματικές ώρες», διηγείται με δάκρυα στα μάτια μια κάτοικος της περιοχής. «Ο αέρας έμοιαζε με θύελλα και είπαμε με τον άνδρα μου ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Έβαλα το αυτοκίνητο μέσα, πήγα στο μπάνιο, ξάπλωσα στο έδαφος με μάσκες στη μύτη και το στόμα και βγήκα μόνο πολύ αργότερα».

Είναι μια από τις πολλές συγκλονιστικές μαρτυρίες που διηγούνται οι κάτοικοι για τις τραγικές ώρες που πέρασαν. Όσοι γλύτωσαν, είχαν τύχη. Για δεκάδες άλλους κάθε βοήθεια ήρθε πολύ αργά, μιας και όλα εκτυλίχθηκαν πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα σπίτια και στα αυτοκίνητα τους, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές. Πολλοί όμως ήταν αυτοί που δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαν να τα διασώσουν.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είχε δυσάρεστα νέα στη πρόχειρη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων. «Φαίνεται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι 62 αλλά 61, μιας και ένα θύμα μετρήθηκε δύο φορές. Αυτός δεν είναι λόγος να χαιρόμαστε, είναι βέβαιο ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα, όσο προχωρούμε τις επιχειρήσεις μας».

 

 

 

 

E-Daily

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα