Λονδίνο: Ο πύργος της κολάσεως. Φόβοι για αύξηση των νεκρών από τραυματίες και αγνοούμενους

Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά στον 24ώροφο πύργο Grenfell, πιθανότατα θα αυξηθεί προειδοποιούν αξιωματικοί της μητροπολιτικής αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους 12 άτομα αλλά 18 από τους 78 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για αγνοούμενους που αναζητούνται ακόμα από τους συγγενείς τους και τις αρχές.

Σύμφωνα με το BBC, η φωτιά ξεκίνησε στις 1:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης από τον δεύτερο όροφο του κτηρίου και οι φλόγες άρχισαν γρήγορα να σκαρφαλώνουν προς τα πάνω, στα υπόλοιπα διαμερίσματα (120 συνολικά).

Η Daily Mail μετέδωσε πως κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, αρκετοί κάτοικοι είχαν βγει στα παράθυρα και προσπαθούσαν να κατέβουν με αυτοσχέδια σχοινιά από σεντόνια δεμένα μεταξύ τους ενώ αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στον φλεγόμενο πύργο πήδηξαν από τα παράθυρα, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες καλούσαν τους ενοίκους να τολμήσουν να φύγουν ή, στην περίπτωση που αυτό δεν ήταν εφικτό, να σφραγίσουν τις πόρτες των διαμερισμάτων τους με βρεγμένες πετσέτες, ώστε να κρατήσουν έξω τους καπνούς.

Καταλύτης στην ταχύτατη εξάπλωση της πυρκαγιά ήταν και η εξωτερική πλαστική μόνωση του κτηρίου που είχε προστεθεί πριν λίγα χρόνια.

Κενά στην πυρασφάλεια(;)

Οργή για τους νεκρούς στο Λονδίνο. Προειδοποιούσαν ότι θα γίνει παγίδα θανάτου

Ειδικοί στην ασφάλεια κτηρίων υπογραμμίζουν την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας επικαλούμενοι τα έγγραφα της τελευταίας ανακαίνισης αλλά οι τοπικές αρχές αρνούνται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.

Παρόμοια στάση τηρεί και η κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Rydon που οικοδόμησε το κτήριο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ένοικοι του κτηρίου διαμαρτύρονταν πως η διαχειρίστρια δεν είχε φροντίσει για τα αναγκαία μέτρα πυρασφάλειας. Στο παρελθόν, ένα περιστατικό απότομης αύξησης στην τάση του ρεύματος είχε αποδοθεί σε «ελαττωματικές καλωδιώσεις».

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα διαμηνύοντας πως «εάν οι αρχές πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα, θα το κάνουν».

 

 

skai

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα