Επικράτηση της Τερέζα Mέι χωρίς αυτοδυναμία με βάση τα exit polls

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να ζητήσει «καθαρή εντολή» για τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα με τη ροή των αποτελεσμάτων να δείχνει ότι όχι μόνο δεν κερδίζει έδρες το κόμμα της, αλλά ότι χάνει πιθανώς και την αυτοδυναμία του στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το exit poll, το Συντηρητικό Κόμμα δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ενισχύουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η Μέι χάνει την απόλυτη πλειοψηφία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Σε δηλώσεις τους στις αντίστοιχες προεκλογικές τους περιφέρειες, η Μέι ανέφερε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, οι Συντηρητικοί θα διασφαλίσουν την σταθερότητα της χώρας, ενώ ο Κόρμπιν την κάλεσε να παραιτηθεί.

Σημειώνεται πως τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώνονται αφορούν μικρότερες εκλογικές περιφέρειες που συνήθως ψηφίζουν υπέρ των Εργατικών. Τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες, αστικές εκλογικές περιφέρειες που τείνουν να ψηφίζουν τους Συντηρητικούς αναμένονται μετά τις 07:00 ώρα Ελλάδας.

Προβάδισμα των Συντηρητικών της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δίνουν τα exit poll του Ipsos/MORI. Το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει 314 έδρες στο 650-μελές κοινοβούλιο και κατά συνέπεια δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μεταδόθηκε από τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Οι Τόρις κατείχαν στην απερχόμενη Βουλή των Κοινοτήτων, 330 έδρες. Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν συγκεντρώνουν 266 έδρες ενισχύοντας την κοινοβουλευτική τους δύναμη κατά 32 έδρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ipsos/MORI.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι η πρόβλεψη του exit poll, αν αποδειχθεί ακριβής, είναι «απολύτως καταστροφική για την Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα».Μιλώντας στο τηλεοτπικό δίκτυο ITV ανέφερε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα αντιμετωπίσει τεράστια συζήτηση σχετικά με την προεκλογική της εκστρατεία και σχετικά με θέματα περί του προσανατολισμού του Συντηρητικού Κόμματος.

Δηλώνοντας ότι η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός εάν κατορθώσει να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον , αλλά και της κυβέρνησης Μέι πριν η βρετανίδα πρωθυπουργός τον απομακρύνει, πρόσθεσε ωστόσο: «Αλλά θεωρώ ότι θα υπάρξει τεράστια συζήτηση για την προκήρυξη των εκλογών αυτών, για το μανιφέστο...για το στιλ της προεκλογικής εκστρατείας».«Και στη συνέχεια όλου αυτού, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις...για το μέλλον και τον προσανατολισμό του Συντηρητικού Κόμματος».

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εξασφαλίζει 14 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα το exit poll. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Μένζις Κάμπελ δήλωσε ότι θεωρεί πολύ δύσκολη την συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες είναι αμφίρροπα όπως μεταδίδει το BBC. «Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC. «Υπάρχουν 76 έδρες στις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο», προσθέτει.

Με καταμετρημένες 606 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 292 έναντι των Εργατικών που έχουν 248, ενώ 33 έδρες έχει πάρει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

Συντηρητικοί: 292

Εργατικοί: 248

SNP: 34

DUP: 10

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 11

Αλλοι: 11

Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απυσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που προβλέπει ότι οι Τόρις της Τερέζα Μέι δεν εξασφαλίζουν αυτοδυναμία, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύει την κοινοβουλευτική του δύναμη στις 14 έδρες, γεγονός που του δίνει σημαντικό ρόλο σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Καρολάιν Λούκας χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο» το exit poll και είπε ότι το κόμμα της, που αναμένεται να εξασφαλίσει μία έδρα, θα στηρίξει μια κυβέρνηση των Εργατικών σε ανεπίσημη βάση.

«Το exit poll είναι αξιοσημείωτο. Αν αποδειχθεί αληθινό φαίνεται ότι οι Συντηρητικοί θα πληρώσουν το τίμημα για το εκλογικό τους στοίχημα.

«Οποιοσδήποτε βουλευτής των Πρασίνων εκλεγεί απόψε θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τους Τόρηδες μακριά απ’ την Ντάουνινγκ Στριτ και θα στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς κατά περίπτωση.» Επίσης χαιρέτισε την ιδέα της λεγόμενης προοδευτικής συμμαχίας.

H Έμιλυ Θορνπέρρι, σκιώδης υπουργός των Εξωτερικών στους Εργατικούς ζήτησε από την Τερέσα Μέι να αποχωρήσει. Είπε στο Sky News: Θεωρώ ότι η Τερέσα Μέι πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη θέση της. Νομίζω ότι πρέπει να φύγει. Νομίζω ότι είμαστε στο χείλος ενός σπουδαίου αποτελέσματος. Η στέρηση του πρωθυπουργού ... ήθελε να κάνει ό, τι ήθελε και είπαμε όχι, το εννοούσαμε, δημιουργήσαμε ένα τεράστιο μανιφέστο, αν κάποιος είναι ισχυρός και σταθερός αυτός είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αμφίρροπα αποτελέσματα σε 75 περιφέρειες

Τα αποτελέσματα σε 76 περιφέρειες είναι αμφίρροπα , μεταδίδει το BBC, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του exit poll σύμφωνα με τα οποία ότι οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, παραμένοντας το μεγαλύτερο κόμμα, με 314 έδρες.

"Η κούρσα διεκδίκησης μεγάλου αριθμού εδρών γίνεται στήθος με στήθος, και προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο νικητής", αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

"Υπάρχουν 76 έδρες στις οποίες το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι αμφίρροπο", προσθέτει.

Έπεσε η στερλίνα

Πτώση σημείωσε η στερλίνα έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του exit poll, φτάνοντας τα 1,2792 δολάρια. Τις τελευταίες εβδομάδας βρισκόταν στα 1,28 με 1,30 δολάρια.

Το ερώτημα του σχηματισμού κυβέρνησης

Η έλλειψη αυτοδυναμίας στο κοινοβούλιο θα οδηγήσει τους Συντηρητικούς στην αναπόφευκτη αναζήτηση συμμαχιών.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν θα συμμετάσχουν «σε συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.

Ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απουσίας αυτοδυναμίας αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν της Βόρειας Ιρλανδίας, Τζέρι Ανταμς δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα καταλάβει τις έδρες του στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ανάλυση... ενάντια στα exit polls

Οι αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζας Nomura  με έδρα το Λονδίνο έδωσαν στη δημοσιότητα εκτίμηση με βάση τα αποτελέσματα του exit poll και την ανάλυση των δύο πρώτων εδρών που κρίθηκαν από την καταμέτρηση των ψήφων, σύμφωνα με την οποία το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι θα εξασφαλίσει 331 έδρες και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Nomura δηλώνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δώσουν ακριβή εκτίμηση του αποτελέσματος. «Οταν θα έχουμε το αποτέλεσμα του 10% των εδρών...τότε θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα», αναφέρει σε σημείωμα προς τους πελάτες της Nomura ο οικονομικός αναλυτής Τζόρνταν Ρότσεστερ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα