Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και 48 τραυματίστηκαν, τη στιγμή που η βρετανική Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό συνεργών των τριών δραστών.

Από τους 48 τραυματίες οι 21 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη Γέφυρα του Λονδίνου ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς, ενώ στη συνέχεια οι μακελάρηδες μετέβησαν στο γειτονικό Μπόροου Μάρκετ και επιτέθηκαν με μαχαίρια σε αθώους πολίτες.

Οι τρεις δράστες, οι οποίοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναζαν «αυτό είναι για τον Αλλάχ», έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά.

Η βρετανική αστυνομία φέρεται να έχει ταυτοποιήσει τους τρεις δράστες.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ ο ένας τρομοκράτης ήταν παντρεμένος, με δύο παιδιά.

Ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι τρεις δράστες είναι βορειοαφρικανικής καταγωγής.

Σε δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις εντοπισμού συνεργών του τρομοκρατικού χτυπήματος, η Αστυνομία της Βρετανίας προχώρησε σε 12 συλλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ένας από τους συλληφθέντες επιχείρησε αρχικά να δραπετεύσει αλλά δεν τα κατάφερε.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Σαββάτου στο Λονδίνο, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, διαμέσου του πρακτορείου «ειδήσεων» της, του Άμακ.

«Ένα απόσπασμα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσε τη χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο», αναφέρει μια ανακοίνωση της οργάνωσης την οποία αναμετέδωσε το Άμακ.

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζουν στο διαδίκτυο για την επίθεση στο Λονδίνο και καλούν και άλλους να προβούν σε ανάλογες επιθέσεις, όπως μεταδίδει το BBC.

Η σοκαριστική αφίσα των τζιχαντιστών για την επίθεση

Στα κανάλια του Telegram, όπου χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για την επικοινωνία τους, κυκλοφόρησε μία αφίσα που προκαλεί σοκ.

Σε αυτή φαίνεται ένας άνδρας να κρατά στα χέρια του ένα μαχαίρι με αίματα, ενώ στο παρασκήνιο είναι φωτισμένη η Γέφυρα του Λονδίνου, όπου έγινε η επίθεση.

Το μήνυμα που είναι γραμμένο στα αγγλικά και στα γαλλικά αναφέρει: «Εκδίκηση... Κανένας συμβιβασμός... Στην ασφάλεια των Μουσουλμάνων».

Ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας, Μαρκ Ρόουλι, δήλωσε ότι οι Αρχές έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη διαδικασία της ταυτοποίησης των τριών δραστών της χθεσινής επίθεσης στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά στο ανατολικό Λονδίνο.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο, το φορτηγάκι που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είχε πρόσφατα ενοικιαστεί από έναν από τους δράστες.

Επίσης, ο Ρόουλι περιέγραψε ότι οκτώ ένοπλοι αστυνομικοί άδειασαν τα όπλα τους πυροβολώντας εναντίον των δραστών προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι τους είχαν εξουδετερώσει.

Φαίνεται, επισήμανε ο αξιωματικός, ότι επρόκειτο για βομβιστές αυτοκτονίας.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας τόνισε ότι οι αρχές είναι ολοένα και πιο πεπεισμένες ότι η επίθεση διαπράχθηκε από τρία πρόσωπα, χρειάζεται ωστόσο να επιβεβαιωθεί εάν εμπλέκονται και άλλοι στον σχεδιασμό της.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αντέδρασε σήμερα στην επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους στο Λονδίνο λέγοντας πως τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχίσουν όπως ήταν και πως η στρατηγική της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας χρειάζεται να αναθεωρηθεί από τέσσερις πλευρές.

Η Μέι ανέφερε ως πιθανές αλλαγές την αύξηση των ποινών κάθειρξης για αδικήματα τρομοκρατίας και την επιβολή πρόσθετων κανονιστικών ρυθμίσεων στον κυβερνοχώρο.

Η επίθεση ήταν η τρίτη που έπληξε διαδοχικά σε σύντομο χρονικό διάστημα τη Βρετανία έπειτα από ένα παρόμοιο επεισόδιο στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ τον Μάρτιο και μια βομβιστική επίθεση καμικάζι που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους σε συναυλία ποπ μουσικής στο Μάντσεστερ, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι τα πράγματα μπορούν να συνεχίσουν ως έχουν», δήλωσε η Μέι στην ομιλία που εκφώνησε μπροστά από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ και η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Πιστεύουμε πως έχουμε μια νέα τάση στην απειλή που αντιμετωπίζουμε καθώς η τρομοκρατία εκτρέφει τρομοκρατία και οι δράστες εμπνέονται να επιτίθενται όχι μόνο βάσει προσεκτικά καταστρωμένων σχεδίων έπειτα από χρόνια σχεδιασμού και εκπαίδευσης, και ούτε καν ως μοναχικοί δράστες που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο, αλλά αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον και συχνά χρησιμοποιώντας τα πιο ωμά μέσα επίθεσης».

Η Τερέζα Μέι δήλωσε πως η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Πέμπτης ανεστάλη σε ένδειξη σεβασμού, αλλά θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

«Δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί στη βία να διακόψει τη δημοκρατική διαδικασία, έτσι η προεκλογική εκστρατεία θα επαναληφθεί πλήρως αύριο και οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο την Πέμπτη», δήλωσε η Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε τέσσερις τομείς στους οποίος είπε ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές.

Ο πρώτος είναι η μάχη εναντίον της «ιδεολογίας του κακού» που εμπνέει τις επανειλημμένες επιθέσεις και την οποία χαρακτήρισε διαστρέβλωση του Ισλάμ και της αλήθειας.

Η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσω της στρατιωτικής επέμβασης, δήλωσε, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε τις πλουραλιστικές βρετανικές αξίες που είναι ανώτερες από οτιδήποτε προσφέρουν οι «κήρυκες του μίσους».

Δεύτερον, δήλωσε η Μέι, χρειάζονται νέοι κανονισμοί για να μειωθεί ο χώρος που είναι διαθέσιμος στους εξτρεμιστές στο διαδίκτυο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να έχει αυτή η ιδεολογία τον ασφαλή χώρο που χρειάζεται για να εκτραφεί. Ωστόσο αυτό ακριβώς προσφέρουν το Ίντερνετ και οι μεγάλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες βασισμένες στο Ίντερνετ», δήλωσε η Μέι. «Είναι ανάγκη να δουλέψουμε με συμμαχικές δημοκρατικές κυβερνήσεις για να καταλήξουμε σε διεθνείς συμφωνίες κανονιστικής ρύθμισης του κυβερνοχώρου».

Τρίτον, δήλωσε, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί ο εξτρεμισμός στη βρετανική κοινωνία.

Ο τέταρτος τομέας είναι η αντιτρομοκρατική στρατηγική, για την οποία η Μέι είπε ότι είναι ισχυρή, αλλά χρειάζεται να επανεξετασθεί υπό το φως της αλλαγής της απειλής.

Η πρωθυπουργός πρόσθεσε πως, αν χρειάζεται μια αύξηση στις ποινές κάθειρξης για αδικήματα σχετικά με την τρομοκρατία, προφανώς ακόμη και για τα μικρότερα, τότε θα γίνει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα