Μακελειό στην Αίγυπτο από επίθεση ενόπλων σε Χριστιανούς. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Αιματοχυσία προκάλεσαν ένοπλοι στην επαρχία Μίνια της Αιγύπτου.  Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Κυριακής των Βαΐων σε χριστιανικές εκκλησίες στην Αίγυπτο, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 45 ανθρώπους και την ευθύνη γι’ αυτές είχε αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση “Ισλαμικό Κράτος”, Χριστιανοί Κόπτες γίνονται ξανά στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Στόχος της επίθεσης ήταν μία ομάδα Χριστιανών Κοπτών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο κάνει λόγο για “πολλά θύματα”.

Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι η επίθεση έγινε ενώ το λεωφορείο με τους Κόπτες κατευθυνόταν σε μοναστήρι στην περιοχή Μίνια.

Ο κυβερνήτης της Μίνια ανακοίνωσε ότι εκτός από τους 23 νεκρούς υπάρχουν και 25 τραυματίες.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα που παραλαμβάνουν τους τραυματίες για να τους μεταφέρουν τα νοσοκομεία των κοντινών πόλεων ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η επίθεση έγινε καθώς οι Κόπτες κατευθύνονταν για να προσευχηθούν στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή στο δυτικό τμήμα της επαρχίας.

Είπαν πως μασκοφόροι σταμάτησαν τα οχήματα σε έναν δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι και άνοιξαν πυρ.

Οι Κόπτες, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου που ανέρχεται σε 92 εκατομμύρια, ήταν στόχος σειράς φονικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Περίπου 70 σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε εκκλησίες στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στην Τάντα από τον Δεκέμβριο.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις εκείνες είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο είχε προειδοποιήσει για ύποπτη και απροσδιόριστη κίνηση το βράδυ της Δευτέρας 24 Μαΐου. Μάλιστα επέστησε την προσοχή στους κατοίκους, παροτρύνοντάς τους να ακολουθούν αυξημένα μέτρα προστασίας.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καταδίκασε τη νέα πολύνεκρη επίθεση και σε ανάρτηση που έκανε στο twitter υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση της Αιγύπτου πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά για την προστασία των μειονοτήτων και την αποτροπή ανάλογων επιθέσεων.

Νωρίτερα, το BBC μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι 15 και η Sabbah ότι είναι τουλάχιστον 24.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα