Μάντσεστερ: Αναγνωρίστηκαν 11 θύματα. Πως έγινε από ήσυχο αγόρι μακελάρης ο δράστης

Ο μακελάρης του Μάντσεστερ που σκόρπισε το θάνατο την ώρα της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε με 22 νεκρούς και 59  τραυματίες ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και πιθανόν να μην έδρασε μόνος του.

Οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη, ο οποίος ήταν ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι, γεννημένος στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς.Ο Αμπέντι πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Salford για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων

Αναγνωρίστηκαν 11 από  τα θύματα

Η 18χρονη Τζορτζίνα Κάλαντερ ήταν το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε. Ακολούθησε η 8χρονη Σάφι Ρόουζ Ρούσος, κυπριακής καταγωγής και το μικρότερο θύμα της σφαγής και ο 26χρονος Τζον Άτκινσον.

Τις τελευταίες ώρες, έγινε γνωστό πως ανάμεσα στα θύματα είναι επίσης η 15χρονη Ολίβια Κάμπελ, η μητέρα της οποίας προκάλεσε ρίγη συγκίνησης με τις δημόσιες εκκλήσεις για βοήθεια ώστε να βρεθεί η κόρη της, η 32χρονη Κέλι Μπρούστερ, η έφηβη Μέγκαν Χέρλεϊ, ο Μάρτιν Χετ, η Ανγέλικα και ο Μάρτσιν Κλις από την Πολωνία και δυο μαμάδες που βρίσκονταν στο Μάντσεστερ Αρίνα για να πάρουν τις κόρες τους που ήταν στη συναυλία, η 45χρονη Άλισον Χόου και η 47 Λίζα Λις.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε πως πιστεύει πως έχει αναγνωρίσει όλα τα θύματα της τραγωδίας και οι οικογένειες των νεκρών έχουν ειδοποιηθεί και ήδη λαμβάνουν υποστήριξη από ειδικούς. Εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νεκρών, όμως, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες θα χρειαστούν 4-5 μέρες για να ολοκληρώσουν τις νεκροψίες και τότε μόνο θα δοθεί επισήμως ο κατάλογος των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί τα 11 από τα 22 θύματα, αφού οι συγγενείς τους, οι οποίοι τους αναζητούσαν, ενημερώνουν για τα τραγικά νέα.

Η Ολίβια Κάμπελ

Το 15χρονο κορίτσι με τα λουλούδια στα μαλλιά (στις φωτογραφίες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στην προσπάθειες να την αναγνωρίσει κάποιος) επιβεβαιώθηκε ότι είναι ανάμεσα στους 22 νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ. Το επιβεβαίωσε η μητέρα της, ανεβάζοντας στη σελίδα της στο Facebook το θλιβερό νέο.

«Αναπαύσου εν ειρήνη αγαπημένο, πολύτιμο, όμορφο κορίτσι μου. Σε πήραν πολύ νωρίς γι’ αυτό να τραγουδάς με τους αγγέλους και συνέχισε να χαμογελάς, η μαμά σε αγαπάει τόσο πολύ» ήταν το σπαρακτικό μήνυμα της μητέρας της.

Η μητέρα της, η 36χρονη Σάρλοτ Κάμπελ, είχε συγκινήσει τους πάντες όταν λίγες ώρες πριν με δάκρυα στα μάτια ζητούσε απ’ όλο τον κόσμο να τη βοηθήσουν να βρει το παιδί της. Η τελευταία φορά που μίλησε με την κόρη της ήταν πριν από τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Αργότερα, ο πατέρας της Ολίβια της τηλεφώνησε για να την ενημερώσει για την έκρηξη βόμβας στο Μάντσεστερ Αρίνα και από τότε δεν μπορούσε να βρει πουθενά τη 15χρονη.

Η Κέλι Μπρούστερ

Το νήμα της ζωής της Κέλι Μπρούστερ κόπηκε μόλις στα 32 της χρόνια. Η νεαρή γυναίκα είχε πάει στη συναυλία μαζί με την αδερφή της, Κλερ και την ανιψιά της Χόλι. Οι δυο τελευταίες έχουν τραυματιστεί σοβαρά από την έκρηξη. Αλλά η Κέλι δεν τα κατάφερε και η οικογένειά της επιβεβαίωσε στη Daily Mail το θάνατό της.

Η 32χρονη ουσιαστικά θυσιάστηκε για να σώσει την αδερφή της και την ανιψιά της. Όπως περιέγραψε ο θείος της, Πολ Ντράιχερστ, η Κέλι έβαλε το σώμα της ασπίδα στη Χόλι και την Κλερ. Οι τρεις τους έφευγαν από τη συναυλία όταν έγινε η έκρηξη. Η Κλερ έσπασε το σαγόνι της και η Χόλι τα πόδια της.

Ο σύντροφος της Κέλι, Ίαν Γουίνσλοου έγραψε στο Facebook: «Δεν ξέρω πως πάει αυτό αλλά δεν είναι καλά νέα. Η Κέλι Μπρούστερ δεν ήταν ένα από τα άγνωστα θύματα που νοσηλεύονται. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή κατά την τρομοκρατική επίθεση χθες. Η Κέλι ήταν στην πραγματικότητα πιο ευτυχισμένη από ποτέ και είχαμε σχεδιάσει τόσα πολλά πράγματα μαζί. Η κόρη μου Φίμπι θα καταρρακωθεί, όπως όλοι μας».

Η Μέγκαν Χέρλεϊ

Το νεαρό κορίτσι από το Λίβερπουλ είναι ακόμη ένα από τα θύματα της τραγωδίας. Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατός της, γνωστοί, συγγενείς και φίλοι άρχισαν έρανο για να μαζέψουν λεφτά και να βοηθήσουν την οικογένειά της να πληρώσει την κηδεία της!

Η σελίδα για τον έρανο άνοιξε από την Έλεν ΜακΝτέρμοτ. «Μαζεύουμε 500 λίρες για να βοηθήσουμε να γίνει η κηδεία της Μέγκαν, που την πήραν μακριά τόσο νωρίς. Ας βοηθήσουμε την οικογένειά της όσο περισσότερο μπορούμε».

Μέσα σε λίγες ώρες, μαζεύτηκαν 540 λίρες. Και από τη στιγμή που η σελίδα έφτασε το όριο που είχε τεθεί, η Έλεν ΜακΝτέρμοτ ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν.

Η Άλισον Χόου και η Λίζα Λις

Οι δυο μητέρες και φίλες βρίσκονταν στο Μάντσεστερ Αρίνα για να πάρουν τις κόρες τους από τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Και οι δυο είναι ανάμεσα στα 22 θύματα του μακελειού. Η 45χρονη Άλισον και η 47χρονη Λίζα ήταν μαζί στο φουαγιέ όταν ο 22χρονος καμικάζι Σαλμάν Αμπεντί πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Και για τις δυο υπήρχαν εκκλήσεις από τις οικογένειές τους, αφού αρχικά θεωρούνταν αγνοούμενες. Πιστεύεται ότι οι κόρες τους, 15 ετών και οι δυο, έχουν σωθεί.

Το θάνατο της Άλισον επιβεβαίωσε ο θετός της γιος, Τζόρνταν Χόου στο Facebook. «Πήραν μια υπέροχη μαμά και θετή μητέρα μακριά μας. Ήταν καταπληκτική με όλους μας. Σ’ αγαπάω Άλισον Χόου» έγραψε ο νεαρός.

Σχεδόν την ίδια ώρα, ο αδερφός της Λίζα, Λι Χάντερ, επίσης επιβεβαίωσε το θάνατό της. «Για όσους δεν το ξέρετε, η Λίζα έφυγε από τη ζωή αλλά ποτέ δεν θα την ξεχάσουμε. Σ’ αγαπάω Λίζα, θα μου λείψεις τόσο πολύ».

Η Σάρα Μπάρκερ ήταν φίλη των δυο άτυχων γυναικών. «Δεν θα μπορούσα να έχω γνωρίσει πιο ευγενικές κυρίες. Η Άλισον Χόου ήταν η πρώτη που μου μίλησε και με έκανε να αισθανθώ άνετα όταν η Σίρλεϊ άρχισε να χορεύει στο Ντάρσεϊ. Ήσασταν και οι δυο υπέροχες γυναίκες. Λίζα Λις, τι μπορώ να πω, όμορφη εσωτερικά και εξωτερικά και θα πρέπει να ήμασταν αδερφές. Όπως έλεγες η μαμά μου ήταν η δεύτερη μητέρα σου. Η μόνη παρηγοριά είναι πως τα κορίτσια της είναι ασφαλή και θα κάνατε τα πάντα γι’ αυτό».

Αντζέλικα και Μάρτσιν Κλις

Το ζευγάρι από την Πολωνία, το οποίο αναζητούσε μέσω Facebook η κόρη τους, είναι σύμφωνα με τη Sun ανάμεσα στους νεκρούς της τραγωδίας. Το θάνατό τους επιβεβαίωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η κόρη τους Άλεξ που είναι φοιτήτρια στο Γιορκ είχε ανεβάσει τη φωτογραφία των γονιών της στο Facebook και ζητούσε απ’ οποιονδήποτε τους είχε δει, να επικοινωνήσει μαζί της.

Ο Μάρτιν Χετ

Είναι το 10ο θύμα που αναγνωρίζεται. Ο 29χρονος Μάρτιν Χετ χωρίστηκε από τους φίλους του κατά τη διάρκεια της συναυλίας και όσων ακολούθησαν. Ο άτυχος νεαρός ετοιμαζόταν να φύγει για τις ΗΠΑ όπου θα περνούσε δυο μήνες διακοπών. "Βρήκαν τον αδερφό μου χθες. Είμαστε συντετριμμένοι" ανέφερε ο αδερφός του στο twitter. Η φίλη του Russell Hayward, σε δήλωσή του δεν μπορούσε να κρύψει τη λύπη του που έχασε τον άνθρωπο της ζωής του. «Μάθαμε τα νέα χθες το βράδυ ότι ο υπέροχος και όμορφος Μάρτιν μας, δεν επέζησε. Έφυγε από αυτόν τον κόσμο ακριβώς όπως έζησε, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Είμαι σε πολύ κακή κατάσταση, οπότε σας παρακαλώ συγχωρήστε με αν δεν απαντήσω. Ευτυχώς έχω αυτή την υπέροχη οικογένεια και τους φίλους για να κρατάμε ο ένας τον άλλο δυνατούς. Σ' αγαπάω Μάρτιν. Πάντα θα σε αγαπάω».

Η Νελ Τζόουνς

Ακόμη ένα νεαρό θύμα του μακελάρη. Η Νελ ήταν 14 ετών και ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε από το σχολείο όπου φοιτούσε. Είναι το 11ο από τα 22 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Παρόλο που λόγω ενός προβλήματος υγείας περπατούσε με πατερίτσες, η αγάπη της για την Αριάνα Γκράντε δεν τη σταμάτησε από το να πάει στη συναυλία. «Μας ανακοινώθηκε ότι η Νελ δυστυχώς πέθανε» είπε στην Express.co.uk ο διευθυντής του σχολείου. «Οι συμμαθητές της κλαίνε, είμαστε όλοι καταρρακωμένοι».

Μάχη για τη ζωή της δίνει η μητέρα της Σάφι

Μάχη για τη ζωή δίνει και η μητέρα της η οποία βρίσκεται σε κώμα στην εντατική μονάδα νοσοκομείου της βρετανικής πόλης.

Οπως μετέδωσε ο Ισαάκ Καριπίδης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη, η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας έχει ξεφύγει τον κίνδυνο, παραμένει όμως νοσηλευόμενη

Σε κρίσιμη κατάσταση 20 από τους τραυματίες

Περί τους 20 άνθρωποι παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, με τους τραυματίες να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα ή μέλη, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας.

Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας, όταν εξερράγη ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε μεταλλικά παξιμάδια, βίδες και καρφιά, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά και νέοι στην πλειονότητά τους, έβγαιναν από τον συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας του αμερικανής τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε.

«Αυτήν την στιγμή περιθάλπουμε 64 ανθρώπους...από αυτούς 20 βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, λαμβάνουν εντατική φροντίδα», δήλωσε στο Sky News ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Μάντσεστερ.

«Υπάρχουν τραύματα σε ζωτικά όργανα, σοβαρά τραύματα σε μέλη και ορισμένοι θα χρειαστούν μακροχρόνια φροντίδα και υποστήριξη. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρά τραύματα», πρόσθεσε.

Η ταυτότητα του δράστη

Οι γονείς του δράστη είχαν γεννηθεί και οι δύο στη Λιβύη, και ήταν αντιφρονούντες του Καντάφι. Έφυγαν δηλαδή από τη χώρα τους και κατέφυγαν στη Βρετανία εξ αιτίας του καθεστώτος Καντάφι. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και κατόπιν στο Μάντσεστερ, στο προάστιο Φάλοουφιλντ. Ο πατέρας του καλούσε τους πιστούς μουσουλμάνους για την προσευχή σε τέμενος του Ντίντσμπερι.

Ο Αμπέντι πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Salford για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο αργότερα παράτησε και ξεκίνησε να δουλεύει σε φούρνο. Οι φίλοι του τον θυμούνται ως καλό ποδοσφαιριστή και ένθερμο οπαδό της Manchester United, ο οποίος έκανε χρήση κάνναβης.

Είχε μια αδελφή και δύο αδελφούς. Οι γονείς του θεωρείται ότι έχουν επιστρέψει στη Λιβύη. Κάποιοι γείτονες περιγράφουν ότι ο Σαλμάν, ο οποίος φορούσε ισλαμική ενδυμασία, δεν ήταν πάντα ήσυχος και με σεβασμό προς τους μεγαλύτερους. Ενας από αυτούς θυμάται ότι όταν κάποια φορά του έκανε παρατήρηση γιατί στάθμευσε το αυτοκίνητό του με τρόπο ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να βγουν από το πάρκινγκ τους, εκείνος του έκανε μια άσεμνη χειρονομία.

Υπάρχουν και κάποιες μαρτυρίες ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο Σαλμάν έψελνε ισλαμικούς στίχους δυνατά καθώς περπατούσε, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα χωρίς να είναι σαφές πότε ακριβώς.

"Ενδέχεται, είναι πιθανόν, να μην το διέπραξε μόνος του επομένως οι υπηρεσίες Πληροφοριών και η αστυνομία παρακολουθούν την υπόθεση ώστε να διασφαλίσουν ότι θα συγκεντρώσουν όλες τις πληροφορίες...που χρειάζονται για να μας έχουν ασφαλείς", είπε η Ραντ στο ραδιόφωνο του BBC και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως ο δράστης είχε πρόσφατα επιστρέψει στη Βρετανία από την Λιβύη.

Οι βρετανικές αρχές ενημέρωσαν τις γαλλικές ότι ο Αμπέντι είχε πιθανόν ταξιδέψει στη Συρία, όπως δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

"Σήμερα γνωρίζουμε μόνο ό,τι μας έχουν πει οι βρετανοί ερευνητές--για κάποιον βρετανό υπήκοο, λιβυκής καταγωγής, ο οποίος ξαφνικά έπειτα από ένα ταξίδι στη Λιβύη και ενδεχομένως μετά στη Συρία, ριζοσπαστικοποιήθηκε και αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση", είπε ο Κολόμπ στο BFMTV.

Ερωτηθείς πως γνώριζε ότι ο Αμπέντι είχε επισκεφθεί τη Συρία, ο Κολόμπ απάντησε ότι αυτές είναι πληροφορίες που διέθεταν οι γαλλικές και βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Αναφορικά με το αν είχε την υποστήριξη ενός δικτύου, ο γάλλος υπουργός απάντησε: "Αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά ενδεχομένως. Σε κάθε περίπτωση, είχε διασυνδέσεις με το Daesh (Ισλαμικό Κράτος) και (αυτό) έχει διακριβωθεί".

Από την πλευρά της, ερωτηθείσα αν ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών, η Ραντ απάντησε: "οι υπηρεσίες Πληροφοριών γνωρίζουν για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε να συλλαμβάνουν όποιον γνωρίζουν αλλά είναι κάποιος για τον οποίον γνώριζαν από πριν και είμαι βέβαιη ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περισσότερα".

Ερωτηθείσα σχετικά με το γεγονός ότι πολλές πληροφορίες για τον δράστη, περιλαμβανομένης της ταυτότητάς του, προήλθαν από αμερικανική πηγή και για το αν οι διαρροές αυτές έθεσαν σε κίνδυνο την έρευνα, η υπουργός απάντησε: "Η αλήθεια είναι πως ναι. Εννοώ ότι η βρετανική αστυνομία υπήρξε πολύ ξεκάθαρη ότι θέλει να ελέγξει την ροή των πληροφοριών ώστε να προστατεύσει την επιχειρησιακή ακεραιότητα, το στοιχείο της έκπληξης, επομένως είναι ενοχλητικό αν (οι πληροφορίες) δίνονται στην δημοσιότητα από άλλες πηγές και υπήρξα πολύ σαφής προς τους φίλους μας ότι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί".

Συλλήψεις στο Μάντσεστερ

Πέντε άνδρες συνελήφθησαν στο νότιο Μάντσεστερ στο πλαίσιο της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε κομβικά σημεία της Βρετανίας για την αποφυγή νέων επιθέσεων έπειτα από την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στο ύψιστο εξαιτίας της επίθεσης αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ -- την χειρότερη στη χώρα εδώ και μια δεκαετία και πλέον-- και σύμφωνα με την Ραντ ο αριθμός των στρατιωτών θα φθάσει τους 3.800.

Εν τω μεταξύ, τα ονόματα των νεκρών έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς περνούν οι ώρες. Ανάμεσά τους μια οκτάχρονη κυπριακής καταγωγής, δύο έφηβες και ένας 28χρονος καθώς και ένας ζευγάρι Πολωνών που είχαν πάει στη συναυλία για να παραλάβουν τις κόρες τους, οι οποίες διασώθηκαν.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα