Τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ: Το πρώτο θύμα. Αγωνία για τους αγνοούμενους

Τρόμος  σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ. Αιματηρή έκρηξη με νεκρούς ,τραυματίες και παιδιά που αγνοούνται.

Αυξάνεται ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας και ενώ είχε μόλις τελειώσει η συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας, Αριάνα Γκράντε, στο Μάντσεστερ, με τις Αρχές να μιλούν πλέον για 22 νεκρούς, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, και για τουλάχιστον 59 τραυματίες.

Στις πρώτες εκτιμήσεις τους οι Αρχές σημειώνουν ότι ήταν ένας ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης, και πλέον επικεντρώνουν τις έρευνές τους στο να διαπιστώσουν αν ήταν μέλος ενός δικτύου τρομοκρατών ή αν ενήργησε από την αρχή ως το τέλος μόνος.

Αυτό που είναι βέβαιο σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ, είναι ότι ο δράστης σκοτώθηκε μέσα στην Manchester Arena, όπου σκόρπισε τον θάνατο. Αυτό που ψάχνουν τώρα είναι αν ο δράστης ανήκε σε ένα ευρύτερο δίκτυο .

Συνελήφθη 23χρονος για την επίθεση στο Μάντσεστερ Αρίνα

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη ενός 23χρονου άντρα για την επίθεση χθες το βράδυ στον συναυλιακό χώρο όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 22 άνθρωποι, κυρίως παιδιά και έφηβοι. Οπως έγινε γνωστό, ο άντρας συνελήφθη στο νότιο Μάντσεστερ.

Διάγγελμα από την Τερέζα Μέι

Συγκλονισμένη και με την φωνή της να ραγίζει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απήυθυνε διάγγελμα στον βρετανικό λαό, μετά το τροεμοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερε.

Όπως είπε θα μεταβεί στο Μάντσεστερ. Η Τερέζα Μέι προήδρευσε της ειδικής ομάδας Κόμπρα και όπως είπε θα γίνει και νεα συνεδρίαση. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που χτυπήθηκαν από την επίθεση. Οι κάτοικοι του Μάντσετσερ έπεσαν θύματα μιας τρομερής τρομοκρατικής επίθεσης. Ήταν η χειρότερη επίθεση που έγινε στα βόρεια της Αγγλίας».

Και συνέχισε: «Η αστυνομία κλήθηκε στο Μάντσεστερ Αρίνα στις 10.33 το βράδυ. Ενας και μοναδικός βομβιστής πυροδότησε μηχανισμό κοντά στην έξοδο επιχειρώντας να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι τρομακτικές αλλά αυτή ξεχωρίζει για την δειλία της». Είπε ακόμα αναφερόμενη στον απολογισμό ότι μιλάμε για 22 νεκρούς και 59 τραυματίες κάποιοι από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ακόμα ότι αν υπάρχουν και άλλοι που είναι υπεύθυνοι γι αυτή την επίθεση, θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Είπε ακόμα ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό εργαζονται ακούραστα για να βοηθήσουν τους τραυματίες. Είπε ακόμα ότι η σκηνή της επιθεσης θα παραμείνει κλειστή για αρκετές ώρες.

Αναγνωρίστηκε το πρώτο θύμα του Μάντσεστερ

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τις βρετανικές Αρχές, έχει επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του πρώτου θύματος της επίθεσης στο Μάντσεστερ.

Πρόκειται για την Georgina Callander, την οποία τα βρετανικά μέσα αποκαλούν «superfan» της Ariana Grande. H 16χρονη είχε παρακολουθήσει και στο παρελθόν συναυλίες της Grande, μάλιστα είχε φωτογραφηθεί και μαζί της.

Το Τwitter της 16χρονης κοπέλας έχει κατακλυστεί από μηνύματα αγάπης από φίλους και γνωστούς, μεταξύ των οποίων και ο ηθοποιός Sean Maguire.

Μια 8χρονη ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στους αγνοούμενους

Ανάμεσα στους αγνοούμενους ένα κορίτσι 8 ετών με ελληνικό επίθετο βρίσκεται στη λίστα με τους αγνοούμενους στο μακελειό στο Μάντσεστερ.

Την πληροφορία, μετέδωσε πριν από λίγο ο ανταποκριτής της Realnews στο Λονδίνο, μιλώντας στον RealFm, αλλά και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ. Το κορίτσι έχει αγγλικό μικρό όνομα και ελληνικό επίθετο (Σάφι Ρόουζ Ρούσος). Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για παιδί με υπηκοότητα από την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια.

Η 8χρονη είχε πάει στη συναυλία μαζί με τη μαμά της και την μεγαλύτερη αδερφή της. Το facebook έχει γεμίσει με την φωτογραφία της, ενώ συγγενείς και φίλοι συνεχίζουν με αγωνία την προσπάθεια να την εντοπίσουν.

«Η φίλη της αδερφής μου και οι κόρες της ήταν στην συναυλία. Η Σάφι, οκτώ χρονών, αγνοείται ακόμα. Η μαμά της Λίζα και η αδερφή της Ας βρίσκονται στο νοσοκομείο, αλλά δεν απειλείται η ζωή τους» γράφει μια γυναίκα, εκλιπαρώντας όποιους μπορούν να βοηθήσουν.

Ταυτοποιήθηκε το πτώμα του βομβιστή αυτοκτονίας

Στην επιβεβαίωση ότι το μακελειό στο Μάνστεστερ ήταν αποτέλεσμα επίθεσης από βομβιστή αυτοκτονίας προχώρησε λίγο μετά τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ.

Όπως είπε ο Ίαν Χόπκινς ο δράστης πέθανε στο σημείο της επίθεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αστυνομία εκτιμά ότι ο άνδρας ενεργούσε μόνος του αλλά ωστόσο ερευνάται αν ανήκε σε ένα ευρύτερο δίκτυο.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι μετέφερε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανιμό που πυροδοτήθηκε προκαλώντας αυτό το μακελείο» πρόσθεσε ο Χόπκινς.

Νωρίτερα η Wall Street Journal μετέδωσε την πληροφορία ότι οι βρετανικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει τον βοβμιστή αυτοκτονίας «από κομμάτια της σορού του».

Απεγνωσμένοι γονείς ψάχνουν τα παιδιά τους στα social media

Την ώρα που το Μάνστεστερ μετρά τους νεκρούς του, ανάστατοι γονείς ψάχνουν τα παιδιά τους μέσω αναρτήσεων στα σόσιαλ μίντια.



Χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών δικτύων ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το χάσταγκ #ManchesterMissing δημοσιεύοντας φωτογραφίες νέων που παρακολούθησαν τη συναυλία, ώστε να καταφέρουν να τους εντοπίσουν.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ενημέρωσε ότι υπάρχει ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς και τους φίλους, όσων βρίσκονταν χθες το βράδυ στο στάδιο. Ο τηλεφωνικός αριθμός που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι ο ακόλουθος: 0161 856 9400.

Και το Facebook όμως ενεργοποίησε τη λειτουργία ελέγχου ασφαλείας που επιτρέπει σε όσους βρέθηκαν κοντά στο στάδιο του Μάντσεστερ να επιβεβαιώσουν αν είναι ή όχι ασφαλείς.

Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που οι θεατές της συναυλίας, νέοι άνθρωποι στην πλειονότητά τους, εξερχόντουσαν του γηπέδου. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στο σημείο βρίσκονταν πολλοί από τους γονείς τους για να τους παραλάβουν, κάποιοι από τους οποίους τραυματίστηκαν. Οι ταυτότητες των θυμάτων δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ στο σημείο επικρατεί πανικός, με παιδιά να ψάχνουν τους γονείς τους και γονείς να ψάχνουν τα παιδιά τους.

Στο σημείο έσπευσαν 60 ασθενοφόρα που μετέφεραν τους τραυματίες σε έξι διαφορετικά νοσοκομεία στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο της έκρηξης θεάθηκαν καρφιά. Μετά την έκρηξη ακολούθησε μία στιγμή σιγής και στη συνέχεια ο απόλυτος πανικός, με επιζήσαντες να αναφέρουν ότι ο χώρος ήταν γεμάτος με πτώματα, ενώ πολλά από αυτά ποδοπατήθηκαν.

Βίντεο ανάληψης ευθύνης από τζιχαντιστή: Το Μάντσεστερ είναι μόνο η αρχή

«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Τα λιοντάρια στη σημαία του Ισλαμικού Κράτους θα επιτεθούν σε όλους τους άπιστους και τους προδότες» εμφανίζεται  να λέει σε βίντεο ένας υποστηρικτής του ISIS, με καθαρή αγγλική προφορά και καλυμμένο το πρόσωπό του.

Ο ίδιος στο τέλος του βίντεο σηκώνει ένα χαρτί πάνω στο οποίο είναι γραμμένη η λέξη «Μάντσεστερ» καθώς και η χθεσινή ημερομηνία, στα αγγλικά.

Το βίντεο αναρτήθηκε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που πραγματοποίησε καμικάζι αυτοκτονίας στο Manchester Arena, με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων νέων, στην πλειονότητά τους, ανθρώπων.

Η έκρηξη έγινε μόλις ολοκληρώθηκε η συναυλία της Αριάνα Γκράντε, στο φουαγιέ όπου βρίσκεται το εκδοτήριο των εισιτηρίων.

Κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για την επίθεση, την οποία εξ αρχής τόσο η Τερέζα Μέι όσο και η Βρετανική Αστυνομία χαρακτήρισαν «τρομοκρατική».

Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, υποστηρικτές του ISIS πανηγύρισαν την επίθεση με μηνύματά τους στο twitter, με κάποια από αυτά να αναφέρουν ότι πρόκειται για εκδίκηση των επιθέσεων σε Συρία και Ιράκ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι αρχές θεωρούν το συμβάν τρομοκρατική επίθεση, γεγονός που την καθιστά την πιο αιματηρή επίθεση στη Βρετανία μετά την επίθεση του Ιουλίου του 2005 όταν 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Μία γυναίκα που βρισκόταν στη συναυλία δήλωσε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη την ώρα που αποχωρούσε από το στάδιο και ακολούθησαν κραυγές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να βγουν από το κτίριο.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θαυμαστές της Αριάνα Γκράντε, πολλοί εκ των οποίων νεαροί σε ηλικία, να φωνάζουν και να τρέχουν έξω από το κτίριο. Δεκάδες γονείς αναζητούσαν σε κατάσταση πανικού τα παιδιά τους, αναρτώντας φωτογραφίες τους και ζητώντας πληροφορίες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μέι δήλωσε ότι η σκέψη της είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, συμφώνησε να ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

«Εργαζόμαστε για να συλλέξουμε όλες τις λεπτομέρειες για το συμβάν αυτό που αντιμετωπίζεται από την αστυνομία ως μια φριχτή τρομοκρατική επίθεση», σχολίασε η Μέι σε ανακοίνωσή της. «Οι σκέψεις όλων μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η 23χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Συντετριμμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν έχω λόγια».

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι τη συγκρίνουν με τις συντονισμένες επιθέσεις ισλαμιστών τον Νοέμβριο του 2015 στο Μπατακλάν στο Παρίσι, από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 130 άνθρωποι.

Οι αρχές «βλέπουν» καμικάζι αυτοκτονίας

Οι αρχές το αντιμετωπίζουν ως «πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα», ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ήταν επίθεση καμικάζι δίχως να έχει επιβεβαιωθεί το οτιδήποτε ακόμη.

Εάν το επεισόδιο αποδειχθεί τρομοκρατική επίθεση, θα αποτελέσει την πιο αιματηρή επίθεση από μαχητές στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου.

Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμιση εβδομάδες πριν από τις εκλογές τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Οι τζιχαντιστές πανηγυρίζουν στα social media για τους νεκρούς στο Μάντσεστερ

Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους γιόρτασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έκρηξη που έγινε με 19 θύματα σε στάδιο στο Μάντσεστερ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ, μετά την έκρηξη, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του, ότι «δεν έχει πληροφορίες που να αναφέρουν κάποια συγκεκριμένη απειλή σε μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ».

«Παρόλα αυτά, αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Η στιγμή της έκρηξης! Πανικός και ουρλιαχτά – Video ντοκουμέντο

Ο κόσμος που ήταν στη συναυλία της 23χρονης Αμερικανίδας τραγουδίστριας, είχε σηκωθεί όρθιος και ετοιμαζόταν να αποχωρήσει. Νέοι άνθρωποι που μόλις είχαν περάσει μια βραδιά γεμάτη κέφι και τραγούδι.

Μέχρι που ακούστηκε ένας δυνατός τρόπος. Στο video ακούγεται αμέσως μετά μια κοπέλα να ρωτάει τι συμβαίνει, ενώ στο επάνω διάζωμα κόσμος αρχίζει να τρέχει πανικόβλητος και ακούγονται ουρλιαχτά. «Ω Θεέ μου» ακούγεται να λέει, ξαναρωτά τι συμβαίνει και τότε βλέπει κάτι που την τρομοκρατεί και βάζει τις φωνές.

Η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας για την επίθεση στο Μάντσεστερ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από το σημείο της έκρηξης

Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στον συναυλιακό χώρο ανέφερε πως ένιωσε μια τεράστια έκρηξη καθώς έφευγε από τη συναυλία.

“Κατευθυνόμασταν προς την έξοδο όταν καθώς φτάναμε την πόρτα σημειώθηκε μια τεράστια έκρηξη και όλοι άρχισαν να ουρλιάζουν” δήλωσε η Catherine Macfarlane στο Reuters και πρόσθεσε:

“Ήταν μια τεράστια έκρηξη. Το ένιωθες στο στήθος σου. Χάος. Όλοι άρχισαν να τρέχουν και να φωνάζουν και να προσπαθούν να βγουν έξω”.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο BBC πως η έκρηξη τον πέταξε 30 πόδια μακριά. Ανέφερε ακόμη ότι είδε πολλούς τραυματίες.

Άλλος μάρτυρας, μιλώντας στο Reuters, ανέφερε πως είδε 20 με 30 άτομα να κείτονται μετά την έκρηξη.

Υπό τον πλήρη έλεγχο της αστυνομίας έχει τεθεί νοσοκομείο στο Μάντσεστερ

Αγνοούνται παιδιά

Συγκλονιστικές είναι οι αναρτήσεις εκατοντάδων γονέων tiw τελευταίες ώρες, που αναζητούν τα παιδιά τους, που είχαν πάει στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Τα παιδιά αγνοούνται καθώς χάθηκαν πάνω στον πανικό και το χάος που ακολούθησαν την έκρηξη στο Manchester Arena.

Σε βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας, διακρίνονται εκατοντάδες νεαρά κορίτσια να προσπαθούν να διαφύγουν από το Manchester Arena, πηδώντας από τα κάγκελα του συναυλιακού

χώρου προς την έξοδο.

Τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς

Η αστυνομία του Μάντσεστερ έδωσε στην δημοσιότητα ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς και τους φίλους, όσων βρίσκονταν χθες το βράδυ στο στάδιο, όπου έγινε η αιματηρή έκρηξη.

Ο τηλεφωνικός αριθμός που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι ο ακόλουθος: 0161 856 9400

Συγκλονισμένη από την τραγωδία στο Μάντσεστερ δηλώνει η Αριάνα Γκράντε

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter για την χθεσινοβραδινή τραγωδία στο Μάντσεστερ: “Είμαι συγκλονισμένη από τα βάθη της καρδιάς μου. Λυπάμαι πολύ. Δεν έχω λόγια.”

Οι πρώτες δηλώσεις της Τ. Μέι

“Εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε όλες τις λεπτομέρειες αυτού που αστυνομία αντιμετωπίζει ως μια αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση. Οι σκέψεις μας βρίσκονται μαζί με τα θύματα” δήλωσε η πρωθυπουγός της χώρας Τερέζα Μέι.

“Υπό το φως της επίθεση στο Μάντσεστερ, σας καλώ να είστε σε εγρήγορση και εάν δείτε οτιδήποτε ύποπτο να καλέσε τη γραμμή τη αντιτρομοκρατκής. Οι σκέψεις μου είναι μαζί με τα θύματα του σημερινού περιστατικού και των ανθρώπων που φροντίζουν τους τραυματίες και μας διατηρούν ασφαλείς” δήλωσε από τη μεριά του ο υπουργός ασφάλειας της Μεγάλης Βρετανίας Ben Wallace.

Όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, για το περιστατικό ενημερώθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ο οποίος βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στο Ισραήλ.

Εκπρόσωπος της γνωστής αμερικανίδας τραγουδίστριας της ποπ δήλωσε πως η ίδια δεν έχει τραυματιστεί και πως είναι καλά στην υγεία της.

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι υπεύθυνοι του συναυλιακού χώρου, οι οποίοι αναφέρουν ότι το περιστατικό έλαβε χώρα έξω από τον χώρο της συναυλίας. “Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πράγματι έλαβε χώρα ένα τέτοιο περιστατικό τη στιγμή που ο κόσμος έφευγε από το σόου της Αριάνα Γκράντε χθες το βράδυ. Το περιστατικό έλαβε χώρα έξω από τον συναυλιακό χώρο, σε δημόσιο χώρο. Οι σκέψεις και οι προσευχές πάνε στα θύματα” ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Παιδιά που αναζητούν οι γονείς του μεσώ social media

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα