Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά Μαδούρο. Στους 48 οι νεκροί

Οι αντίπαλοι του πρόεδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ξεκινούν σήμερα την όγδοη εβδομάδα κινητοποιήσεων εναντίον του, αρνούμενοι να υποχωρήσουν αν δεν παραιτηθεί, παρά τα βίαια επεισόδια που έχουν προκαλέσει από τις αρχές Απριλίου τον θάνατο 48 ανθρώπων. Οι δύο πλευρές θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να μετρήσουν τις δυνάμεις τους, με την Ιατρική Ομοσπονδία της Βενεζουέλας να πραγματοποιεί σήμερα πορεία προς το υπουργείο Υγείας σε υποστήριξη προς την αντιπολίτευση.

Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η Πορεία για την Ειρήνη, έπειτα από έκκληση του Μαδούρο. Παρά τις συγκρούσεις και τα δακρυγόνα, οι αντίπαλοι του Μαδούρο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, αγανακτισμένοι από την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Στο παρελθόν ήταν η πιο πλούσια χώρα της περιοχής χάρη στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει, όμως πλέον η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό (720% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και μεγάλη εγκληματικότητα.

«Διαθέτουμε λιγότερο από το 3% του ιατρικού εξοπλισμού» που χρειάζεται καταγγέλλει ο Λέον Νατέρα, πρόεδρος της Ιατρικής Ομοσπονδίας της χώρας. «Είναι μια χαοτική κατάσταση. Θα διαδηλώσουμε εξαιτίας της πείνας, της έλλειψης φαρμάκων, αυτού του ολοκαυτώματος στην υγεία που επιβάλλει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Το Σάββατο περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Στο Καράκας περισσότεροι από 160.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, προσπάθησαν να φτάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών προτού επέμβουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Στο Σαν Κριστομπάλ περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν, σύμφωνα με εκτίμηση του AFP, παρά την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή, με την ανάπτυξη 2.600 στρατιωτών εξαιτίας μιας σειράς λεηλασιών και επιθέσεων εναντίον αστυνομικών τμημάτων και θέσεων του στρατού.

Ο στρατός είναι ο βασικός σύμμαχος του Μαδούρο, την κυβέρνηση του οποίου απορρίπτουν επτά στους δέκα Βενεζουελάνους. Όμως «το γεγονός ότι η αντιπολίτευση εξακολουθεί να κινητοποιείται στον δρόμο και η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ασκεί πίεση στη Βενεζουέλα ενδέχεται να προκαλέσει διχασμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης ή του στρατού, ή μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού», εκτίμησε ο Ντέιβιντ Σμάιλ, αναλυτής του Γραφείου της Ουάσινγκτον για τη Λατινική Αμερική (WOLA).

Εξάλλου χθες Κυριακή η εισαγγελία ανακοίνωσε τον θάνατο ενός ακόμη διαδηλωτή, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την αρχή Απριλίου σε 48: Ένας άνδρας 23 ετών πέθανε το Σάββατο αφού δέχθηκε μια σφαίρα στη διάρκεια διαδήλωσης στην Πολιτεία Τρουχίγιο. Η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal έχει καταγράψει εκατοντάδες τραυματίες, περίπου 2.200 συλληφθέντες και τουλάχιστον 161 ανθρώπους που φυλακίστηκαν έπειτα από απόφαση στρατοδικείων από την 1η Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι ευθύνονται για μια άγρια επίθεση το Σάββατο εναντίον ενός υποστηρικτή του, του Ορλάντο Φιγουέρα, 21 ετών, ο οποίος χτυπήθηκε, μαχαιρώθηκε και υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο 80% του σώματός του στο περιθώριο μιας κινητοποίησης. Η επίθεση αυτή μοιάζει με αυτές «των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους», κατήγγειλε ο Μαδούρο, ενώ η εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα.

Ο Μαδούρο, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του 2018, εξακολουθεί να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενορχηστρώνουν τις διαδηλώσεις, με στόχο να υποκινήσουν πραξικόπημα. Ο Αμερικανός «πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει μολύνει τα χέρια του και τα έχει βάλει βαθιά σε αυτή τη συνωμοσία, που έχει στόχο να πάρει τον πολιτικό έλεγχο της Βενεζουέλας», κατήγγειλε χθες.

«Ασχολήσου με την επίλυση των προβλημάτων των ΗΠΑ, ακόμη και ο δικός σου λαός δεν σε συμπαθεί», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα