Με τον Τραμπ συναντάται σήμερα ο Λαβρόφ, στο Λευκό Οίκο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα δεχθεί σήμερα τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επιθυμεί να λάβει τη στήριξη της Ουάσινγκτον στο σχέδιο της Μόσχας που έχει στόχο τον περιορισμό των συγκρούσεων στη Συρία.

Η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, που είναι προγραμματισμένη για τις 17:30 ώρα Ελλάδας, θα είναι η πρώτη του νέου Αμερικανού προέδρου με έναν υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο, την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένες και το πολιτικό κλίμα στην Ουάσινγκτον εύφλεκτο. Ο Λαβρόφ θα συναντηθεί πρώτα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, η υπηρεσία του οποίου ερευνά τις πιθανές σχέσεις μεταξύ του περιβάλλοντος του Τραμπ και της Ρωσίας στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, που έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές σε διάστημα τριών μηνών με τον Τίλερσον, στη Βόνη και τη Μόσχα, δεν έχει επισκεφθεί την Ουάσινγκτον από τον Αύγουστο του 2013. Τότε είχε συζητήσει με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι την κατάσταση στη Συρία.

Μετά το τέλος της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει προοδευτικά να αποσύρονται από τις διπλωματικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση και έχουν αφήσει τη Ρωσία να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Την προηγούμενη Πέμπτη στην Αστάνα η Μόσχα, η Άγκυρα και η Τεχεράνη υπέγραψαν μια συμφωνία για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης στη Συρία, προκειμένου να περιοριστούν οι συγκρούσεις, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται το Σάββατο.

Οι ΗΠΑ, που είχαν απλώς θέση παρατηρητή στις συζητήσεις στην Αστάνα, δέχθηκαν με επιφυλακτικότητα το σχέδιο αυτό, με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις να δηλώνει τη Δευτέρα ότι «θα εξετάσουμε την πρόταση για να δούμε αν λειτουργεί».

Τα τελευταία έξι χρόνια Μόσχα και Ουάσινγκτον είχαν πολλές διαφωνίες για τη σύγκρουση στη Συρία, με τη βασική να είναι η τύχη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ δεν επέτρεψε στις δύο δυνάμεις να συγκλίνουν τις απόψεις τους, με την Ουάσινγκτον να βομβαρδίζει στις αρχές Απριλίου μια αεροπορική βάση του συριακού στρατού. Οι δύο αντίπαλοι στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου παραδέχθηκαν πρόσφατα ότι οι μεταξύ τους σχέσεις ποτέ δεν ήταν τόσο κακές όσο υπό την προεδρία Τραμπ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Σόιγκου, που μετέβη τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομολογό του Τόμας Σάνον, δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει «πρώτα απ’ όλα να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση της ανάγκης ενός καθεστώτος αποκλιμάκωσης στη Συρία».

«Αν καταφέρουμε να βρούμε (…) μια κοινή θέση με τις ΗΠΑ στο θέμα αυτό, θα είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα των συνομιλιών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι ο Τίλερσον και ο Λαβρόφ θα συνομιλήσουν «για τις προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η βία, να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό λαό και να προετοιμαστεί το πεδίο για μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης».

Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για την Ουκρανία, ενώ αύριο θα ξανασυναντηθούν στο Φέρμπανκς της Αλάσκας στη διάρκεια της διάσκεψης του Συμβουλίου της Αρκτικής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα