Ferdinand Monoyer: Η Google τιμά τον πατέρα του πίνακα οξύτητας

Τον Γάλλο οφθαλμίατρο Ferdinand Monoyer τιμά σήμερα η Google με το Doodle της και συγκεκριμένα τα 181 χρόνια από τη γέννηση του. Πρόκειται για τον άνθρωπο που άλλαξε την οφθαλμιατρική, φέρνοντάς την στο επίκεντρο της ιατρικής επιστήμης.

Ο Γάλλος γιατρός Μονογιέρ ήταν αυτός που πρόσφερε τα μέγιστα στην οφθαλμολογία καθώς είναι ο άνθρωπος που έδειξε τον τρόπο για να «αξιολογούμε» την όρασή μας. Ειδικότερα, ήταν αυτός που εισήγαγε το διάγραμμα Monoyer, δηλαδή τον πίνακα τοπτικής οξύτητας, που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να δουν αν κάποιος έχει μυωπία και πρεσβυωπία ή κάποια άλλη πάθηση στα μάτια.

Ο Ferdinand Monoyer γεννήθηκε στη Γαλλία το 1836 και μεγάλωσε στην Λυόν, ενώ το 1871 ξεκίνησε να φοιτά στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Πέθανε το 1912, σε ηλικία 76 ετών, στη Λυόν.

μερικά χρόνια αργότερα στη Λυών, και πέθασε εκεί σε ηλικία 76 ετών, το έτος 1912. Είναι περισσότερο γνωστός για τον πίνακα οπτικής οξύτητας Monoyer.

O Ferdinand Monoyer ήταν αυτός που εισήγαγε το διάγραμμα Monoyer που δεν είναι άλλο πέρα από τον πίνακα που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι για να δουν αν κάποιος έχει μυωπία και πρεσβυωπία ή κάποια άλλη πάθηση στα μάτια.

Η οπτική οξύτητα μετράται με έλεγχο του μικρότερου αντικειμένου, το οποίο ο εξεταζόμενος μπορεί να διακρίνει σε συγκεκριμένη απόσταση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προταθεί και χρησιμοποιηθεί πολλοί και διαφορετικοί πίνακες μέτρησης της οπτικής οξύτητας, καθώς και διαφορετικοί τρόποι για την καταγραφή της.

Ο πίνακας του Snellen εξακολουθεί να είναι ο πιο διαδεδομένος παρά τα όποια μειονεκτήματά του και δεν διαφέρει πολύ από τον πίνακα του Ferdinand Monoyer.

Αυτό που δεν είναι ιδαίτερα γνωστό είναι πως το όνομα του αναγράφεται στον πίνακα όταν κάποιος διαβάσει τα κάθετα τα πρώτα γράμματα κάθε σειράς από κάτω προς τα πάνω.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα