Iσραήλ: Σταματούν την απεργία πείνας 300 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι

Τριακόσιοι παλαιστίνιοι κρατούμενοι που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες μέσα σε ισραηλινές φυλακές δέχτηκαν να τραφούν, δήλωσε σήμερα ισραηλινός υπουργός.

Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Λέσχη παλαιστινίων κρατουμένων, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι 1.500 κρατούμενοι οι οποίοι απαιτούν βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους, συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Ο ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ότι 300 κρατούμενοι "δέχτηκαν να τραφούν χωρίς να έχουν λάβει τίποτα" από αυτά που απαιτούν. "Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης", διαβεβαίωσε.

Διευκρίνισε εξάλλου ότι η σωφρονιστική διοίκηση προβλέπει την εγκατάσταση τεσσάρων ιατρικών κέντρων μέσα στις φυλακές "για να αποφευχθεί να πρέπει να μεταφερθούν κρατούμενοι απεργοί πείνας σε πολιτικά νοσοκομεία" αν η κατάσταση της υγείας τους επιδεινωθεί.

Ο Ερντάν επέκρινε επίσης τον ισραηλινό ιατρικό σύλλογο που ασκεί "πιέσεις στους γιατρούς να μην εφαρμόζουν τον νόμο" που επιτρέπει τη σίτιση με μεταγγίσεις κρατουμένων παρά τη θέλησή τους.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε το 2015 και αφορά τους απεργούς πείνας των οποίων η ζωή κρίνεται ότι κινδυνεύει.

Το θέμα των κρατουμένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Παλαιστινίους, καθώς περισσότεροι από 850.000 ανάμεσά τους έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ μετά την κατοχή το 1967 των παλαιστινιακών εδαφών, σύμφωνα με τους ηγέτες τους.

Αυτή η τελευταία απεργία πείνας, πρωτοφανούς έκτασης εδώ και χρόνια, άρχισε από τον Μαρουάν Μπαργούτι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Φάταχ, του κόμματος του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα