Ο Ερντογάν στέλνει μήνυμα συνεργασίας στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και πως όσο συνεχίζονται οι απειλές θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα.

Ο Ερντογάν έκανε ομιλία στην σύνοδο κορυφής του Ατλαντικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Ιστάνμπουλ.

«Εμείς είμαστε κράτος δικαίου, όποια είναι τα δικαιώματά μας, αυτά ασκούμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όσο συνεχίζονται οι απειλές, θα λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος των νοτίων συνόρων μας. Ιδίως μάλιστα υπάρχουν κάποιοι όπως ξέρετε αδαείς που επιχειρούν να ιδρύσουν κράτος στη βόρεια Συρία, συγκροτούν με τον δικό τους τρόπο υπουργικό συμβούλιο και λοιπά... Εμείς σε τέτοια πράγματα ανταποδίδουμε και δεν επιτρέπουμε επ’ ουδενί την ίδρυση ενός τέτοιου κράτους στη βόρεια Συρία. Διότι είμαστε αντίθετοι με τον διαμελισμό της Συρίας, είμαστε υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητάς της. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας εντός και εκτός των συνόρων μας. Αναμένουμε αλληλεγγύη από όλους τους φίλους και συμμάχους μας σ’ αυτό το θέμα».

Ο προεδρος της τουρκικής δημοκρατίας δήλωσε εξάλλου τα παρακάτω:

«Το να μένουμε απαθείς στις δραστηριότητες εθνικής εκκαθάρισης στις οποίες προβαίνουν τρομοκρατικές δομές όπως η PKK και η YPG και στους φόνους που διαπράττουν στην περιοχή μόνο και μόνο επειδή καταπολεμούν την Νταές, είναι να προσκαλούμε νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εμείς γνωρίζουμε την PYD, εμείς γνωρίζουμε την YPG. Αυτά είναι έμβρυα αποβολής της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Είναι δικά τους θρέμματα. Τους ξέρουμε πολύ καλά και εμείς είμαστε που ξέρουμε ποιος είναι τι σε αυτή την περιοχή. Εμάς πρέπει να ρωτάνε. Οι φίλοι μας πρέπει να τα μαθαίνουν από μας. Ειδάλλως με λάθος πληροφορίες γίνονται λάθος βήματα σε σχέση με το μέλλον και η περιοχή βρίσκεται υπό κατάρρευση. Καταρρέουν οι πολιτισμοί, οι άνθρωποι καταδικάζονται σε θάνατο».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, ο Ερντογάν ανέφερε τα εξής:

«Έχουμε δει στις περιπτώσεις που οι δύο χώρες ενήργησαν από κοινού στο παρελθόν την επιρροή στρατηγικού πολλαπλασιαστή και τις επιτυχίες που σημείωσαν. Ειδικά στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η συμμαχική μας σχέση απέκτησε πολύ μεγαλύτερη σημασία. Οι επαφές υψηλού επιπέδου που έχουμε με την κυβέρνηση Τραμπ, από τον Ιανουάριο του 2017 έχουν εντατικοποιηθεί. Πιστεύω ότι με τον κύριο Τραμπ θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις».

«Το κύρος οργανισμών όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η ΕΕ, δυστυχώς θυσιάζεται για λογαριασμούς βραχυπρόθεσμων συμφερόντων μερικών χωρών που έχουν τον λόγο εδώ πέρα. Επειδή οι μηχανισμοί που συστάθηκαν για την επίλυση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ανάγκη αλλαγής, έχουν πλέον καταλήξει πιο πολύ να δημιουργούν προβλήματα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία εδώ και 6 χρόνια προσφέρει στέγη σε 3 εκατομμύρια πρόσφυγες με δικές της δυνατότητες και πως οι δαπάνες που έχουν γίνει μαζί με μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέρχονται σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Τι μας έχει έρθει όμως; Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υποσχεθεί να δώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2016, τι έχει έρθει λοιπόν μέχρι τώρα; Μας ήρθαν 725 εκατομμύρια ευρώ, μάλιστα θα ερχόταν άλλο ένα ποσό ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Από την Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ; Από εκεί ήρθαν 550 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά λάβαμε αλλά δαπανήσαμε 25 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα