Επίθεση ετοίμαζε γερμανός στρατιωτικός που υποδυόταν τον πρόσφυγα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Γερμανία για την πραγματικά περίεργη υπόθεση του Γερμανού στρατιωτικού που υποδυόταν τον πρόσφυγα από την Συρία.

Όπως αναφέρει η DW, η αναστάτωση είναι μεγάλη και προκαλεί πολλά ερωτήματα για τον τρόπο καταγραφής των προσφύγων στην Γερμανία και γενικότερα για την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό και ενώ είμαστε 5 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο υπολοχαγός είχε καταγραφεί ως σύρος πρόσφυγας πολέμου χωρίς να ξέρει ούτε λέξη αραβικά! Πως λοιπόν λειτουργούν οι υπηρεσίες ασύλου;

Το χρονικό του εντοπισμού του

Τον περασμένο Ιανουάριο στο αεροδρόμιο της Βιέννης, οι αρχές εντόπισαν όπλο κρυμμένο σε σωλήνα τουαλέτας. Οι αρχές τοποθέτησαν κάμερα παρακολούθησης για να δουν ποιος θα έρθει να το πάρει. Λίγες ημέρες αργότερα, αρχές Φεβρουαρίου, έπεσε στην παγίδα ο γερμανός υπολοχαγός Φράνκο Α. Από έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων προέκυψε ότι συνέπιπταν με αυτά σύρου πρόσφυγα, που το Δεκέμβριο του 2015, όταν έμπαιναν καθημερινά στη Γερμανία χιλιάδες πρόσφυγες από τα βαυαρικά σύνορα, είχε καταγραφεί με το όνομα Ντέιβιντ Μπέντζαμιν ή Μπέντζαμιν Ντέιβιντ και τη διευκρίνιση «χριστιανός Σύρος». Ο Φράνκο Α. τέθηκε υπό παρακολούθηση και την Πέμπτη (27/04/2017) συνελήφθη.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι είχε καταθέσει αίτηση ασύλου, του αναγνωρίστηκε μάλιστα και καθεστώς επικουρικής προστασίας, που σημαίνει ότι οι γερμανικές αρχές πείστηκαν από τα λεγόμενά του ότι θα κινδύνευε η ζωή του, εάν επέστρεφε στη Συρία. Έμενε μάλιστα σε προσφυγικό κατάλυμα, και έπαιρνε το βοήθημα των 250 ευρώ αρχικά και αργότερα των 409 ευρώ, μαζί με τον μισθό του ως επαγγελματία στρατιώτη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Από τις ίδιες έρευνες προκύπτει ότι ο εν λόγω στρατιωτικός είχε επαφές με ακροδεξιούς κύκλους και προετοίμαζε μάλιστα τρομοκρατική επίθεση για να τη «χρεωθεί» με αυτή ο ανύπαρκτος σύρος πρόσφυγας!

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν, στην εφημερίδα Die Welt, χαρακτήρισε την υπόθεση «μακάβρια απόδειξη ότι το 2015/2016 αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες άνθρωποι χωρίς να γίνει σοβαρός έλεγχος της ταυτότητάς του». Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο το περιστατικό θα γίνει αντικείμενο συζήτησης στην επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου, την οποία η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει για θέματα μυστικών υπηρεσιών και ιδιαίτερης σημασίας για την ασφάλεια.

Ο Ράινερ Άρνολτ, ειδικός σε θέματα άμυνας από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ζήτησε πλήρη διαλεύκανση. Ο εντεταλμένος της κυβέρνησης για τις ένοπλες δυνάμεις Χανς Πέτερ Μπάρτελς ανέφερε ότι το περιστατικό ρίχνει σκιά στο στράτευμα. «Ακροδεξιά στοιχεία, όπως τα βλέπουμε στην κοινωνία, υπάρχουν ασφαλώς και στον στρατό, αλλά οι αξιώσεις από τους στρατιώτες για σεβασμό στην δημοκρατική τάξη της χώρας είναι μεγαλύτερες» τόνισε.

Ο στρατιωτικός, ο οποίος υπηρετούσε σε γερμανογαλλική ταξιαρχία με έδρα περιοχή έξω από το Στρασβούργο, έχει προφυλακιστεί. Προσήχθη ενώπιον του ανακριτή αλλά δεν θέλησε να μιλήσει. Από τις ανακρίσεις που διενήργησαν οι μυστικές υπηρεσίες του στρατού προέκυψε ότι πρόκειται για άτομο με ακροδεξιό υπόβαθρο και εξαιρετικά ικανό στις ξένες γλώσσες. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του ομίλου εντύπων Funke ο συλληφθείς έκανε μαθήματα αραβικών και συμμετείχε σε ομάδα ακροδεξιών στοιχείων στο WhatsApp.

 

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα