Κι όμως, η ΜΟΑΒ δεν είναι η πιο ισχυρή συμβατική βόμβα στον κόσμο

Σοκ και δέος προκάλεσε η πρώτη τακτική χρήση από τις ΗΠΑ, πριν από μερικές ημέρες, της ΜΟΑΒ («Mother of all Bombs») στο Αφγανιστάν, της θεωρητικά πιο ισχυρής συμβατικής (δηλαδή, μη πυρηνικής) βόμβας στον πλανήτη.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ΜΟΑΒ τελικά δεν είναι το πιο καταστροφικό συμβατικό όπλο. Αντιθέτως, όσον αφορά στην καταστροφή και τον αφανισμό που μπορεί να προκαλέσει ένα και μόνο συμβατικό οπλικό σύστημα, τα πρωτεία τα κατέχει άλλη χώρα.

Αυτή είναι η Ρωσία, η οποία διαθέτει την FOAB («Father of all Bombs», Πατέρας όλων των Βομβών...), η οποία κατασκευάστηκε το 2007, είναι μια θερμοβαρική βόμβα και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα (ευτυχώς...) σε επιχειρήσεις.

Αν και η FOAB παραμένει καλύμμενη με πέπλο μυστηρίο, ορισμένα χαρακτηριστικά της έχουν γίνει γνωστά: η έκρηξή της ισοδυναμεί με 44 τόνους ΤΝΤ (σε σχέση με τους μόλις 11 τόνους της ΜΟΑΒ) και έχει τη διπλάσια ακτίνα καταστροφής.

H έκρηξή της προσομοιάζει με αυτή ενός μικρού τακτικού πυρηνικού όπλου, ενώ η καταστροφή που προκαλεί οφείλεται κυρίως στις υπερυψηλές θερμοκρασίες και το υπερηχητικό κύμα που προκαλεί η ανατίναξή της, αν και είναι μικρότερη σε μέγεθος από την ΜΟΑΒ.

topontiki

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Κόσμος

-
Σχολιάστε το άρθρο: