Οι Αμερικανοί έριξαν στο Αφγανιστάν την μητέρα όλων των βομβών

Τη μεγαλύτερη βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, τη «μητέρα των βομβών» χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ, προκειμένουν να πλήξουν το υπόγειο δίκτυο στοών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν.

Η ρίψη της βόμβας ακολούθησε την επίθεση με 59 πυραύλους τόμαχοκ, εναντίον βάσης του συριακού στρατού, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα στην ελεγχόμενη από αντάρτες επαρχία Ιντλίμπ, την οποία είχε διατάξει ο Τραμπ και η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από Ρωσία και Ιράν, ενώ στο πλευρό των ΗΠΑ στάθηκαν πολλές ευρωπαϊκές χωρές.

Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η GBU-43, η "μητέρα όλων των βομβών" (MOAB), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα την Πέμπτη, από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ

«Ήταν μια ακόμα πολύ επιτυχημένη επιχείρηση», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του αντίδραση μετά της ρίψης της πανίσχυρης βόμβας, της λεγόμενης «μητέρας όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν.

Ο Τραμπ δήλωσε περήφανος για τον στρατό της Αμερικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «‘Έχουμε τον καλύτερο στρατό στον κόσμο. Έκαναν τη δουλειά τους ως συνήθως». Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ο στρατός εκτέλεσε άψογα τις εντολές που τους δόθηκαν.

«Αν δείτε τι έγινε τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, σε σύγκριση με τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», τόνισε.

"Θα συνεχίσουμε μέχρι να καταστραφεί ο ISIS"

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη χρήση της MOAB, τονίζοντας ότι ο στρατός είναι στη διαδικασία αποτίμησης των ζημιών.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν "πάρθηκαν όλα τα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων" και καταλήγει: "Οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι ο ISIS-K (σ. Islamic State Khorasan, το παρακλάδι της οργάνωσης στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν) να καταστραφεί στο Αφγανιστάν".

Το "πράσινο φως" για την ρίψη της έδωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Τζον Νίκολσον.

Όλα αυτά ενώ η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν οδεύει προς τη συμπλήρωση 16 ετών ενώ πριν λίγες μέρες στην ίδια περιοχή είχε σκοτωθεί ένας χειριστής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, την Μ. Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στη Μόσχα ειρηνευτικές συνομιλίες για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης της χώρας και εκπροσώπων άλλων 12 κρατών. Οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν κληθεί ενώ οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν αρνηθεί να λάβουν μέρος.

Σπάισερ: Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά την καταπολέμηση του ISIS

"Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά την καταπολέμηση του ISIS και για να ηττηθεί η οργάνωση πρέπει να τους αρνηθούμε επιχειρησιακό χώρο, κάτι που κάναμε", δήλωσε λίγες ώρες μετά το χτύπημα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ.

Και πρόσθεσε: "Το χτύπημα στόχευε ένα σύστημα από τούνελ και σπηλιές που χρησιμοποιούν οι μαχητές του ISIS για να μετακινούνται ελεύθερα".

Περιέγραψε την MOAB ως ένα "μεγάλο, ισχυρό και με ακρίβεια όπλο", σημειώνοντας ότι "πήραμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή απωλειών αμάχων και παράπλευρων απωλειών".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα