Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την ματωμένη Κυριακή των Βαΐων στην Αίγυπτο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις σε δύο εκκλησίες των Κοπτών στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχει (AMAQ).

Έβαλαν στο στόχαστρό τους αθώους πολίτες, πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου και στον καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο δεύτερος ναός βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο. Οι δυο επιθέσεις έγιναν με διαφορά λίγων ωρών και λίγες μέρες μετά το κάλεσμα των τζιχαντιστών στους οπαδούς τους να επιτεθούν σε χριστιανούς.

Στους 45 νεκρούς ανεβαίνει ο φόρος αίματος από τις σημερινές δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου.

Νεώτερες πληροφορίες ανεβάζουν στους 45, τους ανθρώπους που έχασαν σήμερα τη ζωή τους στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, 27 είναι τα θύματα της επίθεσης στην Τάντα και 18 είναι τα θύματα στην Αλεξάνδρεια.

Στο μεταξύ, όλοι καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες που κατοικούν στην Αλεξάνδρεια, δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Ο Έλληνας Πρόξενος μάλιστα επεσήμανε ότι υπήρξε ένας Έλληνας που βρέθηκε κοντά στην επίθεση της Αλεξάνδρειας, καθώς σημειώθηκε λίγα μόλις τετράγωνα από τον ναό του Αγίου Σάββα – όπου λειτούργησε σήμερα ο Πατριάρχης Θεόδωρος – αλλά δεν έπαθε τίποτε.

«Μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει αντιληπτός τραυματισμός κανενός Έλληνα», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Κακαβελάκης.

Από την πλευρά του, από το πρωί και ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με τους δύο Έλληνες Γενικούς Προξένους στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια καθώς και τις κατά τόπους Ελληνικές Κοινότητες.

Η σημερινή Κυριακή των Βαΐων, μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα βάφεται με αίμα, μετά τις δύο συνεχόμενες (με λίγες ώρες διαφορά) εκρήξεις έλαβαν χώρα σε δύο χριστιανικές εκκλησίες στην Αλεξάνδρεια.

Σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε έκρηξη σε χριστιανική εκκλησία στην Τάντα, όπου έχουν διαπιστωθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 27 νεκροί και 71 τραυματίες, σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Αχράμ η οποία επικαλείται πηγές από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

Ανάμεσα στους συμπεριλαμβάνεται ο επικεφαλής του Δικαστηρίου της Τάντα, Σαμουέλ Τζορτζ, γράφει η Αλ Αχράμ. Τα νοσοκομεία, πολιτικά και στρατιωτικά, βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι είναι πιθανό τα θύματα να αυξηθούν.

Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκε έκρηξη και σε μία κεντρική εκκλησία στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια! Την συγκεκριμένη προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας.

Ο έως τώρα τραγικός απολογισμός του δεύτερου «χτυπήματος» σύμφωνα με πηγές του Αιγυπτιακού Υπουργείου Υγείας, 18 είναι τα θύματα από την τρομοκρατική επίθεση, ενώ υπάρχουν και 66 τραυματίες.

Συνολικά, φαίνεται ότι τουλάχιστον 45 Αιγύπτιοι έπεσαν σήμερα αθώα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και πάνω εκατό είναι οι τραυματίες.

Ρωσια Ισραήλ και Ιορδανία καταδικάζουν τις επιθεσεις σε χριστιανού Κόπτες στην Αίγυπτο...

 

Πληροφορίες και για τρίτη βόμβα που απενεργοποιήθηκε

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε άλλη χριστιανική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, τον οποίο εξουδετέρωσε ειδική ομάδα πυροτεχνουργών της Αιγυπτιακής αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.


Η επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Στις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην Αίγυπτο και στην Στοκχόλμη αναφέρθηκε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, κατά τη λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, στο Βατικανό.

«Σας ζητώ να προσευχηθούμε υπέρ των θυμάτων της επίθεσης που, δυστυχώς, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο, σε μια κοπτική εκκλησία. Στον ιδιαίτερα αγαπητό αδελφό μου, πάπα Θεόδωρο τον Β’, στην κοπτική εκκλησία και σε όλη τη χώρα της Αιγύπτου, θέλω να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη, προσεύχομαι υπέρ των θυμάτων και των τραυματιών και είμαι στο πλευρό των συγγενών όπως και σε εκείνο όλης της κοπτικής κοινότητας».

Υπενθυμίζεται ότι ο ποντίφικας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο στις 28 και στις 29 Απριλίου.

Αναφερόμενος, τέλος, στην τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη, ο πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε:

«Ο κύριος ας κάνει να μετανοήσουν τις καρδιές όσων σπέρνουν θάνατο, τρόμο και βία, αλλά και τις καρδιές εκείνων που παράγουν και διακινούν όπλα». Θέλησε, δε, να παραδώσει τις ψυχές των θυμάτων της αιματηρής αυτής επίθεσης, στον Εσταυρωμένο.

Δείτε το video ντοκουμέντο

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα