Η Τουρκία απειλεί: Θα λάβουμε μέτρα για το φυσικό αέριο στην Κύπρο

Συνεχίζεται η προκλητική στάση της Τουρκίας. Αυτή την φορά απειλεί με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ότι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις δράσεις της που αφορούν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, τότε θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στην περιοχή.

"Αναμένουμε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα σταματήσει τις όποιες δράσεις αφορούν στους υδρογονάνθρακες του νησιού. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα μέτρα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, η στάση των Ελληνοκυπρίων, οδήγησε στην κατάρρευση των συνομιλιών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η εν λόγω ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας Χουσεϊν Μουφτούογλου, ήρθε ως απάντηση σχετικά με τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με εταιρεία υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ στις 22 Μαρτίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης, συνάντησε στις 22 Μαρτίου, στη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, εκπροσώπους μιας εταιρείας υδρογονανθράκων, η οποία επέδειξε ενδιαφέρον στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης, την οποία προκήρυξε η ελληνοκυπριακή διοίκηση στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Αυτές οι επαφές, καταδεικνύουν ξεκάθαρα ακόμα μια φορά, ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση αγνοεί στις επιδιώξεις της σε σχέση με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σε σχέση με το φυσικό πλούτο, ως συνιδιοκτήτες του νησιού.

Πρόσφατα, στις 17 Μαρτίου, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελληνοκυπριακής διοίκησης ενέκρινε την υπογραφή συμφωνιών για έρευνα και αξιοποίηση σε τρεις ξεχωριστές περιοχές, με αριθμό εταιρειών.

Αυτή η συμπεριφορά, δείχνει ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση αδυνατεί να κατανοήσει την προοπτική win-win του ενδεχομένου οικονομικής συνεργασίας, η οποία μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για συνολική διευθέτηση στο νησί, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια συνολική διευθέτηση, για την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες.

Αναμένουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αρνείται να δεχθεί του Τουρκοκυπρίους ως πολιτικά ίσους εταίρους στο νησί, θα σταματήσει να λειτουργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου του νησιού και θα σταματήσουν άμεσα δράσεις και προγραμματισμούς που αφορούν στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο, τα προηγούμενα χρόνια, τέτοιες δράσεις οδήγησαν στην αποτυχία των προσπαθειών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Δραττόμαστε της ευκαιρίας να τονίσουμε για ακόμα μια φορά, ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και των δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου".
enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα