Ερντογάν: Θα σταματήσω να σας λέω ναζί, όταν σταματήσετε να με λέτε δικτάτορα

Μήνυμα στην Ευρώπη ότι θα συνεχίσει να αποκαλεί ευρωπαϊκές χώρες «ναζί», όσο οι Ευρωπαίοι επιμένουν να τον αποκαλούν δικτάτορα, έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Γηραιά Ήπειρο.

«Έχετε την ελευθερία να αποκαλείτε τον Ερντογάν δικτάτορα, αλλά ο Ερντογάν δεν έχει την ελευθερία να σας αποκαλεί φασίστες ή ναζί. Μην προσβάλλεστε, αλλά θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τους ίδιους όρους για αυτούς, όσο αποκαλούν τον Ερντογάν δικτάτορα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Επισήμανε πως έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «ναζί», όταν αστυνομικοί σκύλοι δαγκώνουν Τούρκους πολίτες, όπως συνέβη κατά τις ταραχές στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, στα μέσα του μήνα. «Πού είναι το διεθνές δίκαιο; Και μετά ενοχλείστε που λέμε "ναζισμός"», είπε.

Οι επιθέσεις του Τούρκου ηγέτη έχουν προκαλέσει οργή στη Γερμανία και στις Βρυξέλλες, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει ότι η ευρωπαϊκή ανοχή δεν ισοδυναμεί με ηλιθιότητα.

Η αντιπαράθεση, όπως σημειώνει ο ΣΚΑΪ, ξέσπασε μετά την απόφαση γερμανικών και ολλανδικών αρχών να ακυρώσουν εκδηλώσεις όπου θα εμφανίζονταν Τούρκοι υπουργοί, ώστε να πείσουν την τουρκική διασπορά να ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, που θα δώσει τεράστιες εκτελεστικές εξουσίες στον κ. Ερντογάν.

Το Βερολίνο έχει απειλήσει ακόμα και με απαγόρευση εισόδου σε Τούρκους πολιτικούς, όμως ο κ. Ερντογάν αποσαφήνισε ότι δεν προτίθεται να επισκεφτεί τη Γερμανία πριν το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε αιχμηρά ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα