Λονδίνο: Οι τραγικές ιστορίες των θυμάτων. Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο, κατά την οποία τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (συμπεριλαμβανομένου του δράστη) και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν.

Την είδηση μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι αρχές τα στοιχεία του  δράστη της αιματηρής επίθεσης την Τετάρτη το απόγευμα στο Λονδίνο, έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Το όνομα είναι Καλίντ Μασούντ (Khalid Masood), 52 ετών. Ο δράστης είναι γνωστός στις αρχές, διέθετε φάκελο στην ασφάλεια για μια σειρά από καταδίκες, μεταξύ των οποίων κατοχή όπλων, πρόκληση σωματικών βλαβών και μια σειρά από αδικήματα διασάλευσης της δημόσιας τάξης.

Η πρώτη του καταδίκη απαντάται πίσω στον Νοέμβρη του 1983 για εγκληματικές βλάβες, ενώ η τελευταία του εμπλοκή με το νόμο υπήρξε το Δεκέμβριο του 2003 όταν και συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του ένα μαχαίρι.

Ο άνδρας γεννήθηκε στο Κεντ της νοτιοανατολικής Αγγλίας και μετακόμισε πολύ πρόσφατα στο Γουεστ Μιντλαντς. Δεν βρισκόταν σε καμία από τις λίστες των αρχών, με άτομα που ερευνούσε για τις δράσεις τους, ούτε υπήρχαν ενδείξεις πως θα μπορούσε να σχεδιάσει και να εκτελέσει μια τρομοκρατική επίθεση.

Η αστυνομία ζητά από όποιον γνωρίζει το οτιδήποτε για τον επικοινωνήσει.

Οκτώ συλλήψεις έχουν γίνει από την ώρα της επίθεσης στο Λονδίνο και την πόλη του Μπέρμιγχαμ.

Λονδίνο: Νέο βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης με το αυτοκίνητο

Ο ήρωας αστυνομικός που "θυσιάστηκε" για να σταματήσει τον μακελάρη

Ο Keith Palmer, που είχε σώσει τη ζωή συναδέλφου του μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα, έπεσε νεκρός μετά την επίθεση που δέχτηκε από τον μακελάρη του Λονδίνου έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Με 15 χρόνια προϋπηρεσίας, ο Keith Palmer δεν ήταν η πρώτη φορά που ενήργησε ως ήρωας. Η πρώην αξιωματικός Nina από το Orpington, στο νότιο Λονδίνο, μίλησε στο ραδιόφωνο LBC και αποκάλυψε την εκπληκτική ιστορία του.

"Τον ήξερα πολύ καλά. Μου έσωσε τη ζωή στην πραγματικότητα. Οπότε ήθελα να μιλήσω και να γνωρίσουν όλοι πόσο υπέροχος άνθρωπος ήταν. Ήμουν αστυνομικός το 2007 και είχα ένα τροχαίο ενώ βρισκόμουν στο καθήκον. Ήταν ένας από τους αστυνομικούς που μου έσωσαν τη ζωή. Του χρωστάω τα πάντα. Ήταν ένας θαυμάσιος πατέρας και υπέροχος σύζυγος", τόνισε η Nina που αποσύρθηκε μετά το τροχαίο ατύχημα.

"Ήταν διασκεδαστικός και νοιαζόταν. Ξέρω ότι κάθε φορά που κάποιος φεύγει από τη ζωή λένε πόσο υπέροχος άνθρωπος ήταν αλλά πράγματι ήταν. Νοιαζόταν για αυτό που έκανε, για τη δουλειά του. Δεν έκανε απλά τη δουλειά του για να πληρώνεται. Νοιαζόταν πραγματικά για τους ανθρώπους. Ήταν υπέροχος άνθρωπος και θα λείψει σε πολλούς".

Ο πολιτικός James Cleverly αποκάλυψε ότι υπηρέτησε μαζί με τον Keith Palmer στον στρατό, σημειώνοντας στο twitter πως τον γνώριζε 25 χρόνια. "Είχαμε υπηρετήσει μαζί στο βασιλικό πυροβολικό πριν γίνει αστυνομικός. Ένας υπέροχος άντρας, φίλος. Είμαι συντετριμμένος. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του, τους φίλους και τους συναδέλφους του. Ένας γενναίος άντρας".

"Ήταν κάποιος που έφυγε για τη δουλειά σήμερα και περίμενε να γυρίσει σπίτι για να τελειώσει τη βάρδιά του και είχε κάθε δικαίωμα να περιμένει να συμβεί αυτό", τόνισε ο top αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής της Scotland Yard Mark Rowley.

Ο επικεφαλής αστυνομικός του τμήματος στο Greater Manchester Ian Hopkins έγραψε πως "δολοφονήθηκε βάναυσα σήμερα ενώ εκτελούσε το καθήκον του και συνέβαλε στην προστασία του Κοινοβουλίου και της προστασίας της πατρίδας μας".

Πήγαινε να πάρει τα παιδιά της

Στον δρόμο για το σχολείο των παιδιών της την συνάντησε ο θάνατος. Ο θάνατος ο αναπάντεχος, ο βίαιος. Η 43χρονη φιλόλογος Aysha Frade, είναι ένα από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο.

Πήγαινε να πάρει τις κόρες της 8 και 11 χρονών από το σχολείο. Περπατούσε ανυποψίαστη στην γέφυρα του Westminster όπως τόσοι άλλοι. Και τα παιδιά της δεν θα την ξαναδούν. Ο μακελάρης του Λονδίνου της έκοψε το νήμα της ζωής στο όνομα του μίσους.

Σύμφωνα με τις ισπανικές εφημερίδες, η Aysha Frade έχει καταγωγή από την Ισπανία από ένα χωριό κοντά στην Λα Κορούνια. Γεννήθηκε στην Βρετανία και ο σύζυγός της έχει ρίζες από την Πορτογαλία. Οι αδερφές της ζουν στην Ισπανία και πριν παντρευτεί το όνομά της ήταν Aysha Ahmet Caldelas.

Η επέτειος των  25 χρόνων

Ο 54χρονος πατέρας από τη Γιούτα Kurt Cochran, ένα από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, έκανε περιοδεία στην Ευρώπη με τη συζυγό του για να γιορτάσουν την 25η επέτειο γάμου τους.

Το ζευγάρι ήταν το πρώτο που χτύπησε ο τρομοκράτης με το αυτοκίνητό του στη γέφυρα του Westminster, με τον 54χρονο να πετάγεται από τη γέφυρα και την 46χρονη σύζυγό του να αναρρώνει στο νοσοκομείο με σπασμένο πόδι και πλευρά. Αυτή ήταν η τελευταία ημέρα των "ονειρικών διακοπών" τους.

Η σοκαρισμένη οικογένειά τους επιβεβαίωσε πως το ζευγάρι ήταν ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. "Η οικογένειά μας είναι συντετριμμένη μετά τον θάνατο του Kurt W. Cochran που ήταν θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης της Τετάρτης στο Λονδίνο.

Ο Kurt ήταν ένας καλός άνθρωπος και στοργικός σύζυγος για την κόρη και αδερφή μας Melissa. Ήταν στην Ευρώπη για να γιορτάσουν την 25η επέτειο γάμου τους και είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής την Πέμπτη", υπογραμμίζει σε ανακοίνωση η οικογένεια της Melissa.

"Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης που νοιάστηκε για αυτούς και ζητάμε τις προσευχές σας εκ μέρους της Melissa και της οικογένειάς μας. Ο Kurt θα μας λείψει πολύ και ζητάμε να σεβαστείτε την οικογένεια αυτές τις δύκολες ώρες πένθους και ενώ η Melissa αναρρώνει από τα τραύματά της", τόνισε ο αδερφός της.

Πήδηξε στον Τάμεση για να γλιτώσει

Η 29χρονη Άντρεα Κριστέα είναι η γυναίκα που βρισκόταν στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ την ώρα της τρομοκρατικής επίθεσης. Η νεαρή Ρουμάνα, που βρισκόταν στο Λονδίνο με τον αρραβωνιαστικό της για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του, έπεσε στον Τάμεση και ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένη.

Αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η 29χρονη βούτηξε από τη γέφυρα στο ποτάμι για να σωθεί από την φονική πορεία του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο δράστης και έπεσε πάνω στο πλήθος στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ ή χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο και βρέθηκε στο νερό, το θέμα είναι πως η νεαρή γυναίκα έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Η στιγμή της επίθεσης στη γέφυρα που οδηγεί στη Βουλή και η πτώση της γυναίκας στον Τάμεση έχουν καταγραφεί σε ένα σοκαριστικό video. Φαίνεται η στιγμή που ο δράστης μπαίνει στη γέφυρα, ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο και αυξάνει την ταχύτητά του για να παρασύρει τους πεζούς.

Η νεαρή Ρουμάνα αρχιτέκτονας και ο αρραβωνιαστικός της Αντρέι Μπουρνάζ, βρίσκονταν στο Λονδίνο για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του, που είναι αύριο 24 Μαρτίου. Ο Μπουρνάζ έχει επίσης τραυματιστεί, καθώς έσπασε το πόδι του.

Ο Μάικλ Αδάμου, ελληνικής καταγωγής 25χρονος οδηγός λεωφορείου ήταν από τους αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης. Εκείνος είπε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος είχε πηδήξει στον Τάμεση κατά την επίθεση. «Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν δυο άψυχα σώματα στο δρόμο», είπε.

«Άκουσα έναν άνδρα να έρχεται τρέχοντας από πίσω μου και να φωνάζει πως η γυναίκα του έπεσε στο ποτάμι για να αποφύγει να τη χτυπήσει το αυτοκίνητο», τόνισε.

Η 29χρονη Ρουμάνα εντοπίστηκε ζωντανή αλλά βαρύτατα τραυματισμένη στα νερά του Τάμεση από άνδρες του λιμενικού και ανασύρθηκε προκειμένου να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε προς τα κάτω. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ο δράστης.

Σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, πέντε τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πώς εντόπισαν τον Μασούντ

Μία 45χρονη γυναίκα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ταυτοποίηση του μακελάρη του Λονδίνου. Η Ιβόνα Ρόμεκ είναι μία γειτόνισσα του Χαλίντ Μασούντ στην πολυκατοικία του Μπέρμιγχαμ, όπου έμενε μαζί με τη σύζυγο και το παιδί του και κατάφερε να τον αναγνωρίσει γρήγορα και εύκολα από τις φωτογραφίες.

"Έπαθα σοκ μόλις είδα τις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα από την επίθεση στο Λονδίνο", δήλωσε στον Guardian.

"Δεν ήξερα το όνομα του, είχε έρθει στην πολυκατοικία πριν από λίγους μήνες, αλλά τον έβλεπα κάθε μέρα. Ήταν ήρεμος, δεν δημιουργούσε ποτέ πρόβλημα και απασχολούταν πολλές ώρες της ημέρας με τον κήπο" τόνισε.

Το απόγευμα της Πέμπτης, το Νοσοκομείο του King College επιβεβαιώνει πως δύο από τους τραυματίες της επίθεσης πήραν εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία τους. Επιπλέον, στο tweet του νοσοκομείου αναφέρονται δύο ακόμη ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι τέσσερις των οποίων η πορεία της υγείας κρίνεται σταθερή.

Ένας Αμερικανός ανάμεσα στους νεκρούς

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένας Αμερικανός πολίτης βρίσκεται μεταξύ των τριών νεκρών στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες στο Λονδίνο κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Ένας σπουδαίος Αμερικανός, ο Κερτ Κότσραν σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση του Λονδίνου. Οι προσευχές μου και τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του και τους φίλους του» έγραψε ο Τραμπ σε ένα tweet.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό από συγγενή του ζευγαριού και τον εκπρόσωπο τύπου της εκκλησίας των Μορμόνων που ανήκει το ζευγάρι, ότι ο άνδρας από τη Γιούτα των ΗΠΑ σκοτώθηκε και η σύζυγός του τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο.

Ο Κερτ Κότσραν και η σύζυγός του Μελίσα ταξίδεψαν στην Ευρώπη για να εορτάσουν την 25η επέτειο του γάμου τους κι επρόκειτο να επιστρέψουν σήμερα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κουνιάδο του Κλίντον Πέιν.

Η σύζυγος του Κότσραν υπέστη κάταγμα στο πόδι και στα πλευρά ενώ τραυματίστηκε και στο κεφάλι. Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, επισήμανε ο Πέιν σε μια ανακοίνωση. «Η οικογένειά μας είναι συντετριμμένη… ο Κερτ ήταν ένας καλός άνθρωπος κι ένας στοργικός σύζυγος» τόνισε ο ίδιος.

«Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στα στελέχη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών και το ιατρικό προσωπικό που τους φρόντισαν και ζητάμε να προσευχηθείτε για τη Μελίσα και την οικογένειά μας».

Τα ζευγάρι ανήκε στην εκκλησία των Μορμόνων που εδρεύει στη Γιούτα, την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών και οι γονείς της Μελίσας ήταν ιεραπόστολοι στο Λονδίνο, έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας Έρικ Χόκινς σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα