Η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τους Ευρωπαίους

Δεν πραγματοποιούν εκστρατεία υπέρ του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά απλά εξακολουθούν να συμμετέχουν σε πολιτικές συγκεντρώσεις απόδημων Τούρκων στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι συνάδελφοί μας πραγματοποιούν κάποιες συναντήσεις και συνομιλίες στην Ευρώπη, αλλά δεν κάνουμε εκστρατεία», είπε ο ίδιος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η Γερμανία, η οποία έχει απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για λόγους ασφαλείας όπως υποστηρίζει, έχει εξοργιστεί από τις συγκρίσεις που κάνουν τούρκοι πολιτικοί με τους Ναζί και η καγκελάριος Μέρκελ έχει ζητήσει η Άγκυρα να σταματήσει αυτή τη ρητορική. Ο πρόεδρος Ερντογάν ωστόσο χρησιμοποιεί αυτή τη φρασεολογία σε κάθε ομιλία του.

Ο Κουρτουλμούς, ο κύριος εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, επανέλαβε επίσης αυτού του τύπου τα σχόλια λέγοντας ότι τα «βήματα του νεοναζισμού και του ακραίου ρατσισμού» ακούγονται στην Ευρώπη.

Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε διαμάχη με τη Γερμανία και την Ολλανδία με αφορμή τις εμφανίσεις τούρκων αξιωματούχων που προσπαθούν να συγκεντρώσουν την λαϊκή υποστήριξη για το δημοψήφισμα το οποίο θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ερντογάν.

Η Τουρκία κατηγορεί τους ευρωπαίους συμμάχους της ότι χρησιμοποιούν «ναζιστικές μεθόδους» με το να απαγορεύουν σε τούρκους υπουργούς να πραγματοποιούν πολιτικές συγκεντρώσεις για τους τούρκους ψηφοφόρους στην Ευρώπη. Τα σχόλια αυτά έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις σχέσεις της Άγκυρας με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον Κουρτουλμούς, η διαμάχη με ευρωπαϊκές χώρες έχει βοηθήσει τους Τούρκους της Ευρώπης να κατανοήσουν καλύτερα τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνονται στο δημοψήφισμα.

Χθες Τρίτη, η Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών που διοργανώνει εκδηλώσεις στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι τούρκοι πολιτικοί δεν θα πραγματοποιήσουν άλλες πολιτικές συγκεντρώσεις στη Γερμανία μετά τη δήλωση συμμάχου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Γερμανία αυτόν τον μήνα για να συγκεντρώσει υποστήριξη για το δημοψήφισμα, αλλά το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα για την επίσκεψη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα