Πολύτιμο και σμαραγδένιο: Το βυθισμένο ναυάγιο και οι λίθοι του στο σφυρί

Η Κλεοπάτρα τα λάτρευε και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ τα προσκυνούσε. Οι Αιγύπτιοι υποστήριζαν πως φέρνουν αιώνια ζωή και ακόμη και αν τα διαμάντια έχουν τη φήμη του καλύτερου φίλου μιας γυναίκας, τα σμαράγδια είναι σπανιότερα και πιο πολύτιμα.

"Εξαιτίας των πλούσιων χρωμάτων τους, της βασιλικής ιστορίας τους και της αναγνωρίσιμης φόρμας τους, τα σμαράγδια είναι από τους πιο εμβληματικούς πολύτιμους λίθους στη βιομηχανία των κοσμημάτων" λέει η Amanda Gizzi, εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης Jewelers of America.

Στις 25 Απριλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μερικά από τα πιο μεγαλοπρεπή και πολύτιμα σμαράγδια στον κόσμο καθώς αυτά θα τεθούν προς πώληση στη δημοπρασία του Guernsey's στη Νέα Υόρκη.

Με παραπάνω από είκοσι κομμένους και ακατέργαστους λίθους και δεκατρία θεαματικά κοσμήματα, τα σπάνια σμαράγδια που θα είναι διαθέσιμα για αγορά προέρχονται από μία συλλογή, την οποία δημιούργησε ο ειδικός Manuel Marcial.

Βυθισμένος θησαυρός

Ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα της πώλησης είναι μία συλλογή κομμένων σμαραγδιών από το ναυάγιο του Nuestra Señora de Atocha, το πλοίο που βυθίστηκε το 1622.

Το ναυάγιο θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα της ιστορίας σύμφωνα με τον κατάλογο της πώλησης, λόγω των πολλών σμαραγδιών τύπου Muzo.

Όταν ο κυνηγός θησαυρού Mel Fisher ξεκίνησε την αναζήτηση των χαμένων σμαραγδιών στα ‘80s, ζήτησε τη συνεργασία του Marcial ώστε να τον βοηθήσει στην εκτίμηση των λίθων και των κοσμημάτων που θα διασώζονταν από το ναυάγιο.

Αρκετοί λίθοι δόθηκαν ως αμοιβή στον Marcial, ο οποίος τους έδωσε για πώληση στο Guernsey’s. Ανάμεσά τους είναι η συλλογή Nine Pillars of Andes στην οποία συμπεριλαμβάνονται εννέα ακατέργαστοι λίθοι με άθροισμα 91 καρατίων που η αξία τους υπολογίζεται από $2.5 εκατομμύρια ως $3.5 εκατομμύρια.

Το σμαράγδι της Queen of the Sea είναι 4.39 καράτια και αξίζει από $250.000 ως $350.000.

Στα κομμάτια προς πώληση περιέχονται: το σμαράγδι 887 καρατίων La Gloria το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο πολύτιμα σμαράγδια του κόσμου (αξία κοντά στα $4-5 εκατομμύρια) και το Marcial de Gomar Star Emerald που αποτελεί το μεγαλύτερο σμαράγδι σε σχήμα αστεριού που βρέθηκε ποτέ (αξία κοντά στα $2-3 εκατομμύρια).
Ξεχωριστό και άθικτο

2

Οι τάσεις στη μόδα των κοσμημάτων που γίνονται δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια είναι οι χρωματιστοί λίθοι, γεγονός που καθιστά τα σμαράγδια ελκυστικά. Η εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης Jewelers of America υποστηρίζει πως θα είναι η χρονιά των πολύχρωμων πετρών, συμπεριλαμβανομένων και των σμαραγδιών.

Τα σμαράγδια, αυτή η διαφανής, βαθυπράσινη παραλλαγή της βηρύλλου, της οποίας το χρώμα αποδίδεται σε προσμίξεις χρωμίου και μερικές φορές βαναδίου αποπλανούν.

Οι περισσότεροι λίθοι δημιουργούν εγκλείσεις, δηλαδή μικροσκοπικά φράγματα ή φούσκες μέσα στη δομή τους, πράγμα που τους κάνει ιδιαίτερα εύθραυστους. Παρά το γεγονός πως τα καλύτερα σμαράγδια θεωρούνται αυτά που είναι "καθαρά" (όπως το καθαρό διαμάντι), οι ειδήμονες εκτιμούν και αυτά που έχουν φράγματα, οι οποίοι τα ονομάζουν "jardins" -"κήποι" στα γαλλικά.

Παρόλα αυτά, επειδή ο μέσος αγοραστής προτιμά τους καθαρούς λίθους, πολλοί διαφημιστές κοσμημάτων επεξεργάζονται τα σμαράγδια τους έτσι ώστε να φαίνονται λιγότερο οι "κήποι" τους.

Τα σμαράγδια της συλλογής Marcial de Gomar δεν έχουν δεχθεί επεξεργασία, αντιθέτως αποτελούν κάποιους από τους πιο φυσικούς λίθους στην ιστορία.
Η δημιουργία της συλλογής

Η συλλογή του Marcial δεν είναι μόνο οι λίθοι. Στο ναυάγιο βρέθηκαν ακόμη χρυσά και ασημένια νομίσματα, τα οποία ο Marcial μετέτρεψε σε κοσμήματα.

Ένα από αυτά, είναι το Corona de Muzo που συμπεριλαμβάνει ένα σμαράγδι 24.34 καρατιών συνδυασμένο με μικρότερα σμαράγδια και διαμάντια (η αξία υπολογίζεται στα $5-6 εκατομμύρια).

Ένα ακόμη κομμάτι είναι το Conquistadora, το οποίο μπορεί να φορεθεί είτε ως τιάρα είτε ως κολιέ. Έχει δημιουργηθεί από 889 διαμάντια και από 35 σμαράγδια (αξία: $150.000 έως $250.000).

Η δημοπρασία θα πραγματοποιείται και στο διαδίκτυο παρά το γεγονός πως θεωρείται κάτι επικίνδυνο διότι είναι λίγο περίεργο να δώσεις τόσα χρήματα για κάτι που δε βλέπεις από κοντά.

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα