Μετά το μνημόνιο η Ιρλανδία παρουσιάζει ανάπτυξη 5,3%

H Iρλανδία διατήρησε τη ζηλευτή θέση της οικονομίας στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Κατά 5,3% ενισχύθηκε πέρυσι η ανάπτυξη στην Ιρλανδία, με την οικονομική δραστηριότητα να ενισχύεται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Πριν από ένα χρόνο, η ανάπτυξη στην Ιρλανδία κινούνταν σε εξαιρετικά υψηλό ρυθμό (26,3%). Αυτό οφειλόταν στη «μαζική» εγκατάσταση θυγατρικών από εταιρείες του εξωτερικού, γεγονός οδήγησε στη διόγκωση των εισροών κεφαλαίου στην οικονομία.

Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της ιρλανδικής οικονομίας, η οποία έχει αφήσει προ πολλού πίσω την εποχή του μνημονίου, συνδέονται με το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που έχει δημιουργήσει το Δουβλίνο για πολυεθνικές όπως η Apple. Ως αντάλλαγμα του νομικού πλαισίου που εξασφαλίζει χαμηλή φορολογία, η Ιρλανδία κερδίζει θέσεις εργασίας από τη διατήρηση θυγατρικών των πολυεθνικών στη χώρα.

Οι επενδύσεις το 2016 αυξήθηκαν κατά 45,5% στα 76 δισ. ευρώ από την εισαγωγή πνευματικών δικαιωμάτων στην οικονομία, καθώς οι πολυεθνικές μετέφεραν περιουσιακά τους στοιχεία στην Ιρλανδία λόγω μέτρων κατά της φοροαποφυγής που υιοθέτησαν άλλες χώρες. Οι προσωπικές δαπάνες, οι οποίες αναλογούν στο ήμισυ της εγχώριας ζήτησης και αποτελούν το καλύτερο σημείο αναφοράς για την κατάσταση στην οικονομία, ενισχύθηκαν κατά 3%. Στην άνοδο των προσωπικών δαπανών έχει συμβάλει η αύξηση της απασχόλησης και των φορολογικών εσόδων. H ανεργία στην Ιρλανδία κινείται στο 6,6%.

Χάριν όλων των προαναφερόμενων παραγόντων που εξασφαλίζουν ισχυρές επιδόσεις στην ιρλανδική οικονομία, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν –που περιλαμβάνει τα κέρδη των εγχώριων εταιρειών από το εξωτερικό– αυξήθηκε κατά 9%. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν, δήλωσε ικανοποιημένος, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στο εξωτερικό. «Η εγχώρια ζήτηση είναι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης της χώρας. Η κατανάλωση στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 3% το 2016, χάρη στις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας, στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη που παραμένει σταθερή», πρόσθεσε ο κ. Νούναν.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά 3% ετησίως την επόμενη τριετία. Εντούτοις, ένα «σκληρό Brexit» μπορεί να στερήσει από το ιρλανδικό ΑΕΠ 3,5% σε βάθος δεκαετίας. Ενα «σκληρό Brexit» θα ήταν η αποχώρηση της Βρετανίας από Ε.Ε., χωρίς να υπογραφεί εναλλακτική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών. Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., όπως αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου του 2016, περιπλέκει τα πράγματα για την Ιρλανδία. Η Βρετανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Εντα Κένι, είπε χθες στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. πως η Βρετανία θα πρέπει να επωμισθεί όλο το «κόστος του διαζυγίου», που εκτιμάται στα 60 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ιρλανδία δανείστηκε από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 85 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010, εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Mια τριετία μετά, η Ιρλανδία επέστρεψε στις αγορές ομολόγων, αφού ολοκλήρωσε το δανειοδοτικό πρόγραμμα των πιστωτών της. Eπίσης έχει καταφέρει να αποπληρώσει πρόωρα δόσεις από το δάνειο που έδωσε το ΔΝΤ.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα