Δράκος Κομόντο: Η Google τιμά το σπίτι του τρομακτικού Δράκου!

Στα 37 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Κομόντο, όπου ζει η μεγαλύτερη σαύρα της γης, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google, το οποίο είναι ένα κουίζ με πρωταγωνιστλη τον δράκο του Πάρκου. Το Εθνικό Πάρκο Κομόντο είναι Εθνικός Δρυμός που βρίσκεται στην Ινδονησία, στα νησιά Nusa Tenggara ή αλλιώς Μικρά Σούντα.

Τι είναι ο τρομακτικός Δράκος Κομόντο;

Μεγάλη σαύρα που κατοικεί στα νησιά γύρω από την Ινδονησία, ο Δράκος του Κομόντο είναι η μεγαλύτερη ζωντανή σαύρα του κόσμου, αφού μερικές φορές μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα σε μήκος, ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς είναι γνωστό ότι επιτίθεται και καταβροχθίζει κυριολεκτικά οποιοδήποτε έμβιο ον, ακόμα και ανθρώπους. Απατάνται στα νησιά Κομόντο, Ρίνκα, Φλόρες, Γκίλι Μοτάνγκ και Γκίλι Ντασάμι. Ανήκει στους βαράνους.

Στο στόμα του δράκου υπάρχουν περίπου 60 μικρά και αιχμηρά δόντια, σχεδιασμένα για να τεμαχίζουν και να σκίζουν σάρκα. Αυτή η σαρκοβόρα σαύρα μπορεί να καταναλώσει ένα γεύμα έως και 80 τοις εκατό το βάρος του σώματός του. Οι Κόμοντο καταβροχθίζουν οποιοδήποτε είδος κρέατος μπορούν να βρουν, ακόμα και αν αυτό είναι ένας νεαρός κομόντο ή ένας άνθρωπος. Κυνηγούν ή στήνουν ενέδρα σε όλα τα ζώα του οικοσυστήματός τους, δηλαδή είναι τα κορυφαία αρπακτικά.

Οι Κομόντο έχουν θανατηφόρο σάλιο που περιέχει περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Επτά από αυτά είναι θανατηφόρα. Ο Δράκος του Κομόντο δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα, έτσι αυτό που κάνει είναι να φτύνει το δηλητηριώδες σάλιο του κατά μήκος 10 μέτρων προς την πιθανή λεία, συνήθως όταν αυτή είναι παγιδευμένη μέσα σε ένα λαγούμι. Όταν το ζώο βγαίνει έξω, θα περπατήσει πάνω από το σάλιο, που σιγά-σιγά θα το αποσυνθέσει, ώσπου να υποκύψει σε εκτεταμένες μολύνσεις. Ο δράκος απλά περιμένει το θάνατο της λείας του αντί να σπαταλά ενέργεια κυνηγώντας την.

Το «σπίτι» του θρυλικού δράκου του Κομόντο

Το Εθνικό Πάρκο Κομόντο είναι ένας Εθνικός Δρυμός στην Ινδονησία που αποτελείται από τρία ηφαιστειογενή νησιά. Το τοπίο είναι μοναδικό και προσφέρει πολλές και διαφορικές εμπειρίες, από συνθήκες σαβάνας μέχρι πυκνά δάση, όλα περικυκλωμένα από γαλαζοπράσινα νερά και λευκές αμμουδιές.

Εκεί ζει και προστατεύεται ο περίφημος δράκος του Κομόντο, η μεγαλύτερη εν ζωή σαύρα του ζωικού βασιλείου, που μετρά 1 εκατ. χρόνια παρουσίας στον πλανήτη μας.

Ο Δρυμός αυτός από το 1991 έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Από τα πιο γνωστά είδη ζώων που κατοικούν στα νησιά, αποτελεί ο βάρανος του Κομόντο, γνωστότερος ως Δράκος του Κομόντο. Το είδος αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη εν ζωή σαύρα του πλανήτη.

Για την προστασία του, τα νησιά Παντάρ και Ρίνκα (τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα) ανακηρύχθηκαν ήδη από το 1938 προστατευόμενες περιοχές, ενώ το 1965 ο ίδιος χαρακτηρισμός δόθηκε και στο νησί του Κομόντο. Το Εθνικό Πάρκο του Κομόντο ιδρύθηκε το 1980 και αρχικά περιελάμβανε περίπου 75.000 εκτάρια. Το 1984 τα όρια του επεκτάθηκαν και στο νησί Φλόρες.

Στο Πάρκο ζουν συνολικά 5.700 δράκοι του Κομόντο και μαζί δεκάδες ακόμα είδη σπάνιων ζώων και πουλιών.

Το Πάρκο συμπληρώνει φέτος 37 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζει να προσφέρει προστασία, από τυχόν επικίνδυνες ανθρώπινες παρεμβάσεις, σε μερικούς εκλεκτούς εκπροσώπους της άγριας φύσης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα