Μεξικανός αυτοκτόνησε μετά την απέλασή του από τις ΗΠΑ

Τέλος στη ζωή του έβαλα Μεξικανός μία ώρα αφότου απελάθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο 45χρονος Γουαδαλούπε Ολίβας Βαλένθια πήδηξε από γέφυρα στα σύνορα.

Εντοπίστηκε αναίσθητος δίπλα σε μία πλαστική τσάντα με τα υπάρχοντά του και εξέπνευσε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο 48χρονος φώναζε ότι δεν θέλει να επιστρέψει στο Μεξικό και βρισκόταν σε κακή ψυχική κατάσταση.

Πήδηξε στο κενό από γέφυρα λίγα μέτρα από το Ελ Τσαπαράλ, το βασικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ του Σαν Ντιέγκο στην αμερικανική επικράτεια και την Τιχουάνα στο Μεξικό.

Αξιωματούχοι των μεξικανικών υπηρεσιών μετανάστευσης ανέφεραν ότι ήταν η τρίτη φορά που ο Γουαδαλούπε Ολίβας Βαλένθια είχε απελαθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ήταν γεννημένος στην Σιναλόα, μία από τις μεξικανικές πόλεις με τον μεγαλύτερη δείκτη εγκληματικότητας και προπύργιο του καρτέλ που ηγούνταν στο παρελθόν ο φυλακισμένος σήμερα διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Πολλοί Μεξικανοί επικαλούνται την αυξημένη εγκληματικότητα για το γεγονός ότι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τραγικό περιστατικό σημειώνεται μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Τραμπ εξέδωσε νέες οδηγίες για τη μετανάστευση και τη συνοριακή ασφάλεια που «μεταφράζονται» σε μαζικές απελάσεις.

Φόβους για μαζικές απελάσεις μεταναστών προκαλούν οδηγίες του Τραμπ

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ρεξ Τίλερσον και Τζον Κέλι, βρίσκονται εν τω μεταξύ την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Μεξικό για συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Εν όψει των συνομιλιών, ο Μεξικανός υπουργός Εσωτερικών διαμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί τις νέες, «μονομερείς» προτάσεις των ΗΠΑ για τη μετανάστευση και δεν θα διστάσει να προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη για να υπερασπιστεί τους μετανάστες.

 

in

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα