Στον αέρα το Κυπριακό. O Ακιντζί ακύρωσε τη συνάντηση με Αναστασιάδη

Στον αέρα βρίσκονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, ενημέρωσε τον ΟΗΕ, πως δεν προτίθεται να παραστεί στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης έκανε γνωστή μέσω ανάρτησης του στο twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζοντας τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή και τονίζοντας παράλληλα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πάντα έτοιμη για τη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της κοινής διακήρυξης των δυο ηγετών του 2014.

"Δυστυχώς η κ. Σπέχαρ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο κ. Ακιντζί δεν θα παραστεί στην αυριανή συνάντηση και ως εκ τούτου η αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για την εν λόγω εξέλιξη και την ίδια στιγμή επανέλαβε την ετοιμότητά του για συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου επί των θεμάτων όπου υπάρχουν διαφωνίες έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα στη βάση των σχετικών αποφάσεων  των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς επίσης και της κοινής διακήρυξης των δυο ηγετών του 2014", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης", είπε.

Στη συνέχεια ο κ.Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως η ε/κ πλευρά  είναι έτοιμη για συνέχιση του διαλόγου «εντός και εκτός Κύπρου». Ακόμη, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε πως η απόφαση της Βουλής (για το ενωτικό δημοψήφισμα) δεν αποτελεί τον πραγματικό λόγο διακοπής των συνομιλιών καθώς η Τουρκία δεν θέλει να λογοδοτήσει στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων όπου και δεν βρίσκει στήριξη.

Πριν την απόφαση αυτή του Μουσταφά Ακιντζί είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, με τους δύο άνδρες να καλούν τον κ.Αναστασιάδη να διορθώσει "το λάθος" και εκείνος να απαντά σε αυστηρό τόνο λέγοντας πως η υπομονή έχει και τα όρια της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα