Ισπανία: 6 χρόνια φυλακή στον γαμπρό του Χουάν Κάρλος

Το δικαστήριο των Βαλεαρίδων, στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, αθώωσε σήεμερα τη πριγκίπισσα Χριστίνα της Ισπανίας - κόρη του Χουάν Κάρλος και αδελφή του νυν βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο, που ήταν ύποπτη για φορολογική απάτη.

Το δικαστήριο έκρινε αντιθέτως ένοχο τον πατέρα των τεσσάρων παιδιών της, τον Ινιάκι Ουρντανγκαρίν και γαμπρό του Χουάν Κάρλος, ο οποίος κατηγορείτο πως, μαζί μ' έναν συνεργάτη του, υπεξαίρεσε πολλά εκατομμύρια ευρώ από επιδοτήσεις που είχαν χορηγηθεί σ' ένα ίδρυμα του οποίου ήταν πρόεδρος.

Ο Ουρντανγκαρίν καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 6 ετών και 3 μηνών και σε πρόστιμο άνω των 512.000 ευρώ κυρίως για φορολογική απάτη, αθέμιτη άσκηση επιρροής και παράβαση καθήκοντος.

Οι δικαστές φάνηκαν λιγότερο αυστηροί απ' ό,τι ζητούσε η εισαγγελία, η οποία είχε εισηγηθεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 19 ετών και 6 μηνών στον Ουρντανγκαρίν, σύζυγο της Χριστίνας από το 1997.

Η αδελφή του βασιλιά της Ισπανίας «αντέδρασε (στην απόφαση του δικαστηρίου) με ικανοποίηση, αλλά και με την απογοήτευση του να βλέπει τον σύζυγό της να καταδικάζεται, μια καταδίκη την οποία θεωρεί άδικη διότι ανέκαθεν πίστευε, πιστεύει και θα συνεχίζει να πιστεύει στην αθωότητά του», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο συνήγορός της Μικέλ Ρόκα.

Η αποκαλούμενη «υπόθεση Νόος» (από την ονομασία του ιδρύματος του Ουρντανγκαρίν) είχε συγκλονίσει την ισπανική μοναρχία, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται σε πτώση εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και είχε επισπεύσει την παραίτηση του πατέρα της Χριστίνας, του βασιλιά Χουάν Κάρλος, το 2014, υπέρ του Φιλίππου του 6ου.

Το ζευγάρι ζει τώρα στη Γενεύη και έχει αποκλεισθεί από τις επίσημες πράξεις της βασιλικής οικογένειας.

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα