ΗΠΑ: Κλειστά τα εστιατόρια ... για την αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ

Πολλά εστιατόρια, μερικά εκ των οποίων είναι από τα πιο διάσημα της Ουάσινγκτον, θα κλείσουν σήμερα τις πόρτες τους ή θα λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό για μια «ημέρα χωρίς μετανάστες», που διοργανώνεται για να διαμαρτυρηθούν κατά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Χωρίς έγγραφα, κάτοικοι, πολίτες, μετανάστες όλου του κόσμου. Ας ενωθούμε», γράφει η αφίσα που αναρτήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με την οποία καλούν σε απεργία. «Κύριε πρόεδρε, χωρίς εμάς και χωρίς την υποστήριξή μας η χώρα θα παραλύσει», προσθέτει η λεζάντα της αφίσας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς κεντρική οργάνωση και αρχικά δεν έγινε γνωστή. Όμως η ανακοίνωση ότι στην απεργία θα συμμετάσχουν και τα μεγάλα εστιατόρια της αμερικανικής πρωτεύουσας φάνηκε να εμπνέει και άλλα μικρότερα στην Ουάσινγκτον.

Ανάλογες απεργίες έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνουν στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια. Ο αμερικανοϊσπανός σεφ Χοσέ Αντρές, που έχει λάβει δύο αστέρια Μισελέν και ο οποίος είναι σε δικαστική διαμάχη με τον Τραμπ, αποφάσισε να κλείσει πέντε από τα εστιατόριά του «σε υποστήριξη» προς τους εργαζόμενους, όπως ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Όμως οι πόρτες ενός από τα εστιατόριά του, του China Chilcano, θα παραμείνουν ανοικτές για «να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και να προσφέρουμε έναν χώρο εργασίας» στους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν να απεργήσουν, ανέφερε η διεύθυνσή του χωρίς να διευκρινίσει αν οι απεργοί θα πληρωθούν για την ημέρα αυτή.

Κάποια εστιατόρια εξήγησαν ότι οι εργαζόμενοί τους θα πληρωθούν, ενώ σε άλλα θα πάρουν άδεια.

Ο Αντρές βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον Αμερικανό πρόεδρο αφού αρνήθηκε να ανοίξει ένα εστιατόριο στον Trump Hotel της Ουάσινγκτον εξαιτίας των δηλώσεων του Τραμπ κατά των Μεξικανών μεταναστών στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο δισεκατομμυριούχος ζητεί αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τον σεφ για αθέτηση συμβολαίου.

Στη Νέα Υόρκη οι ιδιοκτήτες της αλυσίδας Blue Ribbon ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν επτά από τα εστιατόριά τους. Πολλά εστιατόρια και καταστήματα στη Φιλαδέλφεια επίσης θα κλείσουν, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα για τη σύλληψη και την απέλαση περισσότερων από 680 παράτυπων μεταναστών σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Πάντως ο αριθμός τους δεν φαίνεται να μαρτυρά μια εντατικοποίηση των απελάσεων σε σχέση με όσες γίνονταν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ εκτιμάται στα 11 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το Pew research Center, περίπου το 9% των εργαζόμενων στον ξενοδοχειακό τομέα και τον τομέα της εστίασης το 2014 ήταν παράτυποι μετανάστες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα