Γιούνκερ: Δεν θα θέσω ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν

Μια δήλωση που έκανε πολλούς, μα πάρα πολλούς ανθρώπους χαρούμενους στις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις έκανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πρόεδρος Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, στα 62 του χρόνια, και ενώ βρίσκεται στην προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. από το 2014, δήλωσε πως δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου την ύψιστη αυτή θέση το 2019.

«Ήταν μια υπέροχη προεκλογική εκστρατεία» δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναφορικά με τις εκλογές του 2014. Υπήρξε όντως ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατάφερε να δώσει κάποια μορφή δημοκρατικής νομιμοποίησης στις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς κατάφερε να εκλεγεί ως ο υποψήφιος της πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην Ε.Ε.

Η παρουσία του Προέδρου Γιούνκερ προκάλεσε ωστόσο πολλές συζητήσεις σχεδόν σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. Η προσπάθειά του να μετατρέψει το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε., την Επιτροπή, σε ένα πολιτικό όργανο, προκάλεσε οργή, τόσο στο Βερολίνο, όσο και στην Ρώμη, το Παρίσι αλλά και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Γιούνεκρ, ο τελευταίος πολιτικός που βρίσκεται ακόμα στην ενέργεια από την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ έχει προκαλέσει την οργή του Λονδίνου λόγω των φεντεραλιστών του θέσεων, καθώς και της Πολωνίας και της Ουγγαρίας τις οποίες θεωρεί κράτη – μέλη -de facto- εκτός της περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ και η ομάδα του, ειδικά ο επικεφαλής του γραφείο του κ. Μάρτιν Σελμάγερ, πάλεψαν για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, προκαλώντας συχνά την οργή του Βερολίνου.


Η θητεία του Προέδρου Γιούνκερ λήγει το 2019.

thestival

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα