Ταυτοποιήθηκε ο μακελάρης του Reina: Lakhe Mashrapov, 28 ετών από το Κιργιστάν

Τη φωτογραφία από το διαβατήριο του μακελάρη έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές. Πρόκειται για τον Akhe Mashrapov, από τη Δημοκρατία της Κιργιζίας ( Κιργιστάν), με ημερομηνία γέννησης στις 2/08/1988.

Έφτασε στο Ικόνιο της Τουρκίας από τη Συρία τον Νοέμβριο του 2016 και για να μην κινήσει υποψίες χρησιμοποίησε ως κάλυψη τη γυναίκα και τα παιδιά του. Η οικογένειά του έχει προσαχθεί και κρατείται.

Στο μεταξύ, την ώρα που το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δολοφόνου 39 ατόμων την Πρωτοχρονιά στο κλάμπ «Ρέινα» συνεχίζεται σε όλη την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Προύσα αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αστυνομικές αρχές.

Μάλιστα από τα ευρήματα διαπίστωσαν ότι ο μακελάρης είχε κολλήσει με ταινία τους γεμιστήρες ανά δύο για να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο αλλαγής τους όταν άδειαζαν, κάτι που κάνουν οι ειδικές δυνάμεις.

Επίσης από τους κάλυκες που βρέθηκαν διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησε διατρητικές σφαίρες, οι οποίες από μικρή απόσταση μπορούν να διαπεράσουν δύο ή και τρία ανθρώπινα σώματα αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της Πόλης από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και ύστερα από καταγγελίες πολιτών ότι είδαν το δράστη.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο του δράστη από selfi που είχε βγάλει ό ίδιος στην πλατεία Ταξίμ.

Η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις έγινε στο Ζεϊτίνμπουρνου σε διάφορα σπίτια που διαμένουν πρόσφυγες και φίλα προσκείμενοι στην οργάνωση ISIS. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και ελικόπτερα της αστυνομίας. Έγιναν προσαγωγές ατόμων με τα οποία είχε έλθει σε επαφή ο δολοφόνος του Ορτάκιοϊ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές γνωρίζουν πλέον την ταυτότητα του δράστη που φέρεται να ήρθε τον Νοέμβριο του 2016 στο Ικόνιο από την Συρία. Μάλιστα για να μην προκαλέσει υποψίες έφερε μαζί του και τη σύζυγο με τα δυο του παιδιά για κάλυψη. Η οικογένεια του φερόμενου ως δράστη είναι μεταξύ των προσαχθέντων.

Ο δράστης είναι 25 χρονών και μιλούσε σπασμένα τουρκικά. Μπήκε μέσα με τις σφαίρες σε μία τσάντα και 130 ευρώ στην τσέπη του. Κρύφτηκε για 13 λεπτά στην κουζίνα και έπειτα βγήκε και έριξε συνολικά 180 σφαίρες, χτυπώντας στα κεφάλια ακόμη και εκείνους που είχαν πέσει στο πάτωμα τραυματίες.

Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει  ότι έπεσε στο πάτωμα προσποιούμενος τον νεκρό για να γλιτώσει την ζωή του, ενώ ο δράστης πυροβολούσε αδιακρίτως. Σύμφωνα με στοιχεία της εγκληματολογικής έκθεσης κάποια από θύματα ο δράστης τα είχε πυροβολήσει από πολύ κοντινή απόσταση.

Οι αρχές που εξέτασαν εκατοντάδες κάμερες ασφαλείας σε όλους τους δρόμους της Πόλης, διαπίστωσαν την πορεία του δράστη πρoς το κλαμπ, όπου φαίνεται να πήγε με ταξί που σταμάτησε από την περιοχή Ζεϊτίνμπουρνου περίπου τα μεσάνυχτα. Έφτασε κοντά στο κέντρο περίπου στις 1:15 ώρα Τουρκίας, περπάτησε μια απόσταση τριών λεπτών και μπήκε μέσα στο "Ρέινα", πυροβολώντας. Αυτός είναι όπως τονίζουν οι Aρχές ο τρόπος εισόδου που χρησιμοποιούν μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους όταν εισέρχονται σε χώρους με πολύ κόσμο.

Ένα βίντεο το οποίο δείχνει τον υπεύθυνο της σφαγής στην Κωνσταντινούπολη να ψάχνει για ταξί αμέσως μετά την πολύνεκρη επίθεση, έρχεται στη δημοσιότητα. Όπως φαίνεται ο δράστης προσπαθει να απομακρυνθεί από το σημείο.

Το βίντεο έδωσε στο φως της δημοσιότητας το τουρκικό μέσο Haberturk.

Εντύπωση προκαλεί πως ο δολοφόνος φαίνεται να έχει έντονη λογομαχία με οδηγό ταξί, στο οποίο αρχικά επιβιβάζεται. Στη συνέχεια ακολουθεί έντονος διαξιφισμός, κατεβαίνει και ψάχνει να βρει άλλο.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Εν τω μεταξύ, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε με ανακοίνωσή του την ευθύνη για την επίθεση. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ανακοίνωση που δημοσίευσε σε έναν λογαριασμό της στην υπηρεσία διαδικτυακών μηνυμάτων Telegram, ακολουθώντας τημ ίδια  μέθοδο που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν για την ανάληψη ευθύνης για επιθέσεις.

«Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος κατά του προστάτη του σταυρού, την Τουρκία, ένας ηρωικός στρατιώτης του χαλιφάτου έπληξε ένα από τα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα, όπου γιόρταζαν (για την Πρωτοχρονιά) χριστιανοί», αναφέρει η τζιχαντιστική οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα