O Πούτιν αποφάσισε να μην απελαθούν Αμερικάνοι διπλωμάτες

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να μην προβεί σε αντίποινα για την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ.

«Δεν θα διώξουμε κανέναν» ανακοίνωσε ο κ. Πούτιν από το Κρεμλίνο, μετά από αίτημα του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να εγκρίνει την απέλαση Αμερικανών διπλωματών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι σπαταλάει τις τελευταίες εβδομάδες της στην εξουσία για να υπονομεύσει την υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Ο κ. Λαβρόφ είχε προτείνει την απέλαση 31 Αμερικανών διπλωματών από τη Μόσχα και τεσσάρων από την Αγία Πετρούπολη.
O Πούτιν αποφάσισε να μην απελαθούν Αμερικάνοι διπλωμάτες
Εν τω μεταξύ, σε ευχετήρια επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθούν οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ μόλις ο τελευταίος αναλάβει καθήκοντα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών παραμένουν σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας, αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος στην επιστολή.

Την Πέμπτη η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις κατά κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων και υπηρεσιών, ενώ ανακοίνωσε ότι απελαύνει 35 Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι κλείνει δύο ρωσικές κτιριακές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ.

«Οι δράσεις αυτές ακολουθούν επανειλημμένες ιδιωτικές και δημόσιες προειδοποιήσεις προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια αναγκαία και κατάλληλη απάντηση στις προσπάθειες να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ κατά παραβίαση των εγκαθιδρυμένων διεθνών κανονισμών συμπεριφοράς» ανακοίνωσε ο κ. Ομπάμα.

Στην επίσημη αναφορά που δημοσιοποίησε την Πέμπτη το FBI για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, πέρα από την FSB, ανάμειξη στις υποκλοπές φέρεται να είχε και η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) στις αρχές του 2016.
Ηξερα ότι είναι πολύ έξυπνος

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να μην προβεί σε αντίποινα για την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον.

«Εξαιρετική κίνηση η αναμονή (του Βλαντίμιρ Πούτιν). Πάντα ήξερα ότι είναι πολύ έξυπνος», τόνισε ο Τραμπ με ανάρτηση του στο twitter, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Τραμπ: Πάντα γνώριζα ότι ήταν πολύ έξυπνος ο Πούτιν

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα