Το τελευταίο sms του Άνις Άμρι λίγα λεπτά πριν το μακελειό στο Βερολίνο

Λίγα λεπτά προτού ρίξει το φορτηγό του πάνω στο πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ο Τυνήσιος μακελάρης Άνις Άμρι είχε αποστείλει με το κινητό του μια selfie καθώς και ένα μήνυμα, στο οποίο έλεγε «ο αδελφός μου προσεύχεται, όλα πάνε καλά, Θεού θέλοντος, είμαι μέσα στο όχημα, προσευχηθείτε για μένα», όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, το μήνυμα αυτό φαίνεται να ενισχύει τη θέση πως υπήρχε συνεργός, τουλάχιστον παθητικός. Ο παραλήπτης του πιθανολογείται ότι ήταν ένας Τυνήσιος πολίτης ηλικίας 40 ετών, ο οποίος συνελήφθη χθες στο Βερολίνο.

Οι Αρχές είχαν ασχοληθεί με τον Άμρι πριν το χτύπημα

Το γερμανικό κέντρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είχε ασχοληθεί με την περίπτωση του Άμρι πολλές φορές το 2016, αλλά είχε εκτιμήσει ότι «δεν ήταν και πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει επίθεση».

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο των αναφορών του κέντρου, με την τελευταία να φέρει ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου -δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την επίθεση σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά που προκάλεσε 12 θανάτους- η Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει πως οι Αρχές ήξεραν πως ο Τυνήσιος, που σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Ιταλία, είχε στενούς δεσμούς με τους γερμανικούς τζιχαντιστικούς κύκλους και είχε χαρακτηριστεί από την αστυνομία του Ντόρτμουντ «συμπαθών της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο» (ISIS).

Οι ερευνητές είχαν επίσης ενημερωθεί πως ο Άμρι είχε τουλάχιστον μία φορά αναζητήσει στο διαδίκτυο πληροφορίες για την κατασκευή μιας βόμβας με σωλήνα και, σε μια διαδικτυακή συνομιλία, είχε προτείνει τις υπηρεσίες του ως καμικάζι, πιθανόν σε ένα μέλος του ISIS.

Εξάλλου, οι ειδικοί του κέντρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είχαν πει πως ο Τυνήσιος διέθετε οκτώ γνωστές ταυτότητες, κυκλοφορούσε ελεύθερα και σταθερά στη γερμανική επικράτεια και είχε επισκεφθεί πολλές φορές την ισλαμική σχολή του Ντόρτμουντ που φέρεται να προετοιμάζει όσους θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του Χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ.

Παρά τις ενδείξεις αυτές, το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας είχε κατατάξει, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 8 η οποία βαίνει από το περισσότερο στο λιγότερο επικίνδυνο, τον Άμρι στο επίπεδο 5 το οποίο σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung σημαίνει «λίγο πιθανή μια πράξη βίας».

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα