Αμοιβή έως 100.000 ευρώ προσφέρει η Γερμανία για τον Τυνήσιο ύποπτο

Αμοιβή ύψους έως και 100.000 ευρώ προσφέρει το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Γερμανίας σε όποιον παρέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα ίχνη και τη σύλληψη του Τυνήσιου που καταζητείται για την επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Μάλιστα σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο ύποπτος είναι 24 ετών και ονομάζεται Ανις Αμρί. Προειδοποιεί παράλληλα ότι μπορεί να είναι οπλισμένος και επικίνδυνος.

Στο μεταξύ οι γερμανικές αρχές εξετάζουν έγγραφα και μία ταυτότητα που εντοπίστηκαν στην καμπίνα του φορτηγού με την οποία έγινε η τρομοκρατική επίθεση, κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στα νοσοκομεία της πόλης, καθώς εικάζεται από τις αρχές πως ο δράστης της επίθεσης πιθανότατα έχει τραυματιστεί.

Ο Τυνήσιος άνδρας φέρεται μάλιστα να αποτελούσε και στο παρελθόν πιθανή τρομοκρατική απειλή σύμφωνα με τις αρχές, ενώ αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής είχαν ανταλλάξει πληροφορίες για τον ύποπτο τελευταία φορά το Νοέμβριο.

Οι απόπειρες για την απέλασή του είχαν αποτύχει, καθώς δεν είχε τα απαιτούμενα έγγραφα ταυτοποίησης και οι τυνησιακές αρχές αμφέβαλαν για το εάν ήταν υπήκοος της Τυνησίας. Το ένταλμα σύλληψή του αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε 6 διαφορετικά ονόματα και 3 διαφορετικές εθνικότητες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρηνανίας - Βεστφαλίας ανέφερε ότι ο ύποπτος για την επίθεση κατοικούσε κυρίως στο Βερολίνο από τον Φεβρουάριο του 2016 και είχε βρεθεί πρόσφατα στο κρατίδιο. Στη Γερμανία είχε καταφθάσει τον Ιούλιο του 2015.

Επίσης, διευκρίνισε ότι η αίτηση ασύλου του νεαρού Τυνήσιου είχε απορριφθεί, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει εάν ο ύποπτος είχε καταχωρηθεί σε λίστα παρακολούθησης.

Ο Τυνήσιος ύποπτος φέρεται να βρισκόταν σε επικοινωνία με το δίκτυο του ισλαμιστή κήρυκα Αμπού Γουαλάα. Παράλληλα, η εφημερίδα γνωστοποίησε ότι ο νεαρός είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο και είχε λάβει άδεια παραμονής.

H γερμανική Rheinische Post από την πλευρά της, ανέφερε ότι η γερμανική αστυνομία αναζητά το δράστη σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Έμεριχ, η οποία βρίσκεται κοντά στο σύνορο με την Ολλανδία.

«Υπάρχει ένας νέος ύποπτος, αναζητούμε αυτόν τον ύποπτο. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Γερμανία καθώς επίσης και για τον χώρο Σένγκεν, δηλαδή την Ευρώπη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την συνεδρίαση μιας επιτροπής της Μπούντεσταγκ, όπου οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της έρευνας. Αν και ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για την ταυτότητα του υπόπτου, οι βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για έναν υπήκοο Τυνησίας.

«Πρόκειται για έναν Τυνήσιο (…) ηλικίας 21 έως 23 ετών», διευκρίνισε ο βουλευτής Στέφαν Μέγιερ, υπογραμμίζοντας ότι ο νεαρός άνδρας «διαθέτει προφανώς πολλές ταυτότητες».

«Προφανώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που θεωρείται επικίνδυνο, που οι υπηρεσίες ασφαλείας γνωρίζουν και το οποίο ανήκει σε ισλαμιστικά-σαλαφιστικά δίκτυα», δήλωσε ο βουλευτής.

Ένας άλλος βουλευτής επισήμανε από την πλευρά του ότι οι αρχές ανακάλυψαν το «πορτοφόλι» του υπόπτου στο σημείο, αλλά η αστυνομία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο Τυνήσιος πράγματι επέβαινε στο φορτηγό.

Σύμφωνα με τον Μέγιερ, ο άνδρας έφθασε «στη Γερμανία μέσω Ιταλίας εκμεταλλευόμενος την προσφυγική κρίση». «Υπάρχει επομένως μια σχέση μεταξύ της προσφυγικής κρίσης και του τρομοκρατικού κινδύνου» πρόσθεσε ο βουλευτής της CSU, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών, των Βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Χθες η γερμανική αστυνομία, απελευθέρωσε τον ύποπτο που είχε συλλάβει αρχικά λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Επρόκειτο για έναν 23χρονο Πακιστανό που συνελήφθη σε ζωολογικό κήπο πλησίον της αγοράς όπου σημειώθηκε η επίθεση αλλά αρνούταν από την πρώτη στιγμή οποιαδήποτε εμπλοκή του.

 

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα