Βερολίνο: Βρέθηκε ταυτότητα που εικάζεται ότι είναι του δράστη

Νέο κύκλο ερευνών για τον εντοπισμό του οδηγού του φορτηγού που έπεσε πάνω στο πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι, ανοίγει η Γερμανική αστυνομία, καθώς σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΜ, μέσα στο φορτηγό βρέθηκε η ταυτότητα ενός άνδρα.

Η γερμανική αστυνομία αναζητεί έναν Τυνήσιο, η ταυτότητα του οποίου βρέθηκε κάτω από το κάθισμα του οδηγού του φορτηγού που σκόρπισε τον θάνατο σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου το απόγευμα της Δευτέρας, αναφέρουν σήμερα αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων Bild και Allgemeine Zeitung του Μάιντς, ο άνδρας αυτός είναι γνωστός με τρία διαφορετικά ονόματα και τρεις διαφορετικές ηλικίες, ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel κατάγεται από την πόλη Ταταουίν στη νότια Τυνησία.

Ο άνδρας αυτός είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές για επιθέσεις και τραυματισμούς, αλλά μετά την παραπομπή του σε δίκη εξαφανίστηκε και επιπλέον θεωρείται επικίνδυνος γιατί έχει διασυνδέσεις "με ένα μεγάλο ισλαμιστικό δίκτυο", σύμφωνα με την Bild.

Η ταυτότητα αναφέρει το όνομα Ανίς Α. και ημερομηνία γέννησης το 1992, με την εφημερίδα Bild να δημοσιεύει και φωτογραφία του.

Το έγγραφο αυτό είχε επιστραφεί σε έναν αιτούντα άσυλο, το αίτημα του οποίου είχε απορριφθεί χωρίς να απελαθεί.

Είχε εκδοθεί από τις τοπικές αρχές της πόλης Κλέβε της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ολλανδία, σύμφωνα με την Allgemeine Zeitung του Μάιντς.

Η Τυνησία είναι μία από τις χώρες με τους περισσότερους στρατολογημένους σε τζιχαντιστικές οργανώσεις--περίπου 5.500 Τυνήσιοι είναι μέλη τέτοιων οργανώσεων και δρουν στη Συρία, το Ιράκ ή τη Λιβύη.

Εξάλλου, Τυνήσιος ήταν ο δράστης και της επίθεσης με φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου με 86 νεκρούς--μία επίθεση την ευθύνη για την οποία είχε επίσης αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Ο δράστης της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου κυκλοφορεί ελεύθερος και ενδεχομένως να οπλοφορεί. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν είχε συνεργούς. Ένας Πακιστανός, ο οποίος συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση κοντά στον τόπο της τραγωδίας τελικά αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ.

Το 25 τόνων φορτηγών, το οποίο ανήκει σε πολωνική εταιρεία μεταφορών, κατέπεσε στα ξύλινα κιόσκια που πουλάνε κρασί και λουκάνικα σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας 45. Ο πολωνός οδηγός του βρέθηκε νεκρός από σφαίρα μέσα στην καμπίνα του οχήματος και σύμφωνα με την Bild ήταν ζωντανός μέχρι τη στιγμή της επίθεσης. Η εφημερίδα επικαλείται έναν ερευνητή ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να προηγήθηκε συμπλοκή με τον δράστη, ο οποίος μάλιστα ενδεχομένως να έχει τραυματιστεί.

Από την πλευρά του, ο δημόσιος ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας RBB μετέδωσε σήμερα ότι τα ξημερώματα η αστυνομία συνέλαβε έναν ακόμη ύποπτο σε σχέση με την ίδια επίθεση.

Χθες το απόγευμα η αστυνομία άφησε ελεύθερο έναν Πακιστανό, ο οποίος ζητούσε πολιτικό άσυλο κι είχε συλληφθεί κοντά στον τόπο της τραγωδίας έπειτα από την επίθεση.

 

 

 

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα