Βερολίνο: Συλλάβαμε τον λάθος άνθρωπο - Ο Πολωνός οδηγός το πρώτο θύμα

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Γερμανικές αρχές την φωτογραφία του Πολωνού οδηγού του φορτηγού που παρέσυρε μέχρι θανάτου 12 ανθρώπους σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο.

Να σημειωθεί ότι ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στη θέση του συνοδηγού, έφερε τραύματα από σφαίρες και μαχαίρι και υπάρχουν ενδείξεις ότι προηγήθηκε πάλη με τον δολοφόνο του.

Ήταν ο  37χρονος Λούκας Ούρμπαν από την Πολωνία είναι το πρώτο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Ήταν ο άνδρας που ξεκίνησε από την Πολωνία για να μεταφέρει ατσάλι στο Βερολίνο αλλά, άγνωστο ακόμη πως, απήχθη (κατά τα φαινόμενα) από τον δράστη ή τους δράστες του μακελειού στη Γερμανία.

Ο Άριελ Ζουράφκσι, ιδιοκτήτης της πολωνικής εταιρίας στην οποία ανήκει η νταλίκα που έγινε όπλο στα χέρια των τρομοκρατών, είναι ξάδερφος του άτυχου 37χρονου. Και όπως δήλωσε, ο Ούρμπαν μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε από τον δράστη της επίθεσης, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι γερμανικές αρχές του έδειξαν φωτογραφίες του νεκρού ξαδέρφου του και του ζήτησαν να τον αναγνωρίσει. «Το πρόσωπό του ήταν πρησμένο και ματωμένο. Ήταν ξεκάθαρο πως πάλεψε για τη ζωή του», είπε ο Ζουφάφσκι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN

«Συλλάβαμε τον λάθος άνθρωπο»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, ο Πακιστανός που συνελήφθη ως ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο δεν είναι ο πραγματικός δράστης

«Συλλάβαμε τον λάθος άνθρωπο», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας. «Κι ως εκ τούτου, (έχουμε) μία νέα κατάσταση. Ο πραγματικός δράστης είναι ακόμη ένοπλος, ασύλληπτος και ικανός να προκαλέσει νέα επίθεση», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την ίδια πηγή.

Η αστυνομία του Βερολίνου δήλωσε μέσω Twitter εξαιρετικά ανήσυχη επειδή ο συλληφθείς για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου αρνείται κάθε ανάμειξη.

Οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση.

Η  Μέρκελ στον τόπο της τραγωδίας στο Βερολίνο

Η γερμανίδα καγκελάριος έφτασε κρατώντας ένα άσπρο τριαντάφυλλο στο σημείο όπου η νταλίκα σκόρπισε τον θάνατο και τον τρόμο στο Βερολίνο.

«Το έγκλημα αυτό θα διαλευκανθεί και θα υπάρξει τιμωρία τόσο σκληρή όσο επιτρέπει ο νόμος. Η χώρα είναι ενωμένη και θρηνεί. Δεν θέλουμε να ζούμε με τον φόβο του κακού να παραλύει τις ζωές μας», είπε νωρίτερα η Αν. Μέρκελ.

Μέρκελ: Ήταν τρομοκρατική επίθεση, θα υπάρξει σκληρή τιμωρία

Στις πρώτες δηλώσεις της μετά την επίθεση με νταλίκα σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα, η Άγκελα Μέρκελ, φορώντας μαύρα, τόνισε πως με τα μέχρι τώρα στοιχεία πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση.

«Το έγκλημα αυτό θα διελευκανθεί και θα υπάρξει τιμωρία τόσο σκληρή όσο επιτρέπει ο νόμος. Η χώρα είναι ενωμένη και θρηνεί. Δεν θέλουμε να ζούμε με τον φόβο του κακού να παραλύει τις ζωές μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα είπε ότι πρόκειται για «δύσκολη ημέρα» και ότι η χώρα ενωμένη θρηνεί για τα θύματά της. Η Μέρκελ σημείωσε ακόμη πως θα ήταν ιδιαίτερα απεχθές αν ο δράστης ήταν κάποιος που έλαβε προστασία στη Γερμανία ως πρόσφυγας.

«Λυπηρό θα ήταν και για όλους εκείνους που καθημερινά βοηθούν και στηρίζουν εθελοντικά τους πρόσφυγες που ζητούν καταφύγιο στη Γερμανία. Πώς μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι στην ηρεμία μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς λαμβάνει χώρο αυτή η αποτρόπαια πράξη; Όμως εμείς δεν θα αλλάξουμε τρόπο ζωής», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Το χρονικό του τρόμου

Δώδεκα νεκροί και 48 τραυματίες, εκ των οποίων οι 18 σοβαρά, είναι ο απολογισμός της τρομοκρατικής, όπως όλα δείχνουν, επίθεσης με φορτηγό που έπεσε πάνω σε πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του κεντρικού Βερολίνου χθες βράδυ.

Σύμφωνα με το γράφημα που παρουσίασε η Daily mail, ο 23χρονος γύρω στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ βρίσκονταν πάνω στο τιμόνι του φορτηγού, έσβησε τα φώτα και ανεβάζοντας ταχύτητα 65χλμ εισέβαλε στην κατάμεστη από επισκέπτες χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Breitscheidplatz έξω από την εκκλησία Kaiser Wilhelm.

Ως ύποπτος συνελήφθη ο 23χρονος πακιστανός και έχει τα ονόματα David και Navid B. και ο οποίος γεννήθηκε στις 1.1.1993 στο Turbat του Πακιστάν. Είχε εισέλθει στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2016 ως πρόσφυγας μέσω Πάσαου και της βαλκανικής οδού και από τον Ιούνιο διέθετε άδεια παραμονής.

Σύμφωνα με την βερολινέζικη Tagesspiegel, φέρεται να ήταν γνωστός στις αρχές από μικροκλοπές που είχε διαπράξει ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι το όνομα του 23χρονου δεν υπήρχε σε καμία βάση δεδομένων υπόπτων για τρομοκρατία.

Οπως ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία  έχει συλληφθεί ο οδηγός ενώ ο πολωνός που επέβαινε στο φορτηγό σκοτώθηκε όταν έπεσε πάνω σε ένα πλήθος συγκεντρωμένο γύρω από παραδοσιακά ξύλινα κιόσκια στην καρδιά του πρώην Δυτικού Βερολίνου. Το φορτηγό όπως ανακοινώθηκε έπεσε σκόπιμα πάνω στο πλήθος ενώ ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν ο συνοδηγός δεν είχε τον έλεγχο του φορτηγού.

Η τελευταία επικοινωνία του Πολωνού συνοδηγού του φορτηγού, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, με τον ιδιοκτήτη της μεταφορικής εταιρείας και ξάδελφό του έγινε χτες στις τέσσερεις το απόγευμα. Εκτοτε δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του. Συγγενείς και φίλοι αποκλείουν όμως απολύτως να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη, όπως είπαν στο ραδιόφωνο του Bερολίνου rbb. To φορτηγό πιθανόν να είχε κλαπεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Βερολίνου το φορτηγό που είχε πολωνικές πινακίδες είχε κλαπεί χθες, λίγες ώρες πριν από την επίθεση και όπως όλα δείχνουν ο συνοδηγός ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο οδηγός του φορτηγού ο οποίος ήταν θύμα απαγωγής.

Μηνύματα στο Twitter τα οποία όμως δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής, αναφέρουν ότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε τo αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

"Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο", είπε η Έμα Ράστον, τουρίστρια, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. "Αρχίσαμε να βλέπουμε το επάνω μέρος ενός φορτηγού, που άρχισε να διακρίνεται (...) ενώ έπεφτε πάνω στα κιόσκια και τους ανθρώπους", πρόσθεσε. Το φορτηγό της φάνηκε να προχωρά με ταχύτητα περίπου 65 χλμ/ώρα.

Εικόνες από τον τόπο του συμβάντος έδειχαν χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις να βγαίνουν από το σπασμένο παρμπρίζ του μαύρου φορτηγού. Μετά την επίθεση, έγερνε σταματημένο στο πεζοδρόμιο με ένα τσακισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο κάτω από τις ρόδες του.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι οι συνθήκες του επεισοδίου είναι αδιευκρίνιστες, προσθέτοντας, "Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη 'επίθεση' ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν".

Με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Βερολίνο

Θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στο Βερολίνο μετά την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο της πόλης που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα λάβει η αστυνομία είναι η ανέγερση φραγμάτων.

Ο γερουσιαστής Εσωτερικών Υποθέσεων του Βερολίνου δήλωσε ότι τα σχέδια για τις εορταστικές εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα υλοποιηθούν αλλά θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα