Σοκαριστικές λεπτομέρειες από την κούρσα θανάτου στο Βερολίνο

Συγκλονιστικά στοιχεία και μαρτυρίες έρχονται στο φως για το μακελειό στη γερμανική πόλη που στοίχισε τη ζωή σε 12 άτομα ενώ 48 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το γράφημα που παρουσίασε η Daily mail, ο 23χρονος γύρω στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ βρίσκονταν πάνω στο τιμόνι του φορτηγού, έσβησε τα φώτα και ανεβάζοντας ταχύτητα 65χλμ εισέβαλε στην κατάμεστη από επισκέπτες χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Breitscheidplatz έξω από την εκκλησία Kaiser Wilhelm.

Σύμφωνα με τις έρευνες ο μασκοφόρος οδηγός του φορτηγού σκόρπισε τον θάνατο διανύοντας μια απόσταση 45 μέτρων.

Η τελευταία επικοινωνία του Πολωνού συνοδηγού του φορτηγού, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, με τον ιδιοκτήτη της μεταφορικής εταιρείας και ξάδελφό του έγινε χτες στις τέσσερεις το απόγευμα. Εκτοτε δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του. Συγγενείς και φίλοι αποκλείουν όμως απολύτως να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη, όπως είπαν στο ραδιόφωνο του Bερολίνου rbb. To φορτηγό πιθανόν να είχε κλαπεί.

Ο φερόμενος ως δράστης ήταν μεν γνωστός στην αστυνομία για μικροαδικήματα, όχι όμως ως ύποπτος για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια.

Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο

Η εφημερίδα Bild αναφέρει, επικαλούμενη πηγές των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ότι ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο είναι ο 23χρονος Πακιστανός που ονομάζεται Νάβεντ Μπ. και είχε φθάσει στη Γερμανία πριν από έναν χρόνο.

Η Tagesspiegel αναφέρει ότι, ο άνδρας είχε διαπράξει μικροεγκλήματα και είχε μητρώο στις γερμανικές αρχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο άντρας έμενε στον προσφυγικό καταυλισμό Tebelhof του Βερολίνου, όπου διαμένουν περίπου 5.000 μετανάστες και είναι σε εξέλιξη από το πρωί επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας.

«Πάγωσε» το Βερολίνο

Η αντιδράσεις των αρχών και των ΜΜΕ ήταν εξαρχής ιδιαίτερα ψύχραιμες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο και οι επίσημες πληροφορίες παραμένουν μέχρι τώρα ελάχιστες.

Η καρδιά του δυτικού Βερολίνου παραμένει απροσπέλαστη έως σήμερα το πρωί. Η κυκλοφορία όμως στην γύρω περιοχή, η οποία είναι πολυσύχναστη πάντα, και ιδιαίτερα κατά τις γιορτές, γίνεται κανονικά. Οι εργαζόμενοι πήγαν στις δουλειές τους και τα καταστήματα άνοιξαν.

Τουρίστες και Βερολινέζοι έχουν επίσης αρχίσει να κυκλοφορούν κανονικά. Ολοι λένε ότι είναι σοκαρισμένοι, δεν υπάρχει όμως πανικός.  Το πολωνικό φορτηγό το οποίο οδηγούσε ο συλληφθείς Πακιστανός ή Αφγανός, πιθανόν πρόσφυγας, απομακρύνθηκε από την πλατεία, η οποία καθαρίζεται από τα συνεργεία του δήμου. Μόνο τα κατεστραμμένα χριστουγεννιάτικα περίπτερα παραμένουν μάρτυρες του δραματικού γεγονότος.

Αγνωστο είναι αν οι χριστουγεννιάτικες αγορές, υπάρχουν δεκάδες, της πόλης θα ανοίξουν σήμερα και τι θα γίνει τις άλλες μέρες. Επειδή οι αρχές ανέμεναν ότι μπορεί να συμβεί κάτι στις γιορτές γίνονταν πάντως έλεγχοι των επισκεπτών στην είσοδο.

 

Η αστυνομία, φειδωλή ακόμα και ως προς τον χαρακτηρισμό του γεγονότος, το οποίο όμως θεωρεί πλέον ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, κάλεσε από την πρώτη στιγμή τους πολίτες να μην διαδίδουν στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα ό,τι αντιλήφθηκαν, είδαν ή βιντεοσκόπησαν, αλλά να θέτουν τις πληροφορίες απ΄ευθείας σε γνώση της. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφού αποφεύχτηκε η κυκλοφορία ανυπόστατων φημών και η σύλληψη του φερόμενου ως δράστη έγινε από πληροφορία την οποία έδωσε στην αστυνομία πολίτης ο οποίος τον είδε να τρέχει για να διαφύγει.

 

Το ίδιο προσεκτική υπήρξε και η μετάδοση των ειδήσεων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Δεν μεταδίδονται ειδήσεις οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα