Πάγωσε το Βερολίνο από την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά

Πάγωσε το Βερολίνο από χτες το βράδυ μετά την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Μπράιτσαϊντ (Breitscheidplatz), η οποία βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία της Μνήμης (Ged?chtniskirche), ενώ το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρεθηκε από τις πρώτες ώρες στον τόπο της επίθεσης στη γερμανική γερμανική πρωτεύουσα.

Η καρδιά του δυτικού Βερολίνου παραμένει απροσπέλαστη έως σήμερα το πρωί. Η κυκλοφορία  όμως στην γύρω περιοχή, η οποία είναι πολυσύχναστη πάντα, και ιδιαίτερα κατά τις γιορτές, γίνεται κανονικά. Οι εργαζόμενοι πήγαν στις δουλειές τους και τα καταστήματα άνοιξαν. Τουρίστες και Βερολινέζοι έχουν επίσης αρχίσει να κυκλοφορούν κανονικά. Ολοι λένε ότι είναι σοκαρισμένοι, δεν υπάρχει όμως πανικός.

Το πολωνικό φορτηγό το οποίο οδηγούσε ο συλληφθείς Πακιστανός ή Αφγανός, πιθανόν πρόσφυγας,  απομακρύνθηκε από την πλατεία, η οποία καθαρίζεται από τα συνεργεία του δήμου. Μόνο τα κατεστραμμένα χριστουγεννιάτικα περίπτερα παραμένουν μάρτυρες του δραματικού γεγονότος.

Άγνωστο είναι αν οι χριστουγεννιάτικες αγορές, υπάρχουν δεκάδες, της πόλης θα ανοίξουν σήμερα και τι θα γίνει τις άλλες μέρες.  Επειδή οι αρχές ανέμεναν ότι μπορεί να συμβεί κάτι στις γιορτές γίνονταν πάντως έλεγχοι των επισκεπτών στην είσοδο.

Ο φερόμενος ως δράστης ήταν μεν γνωστός στην αστυνομία για μικροαδικήματα, όχι όμως ως ύποπτος για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια. Η ταυτότητά του πάντως δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί και η ανάκρισή του συνεχίζεται.

Ανεπιβεβαίωτες είναι οι πληροφορίες για τον αν πράγματι η αστυνομία έκανε αιφνιδιαστική έρευνα στο παλιό αεροδρόμιο Τέμπελχοφ, όπου φιλοξενούνται πολλοί πρόσφυγες.

Η τελευταία επικοινωνία του Πολωνού συνοδηγού του φορτηγού, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, με τον ιδιοκτήτη της μεταφορικής εταιρείας και ξάδελφό του έγινε χτές στις τέσσερεις το απόγευμα. Εκτοτε δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του. Συγγενείς και φίλοι αποκλείουν όμως απολύτως να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη, όπως είπαν στο ραδιόφωνο του Bερολίνου rbb. To φορτηγό πιθανόν να είχε κλαπεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα