Η Κομισιόν καλεί στις Βρυξέλλες τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων

Στον απόηχο των σχετικών δηλώσεων και απειλών Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, η Κομισιόν υπενθύμισε σήμερα στην Τουρκία ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πάρει την απελευθέρωση των θεωρήσεων, από το να εκπληρώσει τα 7 υπόλοιπα προαπαιτούμενα.

Οι ειδικοί της Κομισιόν θα δημοσιοποιήσουν μάλιστα μια έκθεση σχετικά με οποιαδήποτε πρόοδο το μήνα Δεκέμβριο, αλλά όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Tove Ernst «και τα 7 εξακολουθούν να εκκρεμούν».

«Στις 4 Μαΐου, η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση για την άρση των προϋποθέσεων βίζα με την προϋπόθεση ότι οι τουρκικές αρχές θα εκπληρώσουν ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας και, όπως έχουν δεσμευτεί να το πράξουν στις 18 Μαρτίου, τις απαιτήσεις που περιγράφονται στην τελευταία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που έχουμε παρουσιάσει στις 28η Σεπτεμβρίου», υπενθύμισε η εκπρόσωπος.

«Αυτά εξακολουθούν να είναι τα 7 που αναφέρονται στην απόφαση του Μαΐου και οι συζητήσεις είναι φυσικά σε εξέλιξη, όμως, όπως έχουμε αναφέρει το Σεπτέμβριο στην έκθεσή μας και τα 7 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν σήμερα πρέπει να εκπληρωθούν για την απελευθέρωση της βίζα».

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος, Μαργαρίτης Σχοινάς αποκάλυψε ότι ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, θα έρθει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, για μια συνολική συζήτηση με τις κοινοτικές αρχές. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε μάλιστα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας ως: «ένα κομμάτι του παζλ της “διοργανικής” προσέγγισης της ΕΕ για την Τουρκία».

Η απάντηση της Μέρκελ στις απειλές του Ερντογάν

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα