Σημάδευαν το ISIS αλλά σκότωσαν 80 μέλη του συριακού στρατού

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε εκτάκτως τα ξημερώματα, σύμφωνα με διπλωμάτες, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις επιδρομές αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) που έπληξαν συριακά κυβερνητικά στρατεύματα κοντά στην Ντέιρ Εζόρ, σκοτώνοντας δεκάδες σύρους στρατιώτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 15μελες ΣΑ συνεδρίαε κεκλεισμένων των θυρών, στις 02:30 ώρα Ελλάδας, όπως ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 62 στρατιώτες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στην επιδρομή. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή στο αεροδρόμιο της Ντέιρ Εζόρ, έκανε λόγο για τουλάχιστον 80 σύρους στρατιώτες νεκρούς.

Όπως τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι αεροπορικές επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ρωσοαμερικανική συμφωνία για την Συρία.

"Οδηγούμαστε σε μια πραγματικά τρομακτική διαπίστωση για όλο τον κόσμο: Ότι ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το ΙΚ. Πλέον δεν υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό", τόνισε η Ζαχάροβα στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

"Ζητάμε πλήρη και αναλυτική εξήγηση από την Ουάσιγκτον. Αυτή πρέπει να δοθεί στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών", συμπλήρωσε η Ζαχάροβα. Με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε στα συριακά μέσα ενημέρωσης, το συριακό ΥΠΕΞ κάλεσε να ΣΑ να καταδικάσει αυτό που χαρακτηρίζει αμερικανική επιθετικότητα, ζητώντας από την Ουάσιγκτον να σεβαστεί την συριακή εδαφική κυριαρχία.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι δυνάμεις του δυτικού συνασπισμού βομβάρδισαν σημεία που θεωρούσαν ότι αποτελούν θέσεις μάχης των τζιχαντιστών στη Συρία, αλλά ανακάλεσε αμέσως την επιχείρησή της όταν η Μόσχα την προειδοποίησε πως ενδεχομένως οι στόχοι της να είναι κυβερνητικές δυνάμεις.

Όπως τόνισε το ρωσικό κέντρο συντονισμού στην Συρία, στην επιδρομή του δυτικού συνασπισμού χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα αεροσκάφη και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Ένας αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ δήλωσε "σχεδόν σίγουρος" ότι οι στόχοι που επλήγησαν ήταν θέσεις του συριακού στρατού, τονίζοντας πως ο βομβαρδισμός διήρκησε για περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν θέσεις που είχαν κερδίσει οι μαχητές του Ισλαμικού Στρατού κοντά στο αεροδρόμιο Ντέιρ Εζόρ, έπειτα από τον βομβαρδισμό των δυνάμεών τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα