Μη δεσμευτική η απόφαση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα της απόφασης της γερμανικής Βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων τόνισε και πάλι σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι δεν υποχωρεί στις πιέσεις της Αγκυρας.

Το Βερολίνο απάντησε έτσι σε σημερινό δημοσίευμα του Spiegel online, σύμφωνα με το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ετοιμαζόταν να λάβει αποστάσεις από την απόφαση της Μπούντεσταγκ, εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και με στόχο την άμβλυνση της έντασης με την Αγκυρα για το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας.

«Υπάρχουν εσφαλμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση θέλει να λάβει αποστάσεις από την απόφαση της Μπούντεσταγκ, αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν να ειπωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει αποστάσεις από την απόφαση για την αρμενική γενοκτονία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η απόφαση που ψηφίστηκε τον Ιούνιο από τη γερμανική Βουλή εκφράζει μία θέση για ένα πολιτικό ζήτημα, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική», επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Είχε προηγηθεί ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος διαβεβαίωσε τους συντηρητικούς βουλευτές ότι έλαβε τη διαβεβαίωση της καγκελαρίου Μέρκελ ότι διατηρεί τη θέση της απέναντι στην απόφαση της Βουλής και ότι δεν έχει την πρόθεση να πάρει αποστάσεις.

Ο Κάουντερ σημείωσε ότι η καγκελάριος είχε ψηφίσει υπέρ της απόφασης κατά τη διάρκεια κομματικής συγκέντρωσης πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η Αγγελα Μέρκελ ήταν απούσα από την ψηφοφορία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στην ολομέλεια της Μπούντεσταγκ. Απόντες ήσαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ και Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ είχε επίσης εκφρασθεί για το ζήτημα χρησιμοποιώντας παρόμοια διατύπωση.

«Το γερμανικό κοινοβούλιο έχει φυσικά το δικαίωμα και την ελευθερία να εκφράζεται επί πολιτικών θεμάτων, αλλά, όπως ορίζει το ίδιο το κοινοβούλιο, όλες οι αποφάσεις του δεν έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα».

Το δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές γνωστοποίησαν σε γερμανούς διπλωμάτες στην Αγκυρα ότι αρκεί η υιοθέτηση από το Βερολίνο μίας τέτοιας διατύπωσης για να αναθερμανθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι εξαιρετικά τεταμένες από τον Ιούνιο εξαιτίας της απόφασης της Μπούντεσταγκ.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για οργανωμένη επικοινωνιακή επιχείρηση της γερμανικής κυβέρνησης και για πρωτοβουλία της Αγγελα Μέρκελ «για να κάνει μία κίνηση υπέρ του Ερντογάν». Οι πληροφορίες αυτές έφεραν σε δύσκολη θέση της γερμανίδα καγκελάριο. Πολλοί πολιτικοί της σύμμαχοι αντέδρασαν απορρίπτοντας κάθε ένδειξη αδυναμίας απέναντι στην Τουρκία ή αποδοκιμασίας της απόφασης για την γενοκτονία των Αρμενίων.

Η απόφαση της Μπούντεσταγκ εξόργισε την Αγκυρα. Η τουρκική ηγεσία αποφάσισε από τον Ιούνιο να προχωρήσει σε αντίποινα απαγορεύοντας σε γερμανούς βουλευτές την πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ όπου σταθμεύουν γερμανοί στρατιωτικοί στο πλαίσιο της πολεμικής εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τους τελευταίους μήνες τα σημεία έντασης ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα ήταν πολλά, ενώ οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και τις διώξεις που ακολούθησαν», υπενθύμισε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ .

«Φυσικά, δουλειά του διπλωματών είναι η άμβλυνση αυτών των σημείων έντασης και η αναζήτηση τρόπων για τη διατήρηση των σχέσεων με την Τουρκία», πρόσθεσε.

«Κατά τις πρόσφατες συνομιλίες, μείναμε με την εντύπωση ότι αυτόν τον στόχο συμμερίζεται και η Τουρκία», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

imerisia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα