Φρίκη από το μεγαλύτερο κύκλωμα παιδόφιλων του κόσμου

Η ανατριχιαστική ιστορία για το πώς μια μυστική αστυνομική επιχείρηση κατάφερε να πάρει τον έλεγχο ενός forum κακοποίησης παιδιών, σε μια διαδικασία που κράτησε έξι μήνες αλλά και πώς οδηγήθηκαν στο κατώφλι του Ρίτσαρντ Χάκλ, του “χειρότερου Βρετανού παιδόφιλου της ιστορίας”.

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες και ασφαλέστερες ιστοσελίδες για παιδόφιλους, ένας διαδικτυακός χώρος, όπου δεκάδες χιλιάδες αντάλλασαν εικόνες τρόμου. Το εν λόγω σάιτ βέβαια, με εικόνες και βίντεο παιδιών που κακοποιούνταν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, δεν ήταν ορατό στο συνηθισμένο χρήστη. Επρόκειτο για μια ιστοσελίδα του λεγόμενου “dark web” (σκοτεινού δικτύου).

Η διαχείριση των μελών ήταν ιδιαίτερα προσεκτική. Οι “ήσυχοι” λογαριασμοί, αυτοί δηλαδή που δεν ανέβαζαν συχνά υλικό θα τραβούσαν υποψίες και θα τερματίζονταν ξαφνικά. Αυτοί που ήθελαν να παραμείνουν μέλη, έπρεπε να ανεβάζουν καινούριο υλικό. Περισσότεροι από 45 χιλιάδες άνθρωποι τηρούσαν τους κανόνες. Όμως όλοι αυτοί δεν είχαν συνειδητοποιήσει, ακόμη και όταν οι πιο συχνοί χρήστες άρχιζαν να εξαφανίζονται, πως το σάιτ το διαχειριζόταν η ίδια η αστυνομία!

Το χρονικό

Για έξι μήνες το 2014, μέσα σε ένα γραφείο στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, μια ομάδα επιλέκτων ντετέκτιβ διαχειρίζονταν την ιστοσελίδα. Ανέλυαν τις φωτογραφίες, έβλεπαν κάθε συζήτηση, συνέδεαν χρήστες με τα εγκλήματά τους. Όταν πια οι αστυνομικοί τράβηξαν τις πρίζες των servers, ρίχνοντας το σάιτ, 85 παιδιά είχαν διασωθεί και εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την υφήλιο είχαν συλληφθεί. Μεταξύ αυτών, ο Ρίτσαρντ Χακλ, ένας 30χρονος Βρετανός με έδρα την Μαλαισία και ένας από τα πιο πολυάσχολα μέλη του φόρουμ.

Τον Ιούνιο ο Χάκλ καταδικάστηκε σε δεκάδες χρόνια φυλάκισης. Τα παιδιά που κακοποιούσε προέρχονταν κυρίως από την Ινδία και από πάμφτωχες οικογένειες, οι οποίες εμπιστεύονταν τον Βρετανό που εμφανιζόταν ως ιεραπόστολος. Η αστυνομία πιστεύει πως τουλάχιστον άλλα 169 παιδιά έχουν κακοποιηθεί από τον συγκεκριμένο άνδρα, ενώ όλες του οι πράξεις έχουν καταγραφεί λεπτομερέστατα.

Ο Guardian, έφερε στο φως ολόκληρη την έρευνα. Πώς δηλαδή οι αστυνομικοί με επιμονή, καλή τύχη και μια επιχείρηση που κράτησε 6 μήνες κατάφεραν να τον εντοπίσουν αλλά και να τον συλλάβουν. Υπεύθυνη γι αυτό είναι η ομάδα δράσης Άργος που φτιάχτηκε στην Αυστραλία.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους παιδόφιλους παγκοσμίως, ξεκινά από τον Καναδά, πέντε χρόνια πριν και από την αποθήκη του επιχειρηματία Μπράιν Γουέι.

Ο 42χρονος επιχειρηματίας είχε φτιάξει ένα δίκτυο διανομής υλικού παιδικής κακοποίησης, αξίας περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο μέχρι και σήμερα είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί. Ο Καναδός, ο οποίος αργότερα κρίθηκε ένοχος για 15 κατηγορίες που σχετίζονταν με κακοποίηση παιδιών, κρατούσε λεπτομερέστατο ημερολόγιο. Περίπου το 1/10 των πελατών του, προερχόταν από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, μεταφέρθηκαν στον επιθεωρητή Τζον Ράουζ, τον άνθρωπο δηλαδή που διοικεί την Ομάδα Δράσης Άργος. Αυτός απευθύνθηκε στην Τμήμα Ασφαλείας παιδιών της αστυνομίας του Κουίνσλαντ, στην οποία παλιότερα είχε δουλέψει και η οποία ερευνούσε γονείς που είτε είχαν σκοτώσει είτε είχαν κακοποιήσει τα παιδιά τους. “Όταν βλέπαμε ένα βίντεο, ακούγαμε τις φωνές των παιδιών, προσέχαμε τις προφορές, προσπαθώντας να αναγνωρίσουμε που μπορεί να έχει συμβεί η κακοποίηση” λέει ο ίδιος. “Η δουλειά μας είναι να το ερευνήσουμε και να το τελειώσουμε”.

“Την πρώτη φορά που είδα βίντεο με ένα παιδί να βιάζεται, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήμουν σοκαρισμένος.” λέει ο αστυνομικός και προσθέτει “Για να επιβιώσεις πρέπει να ξεπεράσεις την αποστροφή και τον τρόμο. Στο τέλος της μέρας για να το αντιμετωπίσεις πρέπει να το δεις ως μια ψηφιακή απόδειξη διάπραξης μιας εγκληματικής επίθεσης σε ένα παιδί.” Μετά από τη σύλληψη του Γουέι, δεκάδες συνελλήφθησαν στο Κουίνσλαντ, μεταξύ των οποίων και ένας άνδρας, ο οποίος δήλωσε πως ήταν συνδρομητής στην ιστοσελίδα για την οποία μιλήσαμε νωρίτερα: Ένα τεράστιο, ιδιαίτερα οργανωμένο φόρουμ, του οποίου το όνομα δεν μπορεί να αναφερθεί λόγω αυστηρής δικαστικής εντολής.

Πώς η αστυνομία πήρε το σάιτ στα χέρια της

“Ένας από τους συλληφθέντες του Κουίνσλαντ ήταν μέλος” λέει ο Ράουζ. “Όταν τον συλλάβαμε, αναλάβαμε και τον λογαριασμό του. Σε εκείνο το σημείο, ήμασταν απλώς ένας ακόμα χρήστης.”

Σύντομα όμως ανακάλυψαν πως το σάιτ διαχειριζόταν μια ομάδα με αυστηρή ιεραρχεία. “Διοικούνταν σαν μια επιχείρηση.” λέει ο Αυστραλός αστυνομικός. Οι βασικοί διαχειριστές αναλάμβαναν ξεχωριστές κατηγορίες όπως “αγόρια” ή “κορίτσια”, “σκληρά” ή “ντυμένα”. Οι χρήστες έπρεπε να ανεβάζουν το δικό τους υλικό τουλάχιστον μια φορά στις 30 μέρες, αλλιώς αντιμετώπιζαν τη διαγραφή.

Κάθε ένας από τους 45 χιλιάδες λογαριασμούς ιεραρχούνταν ανάλογα με την ποιότητα του υλικού. Στην κορυφή βρισκόταν ένας άνδρας, ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος ξεκινούσε τα μηνύματά του με την προσφώνηση “hiyas”. Ο Πολ Γκρίφιθς, ένας αστυνομικός από την Αγγλία που δούλεψε για την ομάδα Άργος στο Κουίνσλαντ προσπαθούσε να αναγνωρίσει τα θύματα σκανάροντας gigabytes φωτογραφιών και βίντεο, ψάχνοντας για στοιχεία -μια μάρκα έτοιμου φαγητού, κάποιο ιδιαίτερο ξύλο- κάτι που θα πρόδιδε τη θέση του παιδιού. Δίπλα στο γραφείο του και ένας μαυροπίνακας με δεκάδες ονόματα. Τους περιζήτητους του σάιτ.

Το όνομα του Χακλ μπήκε στον μαυροπίνακα καθώς ήταν παραγωγός, που ανέβαζε αποκλειστικά “φρέσκο υλικό”. Δούλευε με ζήλο. Μάλιστα “υποτιμούσε τους υπόλοιπους στο φόρουμ που θεωρούσαν τους εαυτούς τους παιδόφιλους. Πίστευε ότι απλά κάθονται όλη μέρα σπίτι τους ζώντας με τις εμπειρίες των άλλων, την ώρα που ο ίδιος ήταν έξω ζώντας τη ζωή του. Ο Χάκλ μίλαγε για την κληρονομιά που θα αφήσει, λέγοντας πως θα τον θυμούνται όλοι για το υλικό που παρήγαγε.”

Προς απογοήτευση του Χακλ, παρόλα αυτά, το υλικό του δεν ήταν περιζήτητο. “Ήταν αλαζόνας, παρότι το υλικό του δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές.” λέει ο Γκρίφιθς. Ο Χακλ έπαιρνε μέτρα προστασίας, συνήθως αλλοιώνοντας τα πρόσωπά τους και το φόντο και σβήνοντας τις ηλεκτρονικές πληροφορίες του βίντεο. Στο σάιτ, υπήρχαν συγκεκριμένες συμβουλές για το πως να αποφεύγουν να γίνονταν αντιληπτοί από την αστυνομία. Συγκεκριμένα, υπήρχε ένα manual 180 σελίδων που τιτλοφορούνταν “ο αποκλειστικός βήμα προς βήμα οδηγός για ασφαλές και διασκεδαστικό σεξ με παιδιά”. Ο Χακλ μάλιστα είχε γράψει τον δικό του 60σελιδο οδηγό με τίτλο “Παιδόφιλοι και φτώχεια: Οδηγός εραστή παιδιών”.

Η αναζήτηση

Στο Μπρίσμπειν, η αστυνομία προσπάθησε να βρει άκρη μέσω της λέξης “hiyas” που χρησιμοποιούσε ο de facto ηγέτης του φόρουμ. “Δεν έμοιαζε με κάτι που θα χρησιμοποιούσε ο καθένας” λέει ο Γκρίφιθς. Όταν το έγραψαν στο Google, η μηχανή αναζήτησης έδωσε χιλιάδες αποτελέσματα. “Το χρησιμοποιούσαν σα χαιρετισμό κυρίως γυναίκες”. Οι δανέζικες αρχές είχαν ήδη δώσει στην ομάδα Άργος μια έκθεση με ενδείξεις που οδηγούσαν στον ηγέτη του σάιτ, κάπου στην Αυστραλία, πιθανότατα στην Αδελαΐδα. Σε μια από τις φωτογραφίες, δίπλα σε ένα μικρό κορίτσι, φαινόταν ένα χαρτί που έγραφε που παρέπεμπε στην Αυστραλία.

Η διαδικτυακή έρευνα για τη λέξη “hiyas” έδινε περισσότερα από 450 χιλιάδες αποτελέσματα. Οι πιθανότητες της αστυνομίας να οδηγηθούν κάπου από αυτήν ήταν απειροελάχιστες. Όμως οι άνθρωποι που κυνηγούσαν έπρεπε κάποια στιγμή να κάνουν και αυτοί λάθη.

Ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από το σάιτ έκανε τουλάχιστον τρια, που θα οδηγούσαν την αστυνομία στην πόρτα του. Στην διαδικτυακή αναζήτηση βρέθηκε ένας άνδρας που χαιρετούσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (το “hiyas”) σε ένα φόρουμ για αυτοκίνητα. Ζούσε στην Αδελαΐδα. Το μάτι του Γκρίφιθς πήγε αμέσως στο όνομα χρήστη του συγκεκριμένου, που ήταν πολύ κοντά σε αυτό που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος πίσω από το παιδοφιλικό φόρουμ.

Ένας ακόμα χρήστης ενός φόρουμ για μπάσκετ χρησιμοποιούσε ένα παρόμοιο όνομα και τον χαιρετισμό “hiyas”. “Σκέφτηκα πως δεν μπορεί να ήταν τέτοια η σύμπτωση και πως πρέπει να είναι αυτός”. Ο χρήστης στο φόρουμ για τα αυτοκίνητα είχε ζητήσει συμβουλές για τις αναρτήσεις του. Κάποιοι του απαντούσαν προτείνοντάς του τι να κάνει. “Έπειτα βρήκα στο Facebook κάποιον που έψαχνε ακριβώς τα ανταλλακτικά που είχαν προτείνει και στον άνθρωπο του φόρουμ.” Ήταν ένας 32χρονος με το όνομα Σάνον ΜακΚουλ. Δούλευε σε ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ. “Ξαφνικά όλα έδεναν”.

Η αστυνομία κινήθηκε για τη σύλληψη του ΜακΚουλ τον Ιούνιο του 2014. Παρότι τα νέα της σύλληψής του δεν μεταδόθηκαν, το γεγονός πως δούλευε σε κρατικό παιδικό σταθμό, χτύπησε... καμπανάκια. Αποκαλύφθηκε ότι πολλοί συνάδελφοί του στα χρόνια που δούλευε στον παιδικό σταθμό είχαν κάποιες υποψίες για τον ΜακΚουλ.

Τον Μάρτη του 2011 υπήρχε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στις αρχές που μιλούσε για έναν άνθρωπο του παιδικού σταθμού, που άγγιζε πολύ συχνά και παρατεταμένα τα παιδιά. Το τηλεφώνημα, αγνοήθηκε, όπως και τα ψυχολογικά τεστ που μιλούσαν για έναν άνθρωπο “υψηλού ρίσκου” και “καθόλου κατάλληλο” για τη δουλειά. Ο ΜακΚουλ προφυλακίστηκε μέχρι να δικαστεί και οι αστυνομικοί ανέλαβαν και αυτόν τον διαδικτυακό λογαριασμό. Τώρα πια, μια από τις μεγαλύτερες παιδοφιλικές ιστοσελίδες ελεγχόταν από την αστυνομία του Μπρισμπέιν.

Η παγίδα

Για έξι μήνες η ομάδα Άργος τα έβλεπε όλα, είχε πρόσβαση σε ο,τιδήποτε συνέβαινε στο φόρουμ ακόμα και στα ιδιωτικά μηνύματα που αντήλασσαν οι 45 χιλιάδες λογαριασμοί. Μεταξύ των οποίων και αυτός του Ρίτσαρντ Χακλ.

Τα μηνύματα του τελευταίου, άρχισαν σιγά-σιγά να προδίδουν την τοποθεσία του. Μπορεί ο ίδιος να μην έδινε σαφή στοιχεία, όμως σε ένα παιδόφιλο με βάση τις Φιλιππίνες που του έγραψε “κρίμα που είσαι τόσο μακριά” απάντησε “Είμαι πιθανότατα πιο κοντά από όσο πιστεύεις”.

Η πρόσβαση στα μηχανήματα του Χακλ, ήταν εκείνη που θα έδινε τη λύση. Δεν ήταν τόσο τι φωτογράφιζε, αλλά με τι το φωτογράφιζε. Οι αστυνομικοί βρήκαν πρώτα τι τύπο φωτογραφικής μηχανής χρησιμοποιούσε. Μικρό στοιχείο, αλλά αρκετό. Οι αστυνομικοί έψαχναν νύχτα και μέρα σε σάιτ φωτογραφιών από τη Νοτιοανατολική Ασία, ψάχνοντας για το ίδιο μοντέλο και παρτίδα της φωτογραφικής μηχανής. Σύντομα βρήκαν απόλυτα νόμιμες φωτογραφίες από την Καμπότζη, το Λάος, το Βιετνάμ που είχαν τραβηχτεί με ίδιο μοντέλο φωτογραφικής μηχανής, από την ίδια παρτίδα. Ο φωτογράφος μάλιστα είχε μια εμμονή να φωτογραφίζει παιδιά.

Το ψηφιακό στίγμα του, οδήγησε ακόμα σε ένα στούντιο με την ονομασία “Huckool Photography Productions”. Η τοποθεσία ήταν στη Μαλαισία και συνέπιπτε με εκείνη που έδινε ο Χακλ στο προφίλ του στο Facebook. Και στις φωτογραφίες του προφίλ του στο Facebook, υπήρχαν εκατοντάδες φωτογραφίες με παιδιά, μερικά από τα οποία ήταν τα ίδια, που φαίνονταν να κακοποιούνται στο υλικό που κοινοποιούσε στο παιδοφιλικό φόρουμ.

Η αστυνομία της Αυστραλίας, ζήτησε πληροφορίες για τον Χακλ από τις μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας του, της Αγγλίας. Όμως ο 30χρονος παιδόφιλος παρέμεινε ελεύθερος για άλλους τέσσερις μήνες στη Μαλαισία. Οι αρχές της χώρας, θεωρούσαν πως τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να συλληφθεί.

Κι όμως η αστυνομία ήταν πια πολύ κοντά. Ήξερε την ταυτότητά του, την τοποθεσία του και μια σειρά από διαδικτυακά προφίλ του. Όμως δεν μπορούσε να τον ακουμπήσει. Μέχρι που ο Χακλ τους έδωσε την ευκαιρία.

Ο αστυνόμος Γκρίφιθς θυμάται χαρακτηριστικά, τη στιγμή που είδε στο προφίλ του στο Facebook, να αναρτά “Σπουδαία νέα, μόλις έκλεισα πτήση για το σπίτι τα Χριστούγεννα”. “Είχε κάνει hashtag ακόμα και τον αριθμό της πτήσης, ήταν σχεδόν πολύ εύκολο.” λέει ο ίδιος.

Ο Χακλ συνελήφθη στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ στις 19 Δεκεμβρίου του 2014. Οι υπολογιστές του και οι σκληροί του δίσκοι περιείχαν περισσότερα από 20 χιλιάδες αρχεία με εικόνες κακοποίησης παιδιών, περίπου 1000 παιδιά που είχε ο ίδιος κακοποιήσει. Μέχρι και σήμερα ο αδίστακτος παιδόφιλος αρνείται να συνεργαστεί ώστε να γίνουν εμφανείς και οι κρυπτογραφημένοι φάκελοι του λαπτοπ του για να μην αποκαλυφθούν μια σειρά ακόμα θύματα, μαζί με χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο. Η δίκη του Χακλ τράβηξε την προσοχή των βρετανικών ΜΜΕ, που τον χαρακτήρισαν “τον χειρότερο Βρετανό παιδόφιλο της ιστορίας”.

Το τέλος του “παιχνιδιού”

Την περίοδο περίπου που ο Χακλ συνελήφθη τον Δεκέμβρη του 2014, μυστικοί αστυνομικοί ανήρτησαν από τον λογαριασμό του Σάνον ΜακΚουλ στο παιδοφιλικό φόρουμ.

“Το φόρουμ είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας. Είναι ένα πάθος μου για πολύ καιρό, και το φόρουμ είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Το πιστεύετε είτε όχι, το φόρουμ δεν “τρέχει” μόνο του και χρειάζεται πολλές ώρες δουλειές από τους διαχειριστές. Γι αυτό για λίγο καιρό θα είναι ανενεργό, ώστε η ομάδα που το διαχειρίζεται να κάνει ένα μικρό διάλειμμα. Θα επιστρέψει το 2015 ανανεωμένο και καλύτερο από ποτέ.”

Μετά από 6 μήνες διαχείρισης του φόρουμ και συλλογής στοιχείων για να αποδοθούν κατηγορίες σε εκατοντάδες και να σωθούν 85 θύματα, η αστυνομία κατέβαζε τους διακόπτες του φόρουμ. Για μήνες, καθώς τα στοιχεία συλλέγονταν, οι πιο συχνοί χρήστες συνελήφθησαν από την αστυνομία σε όλο τον κόσμο.

“Μερικοί από τους χρήστες το κατάλαβαν πριν κλείσει το φόρουμ” λέει ο Γκρίφιθς. “Οι υπόλοιποι παιδόφιλοι πρόσεξαν ότι κάποιοι χρήστες εξαφανίζονταν. Κατάλαβαν ότι κάποιοι είχαν συλληφθεί. Όταν άρχισε να συμβαίνει στον έναν μετά τον άλλον τους χρήστες, έβαλαν τα πράγματα σε μια σειρά.”

Πολλοί από τους χρήστες μάλιστα προσέγγιζαν τον λογαριασμό του ΜακΚουλ με ανησυχία μήπως η αστυνομία είχε πάρει τον έλεγχο του σάιτ. Όταν πια συνειδητοποίησαν πως το φόρουμ δεν πρόκειται να επιστρέψει και πληροφορήθηκαν τη σύλληψη του ανθρώπου πίσω από τη διαχείριση του φόρουμ, έδωσε ακόμα και συγχαρητήρια στους αστυνομικούς που είχαν καταφέρει να τους ξεγελάσουν. Δύο από τους αστυνομικούς της ομάδας Άργος έλαβαν τιμητικές διακρίσεις για τη δουλειά τους. Ο Ρίτσαρντ Χακλ καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλακή και ο Σάνον ΜακΚουλ σε 35.

Δύο από τα πιο περιζήτητα ονόματα του μαυροπίνακα των αστυνομικών της Ομάδας Άργος διεγράφησαν.

ΠΗΓΗ: Guardian

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα