Οι τρεις δράστες της επίθεσης στο Ατατούρκ. Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας

Ένας υπήκοος της Ρωσίας, ένας του Ουζμπεκιστάν και ένας του Κιργιστάν ήταν οι τρεις καμικάζι που πραγματοποίησαν την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης από την οποία έχασαν τη ζωή τους 42 άνθρωποι, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος.

Ο καμικάζι από το Νταγκεστάν είχε νοικιάσει ένα σπίτι στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, όπου συνήθως μένουν αρκετοί εσωτερικοί μετανάστες της Τουρκίας και είχε εισέλθει στην Τουρκία πριν από ένα μήνα.

Η αστυνομία συνέλαβε 13 άτομα, εκ των οποίων τρία είναι πολίτες ξένων χωρών, σε εφόδους που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη σε σχέση με την επίθεση της Τρίτης στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης αυτής, η οποία ήταν η πιο φονική από τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν σημειωθεί φέτος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Yeni Safak’ οι τρομοκράτες ήταν οκτώ εκ των οποίων οι τρεις σκοτώθηκαν όταν ενεργοποίησαν τα εκρηκτικά που έφεραν, ο ένας συνελήφθη και οι άλλοι 4 κατόρθωσαν να διαφύγουν.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα 40 τρομοκράτες έχουν εισέλθει στην Τουρκία για να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι τρομοκράτες αυτοί κατευθύνονται από «κάποιες μυστικές υπηρεσίες» και ότι έχουν  σκοπό να χτυπήσουν 30 στόχους, στους οποίους περιλαμβάνονται πολιτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι.

Απο την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας θεώρησε οτι πίσω απο την επίθεση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο διεθυντής της CIA λέγοντας πως η επίθεση φέρει το «χωρίς καμιά αμφιβολία» το «σημάδι» της «αχρειότητας», τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενεργειών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά δήλωσε πως όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους δείχνουν ότι η επίθεση έγινε από το Ισλαμικό Κράτος αλλά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. "Έχουμε στοιχεία και μάρτυρες στα χέρια μας, αξιολογούνται όλα με προσοχή. Συνεχίζεται η έρευνα", ανέφερε.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με τις κινήσεις των δραστών και φωτογραφίες τους από τις κάμερες ασφαλείας.

Σήμερα η ‘Μιλλιέτ’ δημοσιεύει φωτογραφίες των τριών δραστών οι οποίοι είναι ντυμένοι με τα μπουφάν τους.

Πώς έγινε η επίθεση

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη έκρηξη έγινε στις αφίξεις. Εκεί ο πρώτος τρομοκράτης μπαίνει στο κτίριο και πυροδοτεί τον εκρηκτικό μηχανισμό.Στη συνέχεια δεύτερος τρομοκράτης μπαίνει από το χώρο των αφίξεων μέσα στο χάος και προχωρά στον επάνω όροφο που είναι οι αναχωρήσεις και πυροδοτεί τα εκρηκτικά.Ο τρίτος τρομοκράτης αναμένει έξω και αφού γίνονται οι δύο αυτές εκρήξεις πυροδοτεί και τον δικό του εκρηκτικό μηχανισμό. Η εκτίμηση είναι ότι ο τρίτος περίμενε τον κόσμο να βγει έξω και τότε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Η εφημερίδα ‘Χουριέτ’ αναφέρει ότι οι τρεις τρομοκράτες έφτασαν με ταξί στο αεροδρόμιο χωρίς να τους σταματήσει η αστυνομία στην είσοδο του αεροδρομίου για έλεγχο και κατέβηκαν στις αφίξεις. Μαζί τους είχαν μία βαλίτσα και τρεις χειραποσκευές. Άνοιξαν τη βαλίτσα, έβαλαν τα μπουφάν τους κρύβοντας μέσα τα καλάσνικοφ και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν ο ένας στο πάρκινγκ, ο ένας στις αφίξεις και ο άλλος στις αναχωρήσεις.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι μέσα σε μερικές μέρες θα ολοκληρώσουν τις έρευνες και θα ανακοινώσουν τις ταυτότητες των δραστών.

Έδωσε μάλιστα και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις επιθέσεις λέγοντας ότι οι τρομοκράτες κρατώντας μακρύκαννα όπλα πυροβολούσαν τυχαία μπαίνοντας μέσα στο αεροδρόμιο.

Ανέφερε ακόμη πως όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν τον έλεγχο της αστυνομίας γύρισαν και έβγαλαν από τη βαλίτσα τα όπλα και πυροβολώντας τυχαία εναντίον των ανθρώπων της ασφάλειας, εισέβαλαν στο κτίριο.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, αυτό σημαίνει ότι δεν φτάνουν στο αεροδρόμιο οι δύο έλεγοι ασφάλειας  x-ray και ίσως πρέπει να υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα για επιθέσεις έξω απο το κτίριο. "Θα αυξήσουμε την δύναμη των δυνάμεων ασφαλείας μας έξω", ανέφερε.

Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για επίθεση

Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας στην Τουρκία προκύπτουν από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για προειδοποίηση των κρατικών οργανισμών από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του πρακτορείου  Dogan οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν στείλει προειδοποιητική επιστολή σε όλους τους κρατικούς οργανισμούς για πιθανή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η Χαντέ Φιράτ είπε ότι η επιστολή εστάλη σχεδόν 20 μέρες πριν από τη βομβιστική επίθεση που σκόρπισε το θάνατο στο αεροδρόμιο Ατατουρκ της Κωνσταντινούπολης και μάλιστα πρόσθεσε ότι στην λίστα των υπηρεσιών με τους πιθανούς στόχους ήταν και το  αεροδρόμιο.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα