Στους 41 οι νεκροί στο Ataturk. Εθνικό πένθος στην Τουρκία. Βίντεο

Μαχητές που συνδέονταν με την τζιχαντιστική ISIS θεωρούν, βάσει των πρώτων ενδείξεων, οι τουρκικές Αρχές τους δολοφόνους στη βάρβαρη επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης με τουλάχιστον 41 νεκρούς και 239 τραυματίες. Ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Εθνικό πένθος για μια μέρα κήρυξε η Τουρκία. Λόγω πένθους οι σημαίες θα είναι μεσίστιες.

Νεότερη ανακοίνωση της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης που εκδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ανεβάζει σε 41 τον αριθμό των νεκρών. Οι δέκα είναι πολίτες ξένων χωρών και οι τρεις έχουν διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής ταυτότητα των 37 νεκρών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τους συνολικά 239 τραυματίες οι 109 νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο. 

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Οι δράστες, τουλάχιστον τρεις τον αριθμό σύμφωνα με τις πληροφορίες το πρωί της Τετάρτης, άνοιξαν το βράδυ πυρ πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Η κίνηση στο αεροδρόμιο έχει αρχίσει να αποκαθίσταται, όμως η Κωνσταντινούπολη ξύπνησε για να ζήσει την επαύριο της χειρότερης επίθεσης τα τελευταία χρόνια.

Η μέθοδος της επίθεσης φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της τζιχαντιστικής ISIS. Τις αρχικές αναφορές πως η αστυνομία θεωρούσε ύποπτη την τζιχαντιστική οργάνωση επιβεβαίωσε και ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί επίσημα, οι δράστες έφτασαν με ταξί στο αεροδρόμιο λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης.

Ελάχιστα αργότερα, οι δράστες μπήκαν σε ένα από τα δύο τέρμιναλ και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων. Αμέσως μετά, οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτό, που βρίσκεται έναν όρο πιο κάτω.

Όταν επενέβη η αστυνομία ξεκίνησε η ανταλλαγή πυρών και στο τέλος οι δράστες πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι. Οι εκρήξεις ήταν τέτοιας ισχύος που ζημιές υπέστη μέχρι και το ταβάνι.

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός εάν αναζητείται τέταρτος δράστης που διέφυγε, απάντησε τη νύχτα προς Τετάρτη ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτήν την υπόθεση -σημείωσε ωστόσο πως σε αυτό το στάδιο εξετάζονται όλα τα σενάρια. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία των δραστών.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η «πλειονότητα των θυμάτων» είναι τούρκοι υπήκοοι, όμως, όπως ανέφερε και ο Γιλντιρίμ, «είναι πιθανό» να υπάρχουν και ξένοι υπήκοοι μεταξύ των θυμάτων.

Μεταξύ των πρώτων ξένων διπλωματικών αποστολών που έδωσαν στοιχεία σχετικά, η σαουδαραβική πρεσβεία ανέφερε πως επτά υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας βρίσκονταν μεταξύ των τραυματιών. 

Το αεροδρόμιο Ατατούρκ είναι το μεγαλύτερο από τα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης (το δεύτερο, το Σαμπιχά Γκιοκτσέν, στην ασιατική πλευρά εξυπηρετεί κυρίως εταιρείες χαμηλού κόστους ή ως επί το πλείστον εσωτερικά δρομολόγια) και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο αεροπορικό κόμβο στο τρίγωνο μεταξύ Ρώμης, Ντουμπάι και Μόσχας. Κανονικά, στο Ατατούρκ τις βραδινές ώρες εκτελούνται και αρκετά δρομολόγια από και προς ξένες πόλεις.

H Turkish Airlines ανακοίνωσε πως ανέστειλε τις πτήσεις μέχρι τις 08:00 της Τετάρτης και πως δέχεται αλλαγές χωρίς χρέωση σε εισιτήρια μεταξύ 28/6 και 05/7 για την Κωνσταντινούπολη.

Η επίθεση στο αναφερόμενο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, που συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τους αντάρτες του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

«Έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος» είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, συμπληρώνοντας πως «Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία».

«Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του» πρόσθεσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ και είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε π Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

Ερντογάν: Ευθύνες στη Δύση

Ευθύνες στις χώρες της Δύσης καταλογίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, την οποία καταδικάζει.

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε». Αυτό δηλώνει ο Ερντογάν και αναφέρει τα εξής: «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Ερντογάν εκφράζει την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

Ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

Σημειώνεται ότι ακυρώνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης έως τις οκτώ το πρωί, όπως ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι πτήσεις ακυρώνονται μέχρι τις 03.00 το πρωί.

Συλλυπητήριο μήνυμα Αναστασιάδη

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας και σημειώνει ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.


Την τρομοκρατική επίθεση καταδίκασε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σε μήνυμά του προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο ενάντια στα αθώα θύματα και τους τραυματίες, αλλά ενάντια στην ανθρωπότητα, στα βήματα για ειρήνη και συνεργασία, μια επίθεση εκτός εποχής και μιας άγριας νοοτροπίας.

Είναι πολύ σημαντικό, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, στο αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία ολόκληρη η ανθρωπότητα να σταθεί ενάντια σε αυτή την πρωτόγονη νοοτροπία και να προχωρήσει με ειλικρίνεια, στηρίζοντας τις παγκόσμιες αξίες με αλληλεγγύη και δυνατή συνεργασία. «Πρέπει να πρασινίσουμε τους σπόρους της αγάπης και της ειρήνης, με συνεργασία όλης της ανθρωπότητας, ενάντια στην τρομοκρατία».

Συλλυπητήριο μήνυμα στον Τούρκο Πρωθυπουργό απέστειλε και ο ψευδοπρωθυπουργός Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν λέγοντας ότι μοιράζονται τον πόνο της μητέρας πατρίδας Τουρκίας.

Καταδικάζει το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το το νέο τρομοκρατικο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών.

Έντονη καταδίκη από τον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει "με τον πιό έντονο δυνατό τρόπο" την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε ο Μιχάλης Ιγνατίου, οι Αμερικανοί, την Τρίτη, είχαν εκδώσει ταξιδιωτική προειδοποίηση για χτύπημα στην Τουρκία την 29η Ιουνίου, καλώντας τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφύγουν τα ταξίδια στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Το χρονικό του μακελειού

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους λίγο προτού περάσουν από τα μηχανήματα ελέγχου.

Ενας εκ των δραστών άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Οπως αναφέρει το NBC News, αυτόπτης μάρτυρας είδε έναν αστυνομικό να παλεύει με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας πριν αυτός πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Αξιωματούχος είπε πως ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που προσπάθησαν να «εξουδετερώσουν» τους υπόπτους.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών.

«Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Σύμφωνα με το Τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 4 ένοπλοι προσπάθησαν να διαφύγουν μετά τις εκρήξεις απο τον τερματικό σταθμό, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι πυροβολισμοί ακούστηκαν από τον χώρο στάθμευσης.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Ολα δείχνουν ISIS

Καμία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα. Σε τουρκικά ΜΜΕ πιθανολογείται ότι πρόκειται είτε για τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, είτε για Κούρδους του PKK.

Οπως μεταδίδει η Telegraph, βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος. «Οι μέθοδοι πίσω από την επίθεση και το γεγονός ότι έγινε χτύπημα σε στόχο με τουρίστες, δείχνουν μεθολολογία του ISIS» αναφέρει αν και τίποτε δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμη.

Ο καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Λιβάνου Τζαμάλ Γουακίμ, υποστήριξε πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν σε τρομοκρατική επίθεση του ISIS.
philenews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα