Μίνι σύσκεψη Μέρκελ, Ολάντ στο Βερολίνο για το Brexit

Μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με επίκεντρο το Brexit, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχουν σήμερα στο Βερολίνο συνομιλίες για το ζήτημα που προκαλεί αναταράξεις σε όλη την Ένωση.

H καγκελάριος έχει προσκαλέσει στις 16.00 ώρα Ελλάδος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος νωρίτερα θα συναντήσει στο Παρίσι τον Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέχεια η Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Γάλλο πρόεδρο στο Βερολίνο, όπου μαζί με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, θα συζητήσουν για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα ενημερώσει τους ομολόγους του από τις χώρες του Βίζεγκραντ, την Τσεχία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

"Ενωμένοι" Μέρκελ - Ολάντ

Μέρκελ και Ολάντ είχε την Κυριακή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 30 λεπτών στην οποία, σύμφωνα με συνεργάτες του Γάλλου προέδρου, "διαπίστωσαν" την "πλήρη συμφωνία τους στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης" που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα.

"Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ θέλουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια, ώστε να μην μείνει καμία αβεβαιότητα. Επίσης, τόνισαν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών για την Ευρώπη και την ανάγκη για ταχεία δράση γύρω από συγκεκριμένες προτεραιότητες", ανέφερε η ίδια πηγή.

Και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει ότι αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα.

"Η Γαλλία όπως και η Γερμανία λέει ότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit. Η απόφαση πρέπει να εφαρμοσθεί γρήγορα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μία αβέβαιη και αόριστη κατάσταση", είπε ο Σαπέν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα